Pitch storming, dårlig oppførsel og generell uorden på tribunen har vært et tilbakevendende tema gjennom hele mesterskapet, og flere lag har blitt bøtelagt for supporternes oppførsel under kampene. Men det finnes også situasjoner på banen som har krevd mer enn et rødt kort for å bli straffet. Vi oppsummerer alle straffene som ble utdelt av det europeiske fotballforbundet under EM i Tyskland.

Bøter og straffer utdelt under EM-gruppespillet

Totalt fire kamper ble gransket av UEFA og ble vurdert på nytt etter sluttsignalet.

Italia-Albania
Det albanske fotballforbundet ble ilagt store bøter etter lagets EM-åpningskamp mot Italia, der landets supportere skapte betydelig uro under kampen. I tillegg til banestorming og pyroteknikk, ble det kastet gjenstander inn på banen, og det ble angivelig vist provoserende budskap som ikke sømmer seg for et idrettsarrangement. Det totale beløpet som var involvert, var nærmere 40 000 euro.

Tyskland – Skottland
Åpningskampen mellom hjemmenasjonen Tyskland og Skottland ble umiddelbart preget av dramatikk og straff da Skottlands Ryan Porteous ble utvist for resten av gruppespillet. Dette skjedde etter en kraftig takling på Ilkay Gündogan, som ga ham rødt kort på banen før pause. Skottland måtte dermed spille resten av kampen med én mann i undertall, en kamp de tapte 1-5.

I tillegg ble det skotske fotballforbundet ilagt bøter etter at supportere skal ha kastet gjenstander inn på banen under kampen. Bøtene beløp seg til 5 625 euro.

Serbia-England
Serbias åpningskamp mot England var også preget av dårlig oppførsel blant supporterne. Laget ble ilagt en bot på 15 000 euro etter kampen, etter at supporterne kastet ting inn på banen og viste provoserende budskap på tribunen.

Kroatia-Albania
I Albanias andre gruppespillkamp ble laget også straffet. I tillegg til lignende bøter som i forrige kamp (denne gangen for pyroteknikk, baneinvasjon og provoserende meldinger), som denne gangen beløp seg til mer enn 47 500 euro, ble spilleren Mirlind Daku straffet med to kampers utestengelse. Dette skjedde etter at han angivelig skal ha deltatt i hatefulle tilrop om Nord-Makedonia og Serbia under kampen. Ettersom Albania ble slått ut etter gruppespillet, har han fortsatt én kamp igjen å sone, som vil være utenfor mesterskapet.

Men det var ikke bare Albania som ble straffet etter den spennende 2-2-kampen. Kroatia ble også bøtelagt etter at deres supportere angivelig kastet gjenstander på banen og avfyrte raketter inne på stadion. Totalt måtte laget betale 28 000 euro for dette.

Pågående etterforskning

Det har også vært situasjoner under EM-sluttspillet som ser ut til å lede til straffer.

England-Slovakia
Den spennende åttendedelsfinalen i Gelsenkirchen førte til håndgemeng på banen etter sluttsignalet. Det er imidlertid ikke denne situasjonen som står i sentrum for UEFAs disiplinærkomité. I stedet kan det engelske laget bli bøtelagt etter at supporterne skal ha brukt pyroteknikk og generelt forstyrret ro og orden på stadion.

I tillegg ble det åpnet en etterforskning mot Jude Bellingham etter hans målgest, som kan betraktes som «uanstendige gester» eller «fornærmende og krenkende oppførsel».

Østerrike-Tyrkia
I den aller siste åttendedelsfinalen som ble spilt tirsdag kveld, havnet Merih Demiral i trøbbel etter sin seiersgest i forbindelse med 2-1-målet. Al-Ahli-midtstopperen skal ha formet hånden i en gest som forbindes med høyreekstremistene De grå ulver, noe UEFA åpnet en etterforskning av morgenen etter.