I årenes løp har deltakerlandene i fotball-EM blitt valgt ut gjennom et klassisk kvalifiseringsspill. Kvalifiseringen til fotball-EM 2024 i Tyskland starter i mars 2023 og avsluttes i mars 2024, når de 24 lagene som deltar i turneringen blir offentliggjort. På denne siden skal du finne all nødvendig informasjon om kvalifiseringskampene til EM 2024.


Siste nytt om EM-kvalifiseringen for 2024
⚽ Hvordan spilles kvalifiseringen til fotball-EM 2024?
Nesten alle europeiske fotballandslag, til sammen 55, deltar i EM-kvalifiseringen. Tyskland deltar ikke i kvalifiseringen, ettersom de allerede er klare for mesterskapet som vertsnasjon. Samtidig er Russland suspendert fra UEFAs konkurranser og deltar derfor ikke i EM-kvalifiseringen til EM 2024.
Kvalifiseringskamper og gruppespill i 2023
20 av de 23 EM-plassene tildeles de lagene som gjør det best i kvalifiseringen, som spilles mellom mars og november 2023. I løpet av denne perioden har lagene et stort antall kamper å se frem til, som i stor grad fyller årets landslagskalender. I kvalifiseringskampene møter lagene hverandre i både hjemme- og bortekamper, og de totale poengene lagene oppnår avgjør hvem som får reise til Tyskland sommeren 2024.
Lagene er delt inn i ti kvalifiseringsgrupper med fem eller seks lag, og de to beste lagene fra hver gruppe får en direkte plass i turneringen. Kvalifiseringsgruppene ble trukket 9. oktober 2022, og Norge havnet i gruppe A sammen med Spania, Skottland, Georgia og Kypros. Gruppene i EM-kvalifiseringen ble trukket basert på ulike seedingspuljer som ble opprettet fra Nations League.
Sluttspillet avgjør de endelige EM-plassene
Først våren 2024, bare noen måneder før mesterskapet starter, vil de tre siste EM-lagene bli kvalifisert. Dette skjer i form av et sluttspill med 12 nasjoner. Akkurat som seedingen til den vanlige kvalifiseringen, er Nations League grunnlaget for hvilke lag som får muligheten til å delta i EM-sluttspillet. Det er nemlig de tolv beste lagene fra divisjon A, B og C som ennå ikke har nådd en plass i mesterskapet som får en ny sjanse til å gjøre det.
Lagene er delt inn i tre forskjellige sluttspillgrupper med fire lag. Seier i to strake kamper, en playoff-semifinale og en playoff-finale, kreves for å sikre seg en av de siste EM-billettene. Selv om Nations League avsluttes høsten 2022, vil det ta til november 2023 før vi vet hvilke lag som skal delta i sluttspillet på hjemmebane.
🇳🇴 Norges gruppe i EM-kvaliken
Norge er å anse som en utfordrer, men ikke favoritt til å ta en av de to plassene til EM. Det blir utfordrende kamper og Ståle Solbakken og hans menn må virkelig stå på for å klare å kvalifisere seg til EM. Med spillere som Haaland på laget, kan alt skje. Ballen er som sagt rund.
Gruppen:
Spania (pot 1)
Skottland (pot 2)
Norge (pot 3)
Georgia (pot 4)
Kypros (pot 5)
🇳🇴 Norges menn i EM-kvaliken
Norges herrelandslag i fotball har kun klart å kvalifisere seg en gang til EM, det var i 2000 da det ble arrangert i Belgia og Nederland.
EM 1960: Deltok ikke i kvaliken
EM 1964: Slått ut i innledende kvalifiserings runde mot Sverige som vant 3-1 sammenlagt
EM 1968: Kom på siste plass i sin gruppe, ikke kvalifisert
EM 1972: Kom på siste plass i sin gruppe, ikke kvalifisert
EM 1976: Kom på siste plass i sin gruppe, ikke kvalifisert
EM 1980: Kom på siste plass i sin gruppe, ikke kvalifisert
EM 1984: Kom på siste plass i sin gruppe, ikke kvalifisert
EM 1988: Kom på siste plass i sin gruppe, ikke kvalifisert
EM 1992: Kom på tredje plass i sin gruppe, ikke kvalifisert
EM 1996: Kom på tredje plass i sin gruppe, ikke kvalifisert
EM 2000: Vant sin gruppe, Kvalifisert
EM 2004: Kom på andre plass i sin gruppe, play-off mot Spania. Spania vant 5-1 sammenlagt. Ikke kvalifisert
EM 2008: Kom på tredje plass i sin gruppe, ikke kvalifisert
EM 2012: Kom på tredje plass i sin gruppe, ikke kvalifisert
EM 2016: Kom på tredje plass i sin gruppe, play-off mot Ungarn. Ungarn vant 3-1 sammenlagt. Ikke kvalifisert
EM 2020: Kom på tredje plass i sin gruppe, play-off path C. Tap mot Serbia. Ikke kvalifisert
🌍 Tidigere EM-kvalifiseringer
Organiseringen av kvalifiseringen har endret seg ved flere ganger gjennom årene, ofte i forbindelse med en økning i antall EM-plasser. En annen faktor som har spilt en rolle er at turneringen ved noen anledninger har hatt flere vertsnasjoner, som da har fått direkteplasser.
Et trinn som tidligere var inkludert i kvalifiseringsprosessen, men som nå har forsvunnet helt med innføringen av Nations League, er play-off-kampene. Her fikk lagene som ikke nådde helt opp til en direkteplass en ny sjanse. Lagene ble deretter paret sammen og møttes i en dobbeltkamp, der det samlede resultatet avgjorde hvem som fikk spille i EM.
Nå er det i stedet lagene som gjorde det bra i forrige sesong som får spille i disse kampene. Dette betyr at et lag som gjorde det veldig bra i Nations League kan komme sist i sin kvalifiseringsgruppe, men likevel få en ny sjanse til å nå EM.