Etter to sene scoringer mot Romania er det nå klart at Nederland er klare for kvartfinalen i EM 2024.

Nederland ble nummer tre i sin gruppe, og tirsdag møtte de Romania, som vant sin gruppe, i åttedelsfinalen i EM på Allianz Arena München i Tyskland. Kampen startet med et angrep fra Romania, som satte et høyt press med en gang. Marin spilte ballen inn til Hagi, som var nær ved å nå den, men i stedet måtte han bæres ut på båre på grunn av en hodeskade som førte til et langt avbrekk.

Bortsett fra Romanias første sjanse var det en rolig start på kampen. Ti minutter ut i kampen skapte Nederland sin første farlige sekvens på den siste tredjedelen. Simons spilte til Depay, som kom seg fri og skjøt med venstrefoten rett på keeper Nita, men det ble avblåst for offside.

Romania svarte med et fint angrep der Dennis Man avanserte bak forsvaret og avsluttet like over tverrliggeren. Kampens første corner gikk til Nederland, men til tross for et nytt forsøk kort tid etter, ble det ikke farlig. Laget begynte å presse mer, og det var merkbart at de kom mer inn i kampen. Dette ga raskt uttelling da Cody Gakpo mottok ballen på venstresiden, vendte inn mot høyre og avfyrte et skudd som gikk mellom keeperen og stolpen. Nederland tok ledelsen 1-0 etter 20 minutters spill.

Etter målet var Romania tydelig rystet. Etter en halvtimes spill var cornerstatistikken 7-0 i favør Nederland, som overtok mer og mer av kampen. Den neste store sjansen kom da Dumfries mottok en flott ball fra Reijnders og spilte videre til Depay, men Dragusin strakk ut sine lange bein og styrte ballen til corner. Ellers ville det ha stått 2-0.

Etter en duell ble rumenske Magos tvunget av banen og erstattet av Bogdan Racovitan. Dumfries imponerte i første omgang, og den innkomne Racovitan fikk raskt merke det da han forsøkte å dekke opp ballen til et spark, men Dumfries var litt skarpere og slo den inn til Xavi Simons. Simons driblet litt for mye og fikk til slutt en svak avslutning unna.

Omgangen ble avsluttet med en rumensk corner som ikke resulterte i noe farlig, og Nederland gikk til pause med en 1-0-ledelse.

Andre omgang

Nederland gjorde ett bytte i pausen, da Steven Bergwijnin gikk av og ble erstattet av Donyell Malen.

Den første hendelsen etter hvilen var et offensivt frispark til Romania etter at de Vrij gikk hardt inn på Stanciu. Frisparket ble løftet inn, men Verbruggen klarte å bokse den bort, men en rumensk spiller nådde nesten ballen med hodet.

Nederland fortsatte i samme ånd som i første omgang og var farlige fremover. Etter litt klabb og babb i straffesparkfeltet ble det nesten  2-0 til Nederland da Dumfries spilte ballen inn til Malen, som ikke fikk avsluttet ordentlig. Ballen havnet deretter hos Depay, som heller ikke klarte å utnytte den, og til slutt bommet også Nita.

Nederland viste styrke i det dyptliggende spillet med gode baller til de offensive spillerne, noe som ga dem mange sjanser. Nita gjorde flere gode redninger, blant annet på et hardt skudd fra Gakpo som ble headet til corner. Hjørnesparket førte til mål for Nederland, men det ble avblåst for offside. I stedet fikk Nederland en frisparkmulighet da Marin dro ned Simons, men også dette frisparket gikk like utenfor.

Med rundt 20 minutter igjen gjorde Romania et trippelbytte i et forsøk på å få ny energi inn på banen. Like etter fikk Veerman en stor sjanse for Nederland da han satte ballen i det lengste hjørnet, men den gikk like utenfor.

Nederland fortsatte å presse på for å sikre kampen, og etter mange sjanser fikk de endelig belønningen. Depay spilte ballen til Gakpo, som driblet på kortsiden inne i straffesparkfeltet. Dragusin trodde han reddet ballen til hjørnespark, men Gakpo nådde ballen med tåa og la den til Malen, som stusset ballen i et åpent mål. Men det endte ikke der. Etter en meget fin kontring på overtid stengte Malen kampen da han scoret sitt andre mål. Simons gjorde et fint forarbeid foran Malen, som drev fremover før han vendte innover og skjøt ballen i mål ved nærmeste stolpe.

Nederland sikret dermed kvartfinaleplassen etter en velspilt kamp der de var det klart beste laget. I kveld klokken 21:00 får vi se hvem av Østerrike og Tyrkia som gjør dem selskap.

Romania – Nederland 0-3 (0-1)
20’ 0-1 Cody Gakpo
83’ 0-2 Donyell Malen
90’+3 0-3 Donyell Malen

 

Slik startet lagene

Romania

Florin Nita
Andrei Ratiu, Radu Dragusin, Andrei Burca, Vasile Mogos
Denis Man, Nicolae Stanciu, Marius Marin, Razvan Marin, Ianis Hagi
Denis Dragus

Nederländerna

Bart Verbruggen
Denzel Dumfries, Stefan De Vrij, Virgil van Dijk, Nathan Aké
Jerdy Schouten, Xavi Simons, Tijani Reijnders
Stever Bergwijn, Memphis Depay, Cody Gakpo