En av toppkandidatene i EM, Belgia, gikk på et nederlag med en gang i EM. Etter et tidlig mål for Slovakia, klarte ikke belgierne å score et gyldig mål i kampen etter to underkjente mål. Kampen endte 0-1 til Slovakia, som dermed gikk på et sviende nederlag i EM.

Mandag kveld spilte Belgia og Slovakia sin åpningskamp i EM 2024. Etter Romanias storseier mot Ukraina (3-0) var kampen ekstra spennende, i en på forhånd jevn gruppe E. Selv om Belgia var storfavoritter på forhånd.

Belgia startet i et forrykende tempo allerede i de første minuttene med to halvsjanser med en gang, og Jeremy Doku viste tidlig sin hurtighet. Doku så livlig ut offensivt, men etter seks minutter tok han seg kanskje vann over hodet da han gikk ned for å hjelpe til på et innkast langt nede på banen. Manchester City-vingen slo deretter en pasning rett i gapet til Slovakia, som på sin side utnyttet situasjonen og satte inn 0-1 ved Ivan Schranz på Robert Bozeniks retur.

Slovakene spilte godt i starten av kampen, og Belgia ble tidlig satt under press. Leandro Trossard hadde to gratissjanser etter slovakiske feil, men Arsenal-pilleren fikk ikke ballen i mål. Slovakene gjorde det vanskelig for Belgia i oppbyggingsfasen, og det var ikke ofte Belgia brøt gjennom og skapte noen angrep. I stedet var det Slovakia som hadde den beste muligheten til å score mål nummer to, da Koen Casteels måtte strekke seg langt for å nå Lukas Haraslins volley. Men Slovakia tok ledelsen til pause til tross for at Haraslin ikke klarte å øke ledelsen.

I andre omgang hadde Belgia mer og mer av ballen, men Slovakia så veldig komfortable ut med å forsvare seg lavt med ni forsvarsspillere pluss keeper bak ballen. Stanislav Lobotka, David Hancko og Milan Skriniar gjorde en god jobb bakover og levde opp til sin stjernestatus i landet. I begynnelsen av omgangen hadde imidlertid Romelu Lukaku en ball i nettet, som ble avblåst for offside. Midtveis i omgangen fikk Belgia en ny stor sjanse da Jeremy Doku spilte til Johan Bakayoko, som i nesten åpent mål måtte se skuddet sitt bli klarert på streken av en av kampens giganter: David Hancko.

Slovakia angrep nesten ikke i andre omgang, men som sagt: Belgia hadde vanskelig for å gjøre noe med sin store ballbesittelse. Belgierne spilte seg rundt, men hadde svært vanskelig for å bryte gjennom Slovakias midtlinje. Mot kampens aller siste minutter byttet Domenico Tedesco inn Dodi Lukebakio og Lois Openda i to svært offensive bytter. Det betalte seg også umiddelbart. Sistnevnte tok et fint sololøp nedover venstrekanten før han la en perfekt pasning til Romelu Lukaku, som kunne sette ballen i mål til 1-1 med fire minutter igjen av ordinær tid.

Men etter en VAR-gjennomgang viste det seg at Openda hadde tatt ballen med en liten berøring på hånden, noe som førte til at kampens dommer underkjente målet, og stillingen forble 0-1 ved kampslutt.

VAR-sjekken tok noen minutter, og Belgia fikk «bare» sju minutter ekstra på seg til å finne en ny utligning i Frankfurt. Det klarte de ikke. Slovakia stod for en stor overraskelse da de slo gruppefavorittene Belgia på direkten i EM. Slovakia og Romania har nå tre poeng hver i gruppe E, foran Belgia og Ukraina.

Belgia – Slovakia 0-1 (0-1)

’7 0-1 Ivan Schranz

Slik startet lagene

Belgia

Koen Casteels
Timothy Castagne, Wout Faes, Zeno Debast, Yannick Carrasco (ut ’84)
Orel Mangala (ut ’58), Amadou Onana
Leandro Trossard (ut ’74), Kevin De Bruyne, Jeremy Doku (ut ’84)
Romelu Lukaku

Innbyttere:
Johan Bakayoko (’58), Youri Tielemans (’74), Dodi Lukebakio (’84), Lois Openda (’84).

Slovakia

Martin Dubravka
Petar Pekarik, Denis Vavro, Milan Skriniar, David Hancko
Juraj Kucka, Stanislav Lobotka, Ondrej Duda (ut ’90+4)
Ivan Schranz (ut ’70), Robert Bozenik (ut ’70), Lukas Haraslin (ut ’70)

Innbyttere:
David Strelec (’70), Tomas Suslov (’70), David Duris (’81), Adam Obert (’90+4)