UEFA Women’s Nations League 2023/2024

Home/UEFA Women’s Nations League 2023/2024
UEFA Women’s Nations League 2023/20242023-10-09T09:19:44+02:00

Klubblag i Europa har lenge spilt i ulike nasjonale og internasjonale ligaer. Fra og med 2018 kom det også en liga for landslagene våre, kalt Nations League.

Høsten 2023 blir det første året på kvinnesiden, der vi får se nye intense kamper mellom noen av Europas beste landslag. Nations League starter på høsten med et gruppespill, etterfulgt av et sluttspill på våren. I partallsår spiller herrene sitt gruppespill, og i oddetallsår, som i 2023, er det kvinnelandslagene som gir publikum kamper av høy kvalitet.

Nations League består av fire divisjoner på herresiden og tre divisjoner på kvinnesiden, med flere grupper innenfor hver divisjon. Lagene som gjør det best i gruppene sine, får æren av å rykke opp til en høyere divisjon, mens lagene som gjør det dårligst, rykker ned til en lavere divisjon. Lagene i den høyeste divisjonen har også muligheten til å delta i et sluttspill der en tittelen står på spill.

Det er alltid den aktuelle utgaven av Nations League som avgjør hvilken divisjon lagene skal spille i den aktuelle sesongen. Før den første utgaven av Nations League ble lagene delt inn i divisjoner basert på FIFA-rankingen, og innenfor divisjonene ble lagene deretter fordelt i en rekke grupper. Det norske herrelandslaget startet i divisjon C og rykket etter første sesongen opp til divisjon B hvor de fortsatt er.

Kvinnelandslaget gikk rett inn divisjon A på grunnlag av sin topplassering på verdensrankingen.

Les mer om Nations League 2023/2024

Kampprogram

TV-tider

Resultat

Grupper

Sluttspill

Sluttspill om EM

Siste nyheter fra Nations League 2023/2024

Last inn flere nyheter

⚽ Hvordan spilles UEFA Nations League?

Divisjoner og grupper

UEFA Nations League består av fire ulike divisjoner – A, B, C og D. I divisjon A finner vi de aller beste lagene i Europa, mens de nest beste er å finne i divisjon B og så videre. Det betyr at vi i løpet av Nations League kan se frem til noen tette kamper der også de mindre nasjonene får muligheten til å skinne, men også kamper mellom de virkelig store gigantene.

Hovedprinsippet er at hver divisjon består av seksten nasjoner, som igjen er delt inn i fire grupper. Disse gruppene får navnene 1 til 4 og er adskilt av bokstaven i divisjonen. For å oppnå en jevn fordeling kan imidlertid antall grupper i en divisjon justeres avhengig av antall deltakende nasjoner. På herresiden er det for eksempel nok lag til at det er nødvendig med en D-divisjon, mens C-divisjonen er litt større på kvinnesiden. Nedenfor kan du se flere detaljer om denne divisjonen.

Divisjoner for kvinnenese Nations League 2023/2024
Divisjon A: 16 lag inndelt i fire grupper med fire lag
Divisjon B: 16 lag inndelt i fire grupper med fire lag
Divisjon C: 19 lag inndelt i fire grupper med fire lag, samt en siste gruppe med tre lag

Divisjoner for mennenes Nations League 2024/2025
Divisjon A: 16 lag inndelt i fire grupper med fire lag
Divisjon B: 16 lag inndelt i fire grupper med fire lag
Divisjon C: 16 inndelt i fire grupper med fire lag
Divisjon D: 7 lag inndelt i en gruppe med fire, samt en gruppe med tre lag

Hvilke lag som deltar i de ulike divisjonene avhenger helt og holdent av hvordan de presterte i forrige sesong. Lenger ned på siden kan du lese mer om systemet for overgang mellom divisjonene.

Slik ble herrelandslagene delt inn i de fire divisjonene for den første utgaven i 2018/2019, kun basert på UEFAs daværende rangering:

Divisjon A: Tyskland, Portugal, Belgia, Spania, Frankrike, England, Sveits, Italia, Polen, Island, Kroatia og Nederland.
Divisjon B: Østerrike, Wales, Russland, Slovakia, Sverige, Ukraina, Irland, Bosnia-Hercegovina, Nord-Irland, Danmark, Tsjekkia og Tyrkia.
Divisjon C: Ungarn, Romania, Skottland, Slovenia, Hellas, Serbia, Albania, Norge, Montenegro, Israel, Bulgaria, Finland, Kypros, Estland og Litauen.
Divisjon D: Aserbajdsjan, Makedonia, Hviterussland, Georgia, Armenia, Latvia, Færøyene, Luxembourg, Kasakhstan, Moldova, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino og Gibraltar.

I årenes løp har lagene beveget seg opp og ned mellom divisjonene, med det endelige målet å holde seg i den øverste. Det er nemlig bare her de har mulighet til å nå sluttspillet.

På samme måte ble UEFAs rangering brukt som grunnlag for den aller første utgaven av Women’s Nations League i 2023/2024, da fordelingen var som følger:

Divisjon A: England, Tyskland, Frankrike, Sverige, Spania, Nederland, Norge, Danmark, Italia, Belgia, Østerrike, Island, Sveits, Wales, Portugal og Skottland.
Divisjon B: Irland, Polen, Tsjekkia, Finland, Serbia, Slovenia, Nord-Irland, Romania, Ukraina, Bosnia-Hercegovina, Slovakia, Ungarn, Hellas, Kroatia, Hviterussland og Albania.
Divisjon C: Malta, Israel, Aserbajdsjan, Tyrkia, Nord-Makedonia, Kosovo, Montenegro, Luxembourg, Estland, Moldova, Litauen, Kasakhstan, Latvia, Bulgaria, Kypros, Færøyene, Georgia, Armenia og Andorra.

Gruppespill og sluttspill

I likhet med mange andre ligaer består UEFA Nations League av to deler – et gruppespill og et sluttspill. I løpet av høsten spilles det et intenst gruppespill i de ulike divisjonene, der lagene gjør sitt beste for å nå en god nok plassering til enten å gå videre til neste sesong eller beholde posisjonen i den aktuelle divisjonen. Lagene møter hverandre i hjemme- og bortekamper, noe som gir lagene fire eller seks kamper å spille.

For lagene i de lavere divisjonene, B- og C-divisjonen og D-divisjonen på herresiden, belønnes hver gruppevinner med opprykk til en høyere divisjon. Ettersom lagene i divisjon A ikke kan rykke opp, handler kampen her i stedet om hvilke lag som tar seg til sluttspillet i Nations League. Dit går lagene som vinner sine respektive grupper i den øverste divisjonen. Fra og med sesongen 2024/2025 vil herrenes sluttspill omfatte åtte lag i stedet for fire, noe som betyr at også gruppetoerne vil nå sluttspillet.

Avansement og nedtrykk

For at divisjonene ikke alltid skal være like, flyttes lagene mellom gruppene alt etter prestasjonen i ligaen. Lag som vinner gruppene sine rykker opp til en høyere divisjon, mens lag som taper rykker ned. I den høyeste divisjonen sikrer gruppeseier plassen, mens man blir værende i den laveste divisjonen hvis man taper gruppen.

Fra og med sesongen 2023/2024 er det imidlertid ikke bare vinnerne av hver gruppe som kan se frem til opprykk. I dag har også gruppetoerne mulighet til å rykke opp, mens gruppevinnerne kan risikere å rykke ned på samme måte som gruppevinnerne. Dette avgjøres av et Nations League-sluttspill, som kan føre til ytterligere endringer i divisjonene. Sluttspillkampene spilles i samme tidsperiode som sluttspillet.

Hvilke lag som rykker opp automatisk og hvilke som spiller sluttspill, varierer noe mellom divisjonene, noe vi har tydeliggjort i listen nedenfor:

Avansement og nedrykk i kvinnenes Nations League 2023/2024

Divisjon A

 • Gruppevinner beholder sin plass i divisjonen og går videre til sluttspillet
 • Gruppetoer beholder sin plass i divisjonen
 • Gruppetreer spiller playoff mot lag fra divisjon B
 • Gruppefirer rykker ned til divisjon B

Divisjon B

 • Gruppetoer rykker opp til divisjon A
 • Gruppetoer spiller playoff mot lag fra divisjon A
 • Gruppetreer rangeres mot hverandre, der de tre beste spiller payoff mot lag i divisjon C. Den dårligste gruppetreer rykker ned til divisjon C.
 • Gruppefirere rykker ned til divisjon C

Divisjon C

 • Gruppetoer rykker opp til divisjon B
 • Gruppetoer rangeres mot hverandre, der de tre beste spiller playoff mot lag fra divisjon B
 • Gruppetreer og -firere beholder sin plass i divisjonen

Avansement og nedrykk i mennenes Nations League 2023/2024

Divisjon A

 • Gruppevinner beholder sin plass i divisjonen og spiller sluttspill
 • Gruppetoer beholder sin plass i divisjonen og spiller sluttspill
 • Gruppetreer spiller playoff mot lag fra divisjon B
 • Gruppefirer rykker ned til divisjon B

Divisjon B

 • Gruppevinner rykker opp til divisjon A
 • Gruppetoer spiller playoff mot lag i divisjon A
 • Gruppetreer spiller playoff mot lag fra divisjon C
 • Gruppfyrorna degraderas till division C

Divisjon C

 • Gruppevinner rykker opp til divisjon B
 • Gruppetoer spiller playoff mot lag i divisjon B
 • Gruppetreer beholder sin plats i divisionen
 • Gruppefirer rangerer seg i mellom, der de to beste beholder plassen i divisjonen, mens de to dårligste rykker ned til divisjon D

Divisjon D

 • Gruppevinner rykker opp til divisjon C
 • Gruppetoer, treer og firere beholder sine plasser i divisjonen

Ligaens utviklingen gjennom årene

I løpet av de få årene som har gått siden Nations League ble lansert, har organisasjonen blitt endret flere ganger. Dette for å tilpasse antall divisjoner og grupper til antall deltakende lag.

Opprinnelig besto de fire divisjonene av fire grupper med tre eller fire lag i hver, der lagene i den høyeste divisjonen hadde færre kamper å spille enn lagene i de lavere divisjonene. For 2020/2021-utgaven ble opplegget endret noe, og divisjon A, B og C består nå av fire grupper med fire lag i hver, mens divisjon D består av en gruppe med fire lag og en gruppe med tre lag.

Antall lag som flyttes har også endret seg fra år til år, alt for å tilpasse divisjonene til den nye strukturen. Nå blir det betydelig flere flyttinger av lag, noe som også motiverer lagene til virkelig å gi alt i disse kampene. Et gruppespill i Nations League har nå samme tyngde som en EM- eller VM-kvalifiseringskamp.

🔥 Nations League – koblingen til EM og VM

Da den europeiske landslagsligaen først ble annonsert, var det mange som var skeptiske til konseptet. Hvorfor skulle lagene konkurrere i en hel sesong uten at noe egentlig sto på spill? Med årene har imidlertid prestasjonene i Nations League blitt mye viktigere, og det er nå en mulighet for lagene til å få en ny sjanse til å nå mesterskapet.

Både i fotball-EM for menn i 2020 og 2024 var prestasjonene i Nations League direkte avgjørende for om lagene fikk en ny sjanse til å nå EM eller ikke. Lagene som vant gruppene sine, i alle divisjoner, fikk en direkte plass i EM hvis de ikke klarte å nå EM gjennom den ordinære kvalifiseringen. Nations League spilte også en rolle i kvalifiseringen til VM i 2022. Da gikk de to beste gruppevinnerne som ennå ikke hadde nådd VM, videre til VM-sluttspillet. På samme måte vil Nations League-sesongen 2024/2025 være knyttet til VM-kvalifiseringen i 2026.

For kvinnefotballen er koblingen enda tydeligere. Kvalifiseringen til EM for kvinner i Sveits i 2025 er utelukkende basert på divisjonsopprykkene som finner sted etter Nations League-sesongen 2023/2024. EM-kvalifiseringskampene vil bli spilt med samme type divisjoner, der lagene i den høyeste divisjonen har en enklere vei til EM. Dermed kan en sterk prestasjon i Nations League sette lagene i en mye bedre posisjon i EM-kvalifiseringen.

📆 Når spilles Nations League 2023/2024?

Den aller første gruppespillkampen sparkes i gang torsdag 21. september, etterfulgt av møter utover høsten. I begynnelsen av desember spilles de siste kampene, og da får vi se hvilke lag som går videre til sluttspillet i februar 2024.

🌍 Hvor spilles kampene i Nations League?

Møtene mellom lagene spilles over hele kontinentet, i likhet med kampene i kvalifiseringen til EM og VM. Det norsk kvinnelandslaget reiser til Frankrike, Portugal og Østerrike i sin gruppe.

🏆 Hvem vinner ligatittelen?

Det er nasjonene som er i divisjon A som har sjansen til å vinne. De fire gruppevinnerne går videre til sluttspillet der semifinalene og deretter den store finalen spilles.

🇳🇴 Norge i Nations League

Det norske herrelandslaget begynte sin deltakelse i Nations League i avdeling C, hvor de umiddelbart klarte å rykke opp til den høyere divisjonen. Her finner vi også laget for kommende sesong.

Nations League 2018/19: Vinnere av gruppe C3
Nations League 2020/21: Andre plass i gruppe B1
Nations League 2022/2023: Andre plass i gruppe B4

Kvinnelandslaget spiller i år i den øverste divisjonen når den første utgaven av kvinnelandslaget arrangeres i sesongen 2023/2024.

📖 Tidligere år av ligaen

Det var på UEFA-kongressen i mars 2014 at forslaget om en europeisk liga for landslag ble godkjent. Dermed kunne Nations League se dagens lys høsten 2018, da de aller første kampene ble spilt. Tidligere hadde landskamper og treningskamper mellom mesterskap og kvalifiseringskamper liten betydning. Med Nations League er det poeng å hente i nesten hver eneste kamp lagene spiller, noe som kan føre til større engasjement hos både spillere og tilskuere.

Antallet kamper lagene spiller i ligaen gir dem også rom for å planlegge ekstra treningskamper mot lag fra andre deler av verden hvis de ønsker det. I tillegg gir kvalifiseringen en større sjanse for lavere rangerte lag til faktisk å komme til EM. På herresiden har for eksempel lagene i de lavere divisjonene garantert plass i EM-sluttspillet, noe som for mange lag er den eneste måten å nå et mesterskap på.

Her lister vi opp alle tidligere vinnere av Nations League

2018/2019: Portugal
2020/2021: Frankrike
2022/2023: Spania

🏅Medaljeligaen i Nations League

For lagene som er i avdeling A er det mulighet for å gå videre til sluttspillet, hvor fire lag gjør opp om serietittelen. Her presenterer vi hvilke lag som har klart å komme hit, og gått hele veien til seier.

Menn:

Lag Vinner 2. plass 3. plass 4. plass
🇪🇸 Spania 1 (2022) 1 (2021)
🇵🇹 Portugal 1 (2019)
🇫🇷 Frankrike 1 (2021)
🇳🇱 Nederland 1 (2019) 1 (2023)
🇭🇷 Kroatia 1 (2023)
🇮🇹 Italia 2 (2021, 2023)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 England 1 (2019)
🇨🇭 Sveits 1 (2019)
🇧🇪 Belgia 1 (2021)