I lang tid har klubblag i Europa spilt i forskjellige nasjonale og internasjonale ligaer. Fra 2018 vil det også være en liga for landslagene våre, som får navnet Nations League.

Hva er Nations League?

Nations League består av fire divisjoner med fire grupper i hver. I den første utgaven blir lagene delt inn i divisjoner basert på FIFA-rangering, og innen divisjonene blir lagene deretter trukket inn i en rekke grupper. Dette betyr at de beste europeiske lagene spiller i en og samme divisjon, noe som kan tilby virkelig klasse-kamper. Den nåværende utgaven av Nations League danner deretter grunnlaget for hvilken divisjon laget skal spille i neste sesong.

Hvordan spilles ligaen?

I perioden september-november spiller lagene kamper mot hverandre i hver gruppe, hvor lagene møtes både borte og hjemme. De fire lagene som vinner gruppene i avdeling A, spiller i juni året etter finalen i Nations League, som begynner med semifinaler der vinnerne tar seg til den store finalen. For sesongen 2020/2021 vil imidlertid sluttspillet ikke finne sted før oktober 2021.

I tillegg går alle gruppevinnerne i alle fire divisjonene videre til sluttspill der laget får sjansen til å ta med seg en billett til fotball EM. Dette gjelder imidlertid bare årene ligaen spilles før et europamesterskap.

Opprinnelig besto de fire divisjonene av fire grupper med tre eller fire lag i hver. Før utgaven 2020/2021 endret strukturen seg litt og divisjon A, B og C består nå av fire grupper med fire lag i hver, mens divisjon D består av en gruppe med fire lag og en gruppe med tre lag.

Slik ble teamet delt inn i de fire divisjonene før den første utgaven 2018/2019:

Divisjon A: Tyskland, Portugal, Belgia, Spania, Frankrike, England, Sveits, Italia, Polen, Island, Kroatia og Nederland

Divisjon B: Østerrike, Wales, Russland, Slovakia, Sverige, Ukraina, Irland, Bosnia-Hercegovina, Nord-Irland, Danmark, Tsjekkia og Tyrkia

Divisjon C:
Ungarn, Romania, Skottland, Slovenia, Hellas, Serbia, Albania, Norge, Montenegro, Israel, Bulgaria, Finland, Kypros, Estland og Litauen

Divisjon D:
Aserbajdsjan, Makedonia, Hviterussland, Georgia, Armenia, Latvia, Færøyene, Luxembourg, Kasakhstan, Moldova, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino og Gibraltar

Playoff – Kvalifisering til fotball EM 2021

Nations League vil også være en ny måte å komme seg til EM. Fire av de 24 EM-billettene er faktisk sikret for lag som kvalifiserer seg gjennom den nye ligaen.

De 16 lagene som vinner gruppene sine i Nations League kvalifiserer til et spesielt sluttspill der 4 EM-billetter står på spill. Disse kampene vil finne sted i mars 2020, når de vanlige kvalifiseringskampene allerede er fullført. Hvis noen av lagene som har kvalifisert seg til sluttspill allerede har vunnet en plass i EM, går turen i stedet til laget som rangerer best i den respektive divisjonen.

Lag fra samme divisjon trekkes i par som spiller en kamp mot hverandre. Lagene som deretter vinner dette møtet går videre til et nytt kvalifiseringsmøte, slik at det til slutt bare er ett lag fra hver divisjon igjen. Disse fire lagene blir hver belønnet med en plass i EM.

Forrige sesong av Nations League spiller også en rolle i kvalifiseringen til verdenscupen. De to beste lagene fra Nations League kommer til sluttspillet til VM-kvalifiseringskampene, som ikke tar en direkte plass i verdensmesterskapet gjennom de vanlige kvalifiseringskampene.

Avansering og nedrykk

For at divisjonene ikke alltid skal se like ut, kan lag klatre mellom dem hvis de gjør det bra i ligaen. Lagene som vinner gruppene sine blir flyttet opp til en høyere divisjon, mens de som taper blir flyttet ned. I den høyeste divisjonen sikrer du deg plassen hvis du vinner, på samme måte som du holder deg i den laveste divisjonen hvis du mister gruppen din.

Med endringene i ligaen som vil bli introdusert for sesongen 2020/2021, blir bare to lag rykket ned fra divisjon C til divisjon D. Hvilke avgjøres gjennom et sluttspill der de fire lagene som mister gruppene sine i divisjon C bestemme hvem som får opphold og hvem som vil bli degradert.

Hva er fordelene med Nations League?

Tidligere har ikke internasjonale kamper og treningskamper som laget spiller mellom mesterskap og kvalifiseringskamp, ​​hatt noen større betydning. Gjennom Nations League er det poeng å plukke i nesten alle kamper som laget spiller, noe som kan bety at engasjementet til både spillerne og publikum vil bli større.

Mengden kamper som lagene i ligaen spiller gir også rom for å planlegge ekstra treningskamper mot lag fra andre deler av verden hvis du ønsker det.

I tillegg gir kvalifiseringen større sjanse for lag som har lavere rangering å faktisk komme til EM. Et av lagene som er plassert på rangering 40-55 spiller garantert i EM, noe som ellers ikke skjer så ofte.

Her lister vi opp alle tidligere vinnere av Nations League
2018/2019: Portugal