I tillegg til gruppespillet består Nations League også av et sluttspill, om enn i en mye mindre modell enn i andre mesterskap eller ligaer. Her deltar bare fire nasjoner, og selve sluttspillet består bare av semifinaler, samt kamper for å gi lagene sin rangering. Sluttspillet for kvinner i 2023/2024 finner sted 21.-28. februar 2024, drøyt tre måneder etter at gruppespillet er ferdigspilt.

I den neste utgaven av herrenes Nations League, som spilles i 2024 og 2025, utvides sluttspillet til å omfatte åtte landslag. Det betyr at vi for første gang vil se kvartfinaler i sluttspillet i den europeiske landslagsligaen.

KAMPPROGRAM SLUTTSPILLET KVINNENES NATIONS LEAGUE 2023/2024

Dato Tid Kamp
Februar 2024 TBA Gruppevinner1/2/3/4 – Gruppevinner 1/2/3/4
Februar 2024 TBA Gruppevinner1/2/3/4 – Gruppevinner 1/2/3/4
Februar 2024 TBA Bronsekamp
Februar 2024 TBA Finale

🏆 Slik spilles sluttspillet i Nations League 2023/2024

Sluttspillet i Nations League er betydelig mindre enn sluttspillet i mange andre turneringer. Det er bare to semifinaler og to medaljekamper om tittelen. Lagene er trukket ut til semifinalene, og vinnerne av disse kampene kjemper til slutt om ligatittelen i den store finalen.

Sammenlignet med kampene i gruppespillet og nedrykkskampene der lagene flyttes mellom divisjonene, er sluttspillet enkeltkamper i stedet for dobbeltkamper der poeng og mål teller.

🏟 Hvor spilles sluttspillkampene?

Det er ennå ikke klart hvor kampene i årets Nations League-sluttspill skal spilles. Vanligvis får ett av de fire kvalifiserte lagene æren av å arrangere kampene på hjemmebane, så vi må vente til etter gruppespillet før spillestedet er klart. Tidligere år har Italia, Portugal og Nederland arrangert sluttspillet.

⚽️ Hvilke lag går til Nations League-sluttspillet?

Å ta seg hele veien til Nations League-sluttspillet er en ganske komplisert historie. Bare lag som spiller i divisjon A har mulighet til å delta i sluttspillet i Nations League. De fire nasjonene som vinner gruppene sine og dermed sikrer seg plass i den høyeste divisjonen neste sesong, kvalifiserer seg.

Det betyr at lagene i de lavere divisjonene først må rykke opp til den øverste divisjonen og deretter vinne gruppen sin for å få oppleve et Nations League-sluttspill. Man kan si at dette er den ultimate kampen mellom de aller beste landslagene i Europa.

🤷🏼 Hvordan fungerer sluttspillet?

Som nevnt ovenfor starter Nations League-sluttspillet med to semifinaler, der datoene ennå ikke er fastsatt. Vinnerne av disse to kampene går videre til den store finalen, men det betyr ikke at taperne er ferdige i turneringen. I stedet møtes disse to lagene i kampen om heder og ære og tredjeplassen. Det er ikke satt noen dato for medaljekampene ennå, men det er klart at sluttspillet vil finne sted mellom 21. og 28. februar 2024.

  • Februar 2024 Semifinale 1
  • Februar 2024 Semifinale 2
  • Februar 2024 Bronsefinale
  • Februar 2024 Finale

🥇 Finale Nations League 2023/2024

Den siste kampen i hele turneringen er den store finalen, der den aller første kvinnelige vinneren av Nations League skal kåres. Når og hvor årets sluttspillkamper skal spilles, gjenstår å se.

🥅 Hvilke lag møtees i Nations League-sluttspillet?

Hvilke lag som møter hverandre i de to semifinalene, avgjøres ved loddtrekning kort tid etter at gruppespillet er avsluttet. Lagene er ikke seedet, men havner alle i samme pulje, noe som betyr at lagene har alle muligheter til å møte hverandre. Ettersom lagene spilte i ulike grupper i gruppespillet, har de ikke møtt hverandre tidligere i sesongen.

🏆 Hvem vant Nations League 2022/2023 for menn?

Spania ble det tredje landslaget noensinne til å vinne Nations League etter en nervepirrende straffesparkkonkurranse mot Kroatia.

🇳🇴 Har Norges vunnet Nations League?

Det norske herrelandslaget har ikke kommet til sluttspillet da de har vært i divisjon B siden andre sesongen. De norske kvinnene spiller i divisjon A i sesongen 2023/2024 og har muligheten til å gå hele veien.

⚽️ Hvilke lag møtes i årets sluttspill?

Dette avgjøres først etter at gruppespillet er ferdigspilt.

⭐ Tidigere sluttspill i Nations League

Selv om en Nations League-tittel ikke veier like tungt som en EM- eller VM-tittel, er det likevel en stor bragd å vinne ligaen i europeisk fotball. Her er en liste over tidligere sluttspill i ligaens korte historie.

Menn

Sesongen 2018/2019

I den første utgaven av ligaen kvalifiserte Portugal, Sveits, Nederland og Englands menn seg til sluttspillet. I den første semifinalen slo Portugal Sveits 3-1. Kampen mellom Nederland og England ble avgjort i ekstraomganger, der et engelsk selvmål og et nederlandsk mål avgjorde kampen.

Kampen om tredjeplassen ble målløs i ordinær tid og måtte dermed avgjøres på straffer. Her var det England som lyktes best og scoret alle sine seks straffespark. Det siste møtet mellom Portugal og Nederland ble avgjort i det 60. minutt, da Gonçalo Guedes scoret kampens eneste mål og gjorde Portugal til de første vinnerne av ligaen.

Sesongen 2020/2021

Belgia, Spania, Frankrike og Italias landslag vant alle sine grupper i toppdivisjonen høsten 2020 og kvalifiserte seg dermed til sluttspillet i 2021. I den første semifinalen tapte hjemmenasjonen Italia stort for Spania, som ledet 2-0 i første omgang. Mot slutten av kampen klarte Italia å utligne, men det var ikke nok til å vinne kampen. Frankrike var det andre laget som tok seg til finalen etter å ha slått Belgia 3-2, takket være et mål av Theo Hernandez i det 90. minutt.

I kampen om bronsemedaljen fikk Italia revansje og slo Belgia 2-1. Finalekampen mellom Spania og Frankrike ble en nervepirrende affære, der Spania scoret sitt første mål etter 64 minutter. Det tok ikke lang tid før motstanderne utlignet, og med ti minutter igjen ble Kylian Mbappé helten da han scoret det avgjørende målet for Frankrike, som dermed kunne smykke seg med tittelen VM- og Nations League-mester samtidig.

Sesongen 2022/2023

I herrenes tredje utgave av Nations League klarte Spania og Italia nok en gang å nå sluttspillet, sammen med Kroatia og Nederland. Det var sistnevnte lag som arrangerte kampene, der vertene dessverre ble slått ut i den første kampen. I semifinalen mot Kroatia klarte Nederland å utligne på overtid og ta kampen til ekstraomganger. Her klarte imidlertid motstanderne å score to vinnermål. Den andre semifinalen var en reprise av fjorårets oppgjør, der Spania nok en gang klarte å slå Italia.

Men i kampen om bronsen fikk Italia revansje. Med 3-2 klarte laget å beseire Nederland, som endte sist i sluttspillet. Finalen mellom Kroatia og Spania ble ikke fullt så målrik. Ingen av lagene klarte å score verken i ordinær spilletid eller ekstraomgangene, så finalen måtte avgjøres på straffer. Fire av fem mål ble scoret av begge lag, noe som tok kampen til en sjette straffesparkkonkurranse. Her scoret Dani Carvajal det avgjørende målet som ga Spania sin første Nations League-tittel.