Portugal er klar for kvartfinalen i EM mot Frankrike. Dette etter straffesparkkonkurranse mot Slovenia. Cristiano Ronaldo kunne ha blitt helten i ekstraomgangene, men portugiseren tok i stedet straffen i straffesparkkonkurransen, der keeper Diogo Costa ble den store helten.

Sent mandag kveld spilte Portugal mot Slovenia i Frankfurt. Cristiano Ronaldos portugisere var storfavoritter til oppgjøret, men de møtte et hardtarbeidende Slovenia, som har vært veldig sterke bakover så langt i turneringen. Slovenia sto også godt imot innledningsvis da Portugal hadde mye ballbesittelse og skapte noen lengre angrep. Men det slovenske forsvaret var perfekt.

Portugal hadde sine øyeblikk, og spesielt Cristiano Ronaldo. Stjernen var nær ved å nå Bernardo Silvas innlegg ved en anledning, og ved en annen anledning skjøt Ronaldo et voldsomt frispark like over fra kloss hold, og det føltes som om han hadde begynt å skyte seg selv inn. Portugals største fare kom fra Joao Palhinhas siste skudd i første omgang, som traff stolpen. Men det sto 0-0 etter 45 minutter etter en ganske underholdende første omgang.

I andre omgang var det noen sjanser begge veier, og Benjamin Sesko var nærmest for Slovenia på et frispark, men Leipzig-stjernen bommet på målet. Tiden tikket godt av gårde i andre omgang for begge lag. Kanskje spesielt for Portugal, som var ekstremt sterke favoritter i kampen. Cristiano Ronaldo var noe usynlig i den siste halvtimen av andre omgang, helt til de aller siste minuttene der han løp seg til et lite frispark, men avslutningen tok midt på Jan Oblak i målet.

Det ble ikke noe mål på 90 minutter i Frankfurt. Kampen gikk til en spennende ekstraomgang. Det var tydelig at begge lagene hadde gått litt ned i tempo, og spørsmålet var hvor begivenhetsrik ekstraomgangen ville bli. For å være ærlig var det første kvarteret ikke veldig begivenhetsrikt, før de siste minuttene av den første ekstraomgangen. Diogo Jota løp mot fire slovenske forsvarsspillere og ble felt av en av dem, og Daniele Orsato pekte på straffemerket.

Cristiano Ronaldo fikk sjansen fra ellevemeteren, og han ville gjerne sende Portugal videre til kvartfinalen mot Frankrike. Ronaldo plukket opp ballen og skjøt den opp i høyre hjørne. Men Slovenias superkeeper Jan Oblak steg opp og reddet straffen. Atletico Madrid-keeperen gjorde en superredning på straffen, og Ronaldo var nærmere syndebukken enn helten på det stadiet.

I pausen av andre omgang gråt Cristiano Ronaldo for å vise sin skuffelse etter den tapte straffen. Portugiserne var under følelsesmessig press. Slovenia hadde tydeligvis ingenting å tape, mens Portugal hadde enda mer å tape. Benjamin Sesko var nok en gang nær ved å gi Slovenia ledelsen da han ble tilbudt et frispark av Pepe, men Sesko klarte nok en gang ikke å avslutte, og Diogo Costa gjorde også en god redning.

Etter 120 minutter i Frankfurt gikk kampen til straffesparkkonkurranse for å avgjøre hvem som skulle gå videre til kvartfinalen mot Frankrike i EM 2024. Slovenia åpnet straffesparkkonkurransen med å bomme ved Josip Ilicic. Portugal kontret ved å ta straffen ved Cristiano Ronaldo, som fikk sin revansje.

Slovenia bommet også på sin andre straffe, og Diogo Costa så ut til å bli helten for Portugal. Bruno Fernandes ga Portugal en 2-0-ledelse i straffesparkkonkurransen, og Slovenia var nå langt unna en kvartfinale. Diogo Costa reddet så Slovenias tredje straffe, og så var det hele over. Portugal vant 3-0 etter tre straffesparkkonkurranser og er videre til kvartfinale.

Portugal – Slovenia 1-0

Straffer:
Christiano Ronaldo
Bruno Fernandes
Bernardo Silva

 

Portugal spiller kvartfinale mot Frankrike 5. juli kl. 21.00 i Hamburg.

Se en alltid oppdatert oversikt over sluttspillkampene her, og hvem som sender kampene.