England er vinner av EM 2022 etter seieren i ekstraomganger mot Tyskland i finalen. Chloe Kelly avgjorde finalen til 2-1 i andre ekstraomgang, foran 87 000 tilskuere på Wembley.

Søndag kveld ble finalen i EM 2022 mellom Tyskland og England spilt på Wembley Stadium i London. Før kampen handlet mye om kampen til storscorerne, Englands Beth Mead og Tysklands Alexandra Popp var i fokus. Men før kampstart manglet Alexandra Popp på oppstillingen, noe som var et hardt slag for Tyskland. Målmaskinen var i startelleveren en time før start, ​​men en hendelse i oppvarmingen skal ha hindret Popp i å spille EM-finalen.

England startet kampen best med høyt tempo og med Tyskland som først så litt skjelven ut. England var best de første 25 minuttene, selv om Tyskland skapte kampens farligste målsjanse etter et hjørnespark. Etter litt flipperspill i 16-meteren klarte imidlertid England-keeper Mary Earps å ta ballen til slutt.

Englands spiss Ellen White var den som hadde hjemmelagets to beste sjanser, men med en heading midt på keeper og et skudd over ble det ingen mål fra Whites side.

Første omgang endte målløs. England hadde det meste av ballen i første omgang, men de første 45 minuttene kan anses som ganske knapp, uten de store scoringssjansene.

Andre omgang

Tyskland gjorde et bytte etter pause med Jule Brand av og Tabea Wassmuth på, og tyskerne startet bra de første minuttene av andre omgang med høyt og intenst press. Noe som ga innbytter Wassmuth og Lina Magull en målsjanse hver i løpet av de første fem minuttene.

Til tross for den sterke tyske starten tok England ledelsen i EM-finalen. En av Englands innbyttere, Ella Toone, kom seg løs på en lang ball og produserte en suveren avslutning da hun lobbet 1-0 over Merle Frohms i det tyske målet. Et meget vakkert mål som fikk de drøyt 87 000 tilskuerne på Wembley til å juble vilt.

Bare minutter senere hadde Tyskland en gylden mulighet til å utligne da Lina Magull skjøt en prosjektil i tverrliggeren, men uten å få et utligningsmål. I kampens 79. minutt sto Tyskland for et drømmeangrep der Magull avsluttet med å få ballen i nettet til 1-1, og kampen var like langt.

Tyskland bygde et momentum de siste ti minuttene av ordinær tid, med høyere energi og flere skapte halvsjanser. Men det ble ikke flere mål i ordinær tid. EM-finalen gikk dermed til ekstraomganger, med 2 x 15 minutter spilles.

Ekstraomgangene

Det var mange slitne spillere ute på banen, og det første kvarteret i ekstraomgangen inneholdt ikke noen scoringssjanser da begge lag ikke turte å gi fra seg for stor plass.

Fem minutter inn i et andre ekstraomgang kom avgjørelsen. Etter en corner og noen merkelige situasjoner i Tysklands defensive sekstenmeter, kunne Englands Chloe Kelly scoret sitt andre landslagsmål til 2-1 for England, foran et jublende Wembley Stadium.

Tyskland prøvde å gå helt ut for en utligning i de siste minuttene av ekstraomgangen, men England sløste bort tiden og holdt ballen godt og reduserte Tysklands scoringsmuligheter. Det var egentlig ingen store farer fra Tyskland, og etter 120 minutter med fotball var det mulig å slå fast at Englands kvinnelandslag er det beste i Europa i 2022.

England tar dermed sitt første EM-gull noensinne. For landslagtrener Sarina Wiegman betyr det hennes andre strake EM-gull. I 2017 vant hun EM-gull med den daværende vertsnasjonen, Nederland.

Det måtte med andre ord britiske damer til for at fotballen skulle hjem.