Ukraina er ute av fotball-EM 2024 etter 0-0 mot Belgia i Stuttgart. Resultatet betyr at ukrainerne forlater gruppe E med en sisteplass i en gruppe hvor alle lag endte på fire poeng. Belgia møter Frankrike i åttedelsfinalen i EM, som er en marerittmotstander for belgierne.

Onsdag kveld ble det spilt to kamper i gruppe E. I Stuttgart sto Ukraina og Belgia overfor en gruppethriller, der de konkurrerte med Slovakia og Romania på like vilkår med alle lagene på tre poeng. Ukraina hadde imidlertid de dårligste forutsetningene og trengte en seier i kampen, ettersom de lå sist før runden på grunn av dårligere målforskjell. EM-fotboll.se var på plass i Stuttgart for å se Belgia mot Ukraina, med to favoritter til å nå åttedelsfinalene før gruppespillet starter.

Ukraina mistet to store stjerner til kampen i Mykhaylo Mudryk og Viktor Tsygankov, som har slitt med skader, og midtbaneankeret Oleksandr Zinchenko satt på benken. Belgia startet med noen av de store stjernene til disposisjon.

Belgia skapte kampens første farlige sjanse da Kevin De Bruyne la inn til Romelu Lukaku etter syv minutter, men uten at det resulterte i mål. Belgierne startet best, men Ukraina åt seg inn i kampen etter hvert og skapte noen halvsjanser etter belgisk slurv.

Første omgang var ellers ganske begivenhetsløs, selv om den inneholdt et snedig frisparkforsøk fra Kevin De Bruyne etter en halvtime. Ukraina hadde også et avslutningsforsøk der Roman Yaremchuk sendte ballen videre i stedet for å skyte da han nesten kom fri mot keeperen. Kampen var målløs etter 45 minutter, mens Slovakia og Romania spilte 1-1 etter første omgang.

Resultatet i parallellkampen tvang likevel Ukraina til å gå for seier i kampen, ettersom de med de ventende resultatene fortsatt lå sist i gruppe E. I andre omgang startet imidlertid belgierne best med litt press fremover og litt mer bevegelighet. Jeremy Doku ble en større trussel på venstresiden, der han og Kevin De Bruyne til tider hadde et godt Manchester City-samarbeid.

Det var ikke kampen med de største sjansene. Kanskje var det heller ikke den mest spennende affæren, med to lag som ikke var villige til å risikere for mye. Et baklengsmål for et av lagene ville ha betydd exit fra EM, mens Romania og Slovakia hadde uavgjort i hendene. Likevel ble det litt hetere mot slutten, da det siste kvarteret nærmet seg.

Belgia og Yannick Carrasco var i gode posisjoner, og Artem Dovbyk var nær ved å score på en rask kontring for Ukraina. Uavgjort for Belgia ville bety avansement til åttedelsfinalene som gruppetoer, mens Ukraina måtte jakte på et mål på slutten. De hentet inn friske bein for å gjøre et siste fremstøt, inkludert en av landets beste målscorere gjennom tidene, Andriy Yarmolenko. Men også den hardtskytende Ruslan Malinovskiy. Sistnevnte var svært nær ved å sette en corner i mål fra hjørneflagget med sin fine venstrefot.

Mens Ukraina jaget 1-0-målet, klarte Belgia å kontre et par ganger. Belgierne så imidlertid ganske fornøyde ut med et kryss, selv om det i praksis ville bety Frankrike i åttedelsfinalen på det tidspunktet. Ukraina prøvde og prøvde mot slutten, men klarte ikke å score. Kampen i Stuttgart endte 0-0, og Ukraina er ute av EM 2024. Belgia ender på andreplass i gruppe E og møter Frankrike i åttendedelsfinalen. Romania vinner gruppen etter 1-1 mot Slovakia, som på sin side går videre til åttedelsfinalene som en av de fire beste tredjeplassene. Romania og Slovakia får sine motstandere i åttedelsfinalene senere i kveld, etter at de to siste gruppespillkampene i gruppe F er spilt.

Alle lagene i gruppe E endte på fire poeng, noe som er en utrolig rekord i denne sammenhengen.

Slik endte Gruppe E

#
Lag
KS
S
U
T
M
P
1
Romania
3
1
1
1
4 - 3
4
2
Belgia
3
1
1
1
2 - 1
4
3
Slovakia
3
1
1
1
3 - 3
4
4
Ukraina
3
1
1
1
2 - 4
4

Ukraina – Belgia 0-0 (0-0)

Startellever og benytta innbyttere

Ukraina

Anatoliy Trubin
Oleksandr Tymchyk, Ilya Zabarniy, Oleksandr Svatok (ut ’81), Mykola Matvienko, Vitaliy Mykolenko (ut ’58).
Mykola Shaparenko (ut ’70, Vlodomyr Brazhko (ut ’70), Georgiy Sudakov
Artem Dovbyk, Roman Yaremchuk (ut ’70)

Innbyttere:
Oleksandr Zinchenko (’58), Taras Stepanenko (’70), Vyacheslav Vanat (’70), Ruslan Malinovskiy (’70), Andriy Yarmolenko (’81).

Belgia

Koen Casteels
Timothy Castagne, Wout Faes, Jan Vertonghen, Arthur Theate
Kevin De Bruyne, Amadou Onana, Youri Tielemans (ut ’62)
Jeremy Doku (ut ’77), Romelu Lukaku (ut ’90), Leandro Trossard (ut ’62)

Innbyttere:
Orel Mangala (’62), Yannick Carrasco (’62), Johan Bakayoko (’77), Lois Openda (’90)