Velobet

Bilde: Bildbyrån

Det ble torsdag trukket gruppene til det kommende europamesterskapet for kvinner i fotball, hvor England er vertsnasjonen. EM spilles i perioden 6.-31. juli 2022.

Norges gruppe

Norge var det første landet som ble trukket opp av bollen fra sin gruppe og havnet dermed i vertsnasjonens gruppe. Etter at det er trukket om hvilken gruppe et land kommer i, trekkes det hvilken plass i gruppen laget får ved start: A2, A3 eller A4. Dette var nødvendig slik at det forhåndsoppsatte kampoppsettet blir upåvirket av hvilken rekkefølge lagene trekkes i.

I tillegg til England, møter Norge også Østerrike og Nord-Irland.

Åpningskampen til EM blir England – Østerrike. Denne kampen spilles på Old Trafford i Manchester kl 20 norsk tid.

Norge åpner sitt EM torsdag 7. juli mot Nord-Irland på St Mary’s StadiumSouthampton, også denne kampen starter kl 20 norsk tid. Lagene har tidligere møttes totalt fire ganger tidligere, hvor Norge har tre seire, og Nord-Irland har en seier. 

Den 11. juli blir det storkampen England – Norge i Brighton & Hove. Norge har vunnet hele 5 ganger over England tidligere og spilt en uavgjort. Norge har hele 18-1 i målforskjell å vise til mot de engelske damene. På FIFAs verdensranking, er dog England fire plasser over Norge med sin 8. plass mot Norges 12. plass. 

Den siste kampen i gruppespillet er fredag 15. juli. Da møter Norge Østerrike, også denne kampen spilles i Brighton kl 20.

Rankingmessig er dette en god gruppe for Norge. Østerrike er ranket nr 21, mens Nord-Irland er på 48. plass. Men man må alltid huske at i fotballen kan alt skje, for den er som kjent rund.

De to beste fra gruppen går videre til kvartfinalene, og der møter en fra Gruppe B som har Tyskland, Danmark, Spania og Finland.

De andre gruppene

Som allerede nevnt, Gruppe B består av Tyskland, Danmark, Spania og Finland. Her er det Tyskland og Danmark som er favoritter og høyest ranket. De to beste lagene fra denne gruppen, møter de to beste fra Gruppe A i kvartfinalene.

Gruppe C består av  Nederland, Sverige, Russland og Sveits. Sverige er ranket som nr 2 i verden og er den største favoritten i denne gruppen, mens Nederland er regjerende europamestre og sølvmedaljevinner fra forrige VM. De er ranket som fjerde beste laget i verden. De to beste lagene her møter de to beste lagene fra Gruppe D i kvartfinalene.

I Gruppe D finner vi Frankrike, Italia, Belgia og Island. Frankrike og Italia er her favoritter med henholdsvis 5. og 14. plass på verdensrankingen til FIFA. Belgia kan fort overraske, og Island må en aldri avskrive i et mesterskap.

Bra trekning

For Norges del er dette en god trekning i følge landslagssjef Martin Sjøgren som var godt fornøyd med trekninga.

– Det var en ganske bra trekning om man ser på ranking, men det er jo bare bra lag med i disse mesterskapene. Vi ville slippe Danmark, og ellers hadde vi ingen preferanser, og det slapp vi, sa en smilende Sjøgren til TV 2 etter trekningen, og la til en annen liten fordel også:

– Vi får spille i Sør-England og det er bra med tanke på reisemengden.


Brighton & Hove Albion - Manchester City