Velobet

Før kampen var det klart at kun en seier mot Østerrike ville gi videre avansement til sluttspillet. Men det skjedde ikke. Østerrike vant 1-0 og de kan dermed se fram til en kvartfinale mot Tyskland om seks dager.

Det er bare fire dager etter fadesen mot England, og det norske laget skulle nå slå tilbake. På sidelinjen sto landslagssjef Sjögren med et usedvanlig alvorlig drag over ansiktet. Og spillerne virket nervøse fra avspark.

Allerede da tolv minutter var spilt fikk Østerrike nesten en drømmestart. Laura Feiersinger feide til fra distanse – et skudd Vålerenga-keeperen i utgangspunktet så ut til å ha kontroll på – men som plutselig smalt i tverrliggeren.

Østerrike var gode på å holde presset oppe. Gang på gang kom de til innlegg, vant både dueller og baller, og stresset Norge i presspillet.

Så, Norge tapte to dueller på midtbanen før ballen helt upresset ble lempet inn i feltet. Der fikk Nicole Billa gå opp helt uforstyrret og stange ballen i det lengste hjørnet. 1–0 Østerrike og oppgaven gikk fra tøff til blytung mot et svært kompakt Østerrike-lag som hittil hadde hatt full kontroll. Det norske laget klarte å løftet seg noe etter baklengsmålet, men fikk ikke skapt noen farlige sjanser før dommeren blåste til pause.

Andre omgangen skulle ha blitt så mye bedre, men Østerrike fortsatte å holde styringen og presset i kampen. De vant kampen til slutt fortjent, og Norge må se resten av EM fra tilskuerplassen.

– Det er tungt. Jeg hadde i det minste håpet at vi skulle gå videre fra gruppespillet. I de to siste kampene har vi vært en skygge av oss selv. Vi fortjener ikke å gå videre. I dag kastet vi bort første omgang. Vi ser tendenser i annenomgang, men det er langt fra godt nok, sier Caroline Graham Hansen til TV 2.

– Det er lett å skylde alt på trenerteamet, men jeg mener Sjögren og teamet har en stor del av skylden. De har definitivt ikke fått det beste ut av gruppen. Det er skremmende å se så mange gode spillere prestere så dårlig, sier fotballekspert Lars Tjærnås til VG etter EM-exiten.

Landslagssjef Martin Sjögren selv sa til TV2 etter kampen: – Vi hadde sett for oss at vi skulle ta oss videre fra denne gruppen. Vi er veldig skuffet og lei oss. Det er tøft når det blir sånn.

37′ Østerrike 1-0
Mål: Billa