Å nå åttendedelsfinalen er en viktig milepæl for landslagene som deltar i EM. Men hvordan gikk det egentlig i denne runden under forrige mesterskap? La oss ta et tilbakeblikk og oppsummere hvordan det gikk i EM 2020, og hvordan lagene derfra har prestert i årets mesterskap.

Fotball-EM 2024 er bare det tredje europamesterskapet der åttedelsfinalene er en del av sluttspillet. Av de seksten lagene som deltar i årets åttedelsfinaler, var elleve av dem også med i fjorårets EM-sluttspill.

I mellomtiden nådde tre lag sluttspillet sommeren 2021, men måtte se sine EM-reiser ta slutt i gruppespillet. Kroatia, som har vunnet medaljer i de to siste verdensmesterskapene, er den største overraskelsen her. Verken Ukraina eller Tsjekkia klarte å gjenta suksessen.

Romania, Slovenia og Georgia debuterer alle i åttendedelsfinalene. Slovenia har aldri tidligere gått videre til EM-sluttspill, og Georgia debuterer i EM som helhet, der avansement er spesielt viktig. Romania nådde finalen i 2000, men siden det ikke var noen åttendedelsfinaler, måtte de i stedet spille kvartfinale, en kamp de tapte 0-2 mot Italia.

Slik gikk det for årets sluttspill-lag i EM-2020

Georgia – Deltok ikke i EM
Slovenia – Deltok ikke i EM
Romania – Deltok ikke i EM

Tyrkia – Ute etter gruppespillet
Slovakia – Ute etter gruppespillet

Tyskland – Tapte åttendedelsfinalen
Portugal – Tapte åttendedelsfinalen
Frankrike – Tapte åttendedelsfinalen
Nederland – Tapte åttendedelsfinalen
Østerrike – Tapte åttendedelsfinalen

Belgia – Kom til  kvartfinalen
Sveits – Kom til kvartfinalen

Spania – Kom til semifinalen
Danmark – Kom til semifinalen

England – Kom til EM-finalen
Italia – Kom til EM-finalen

Resultatene i åttendedelsfinalen fotball-EM 2020

  • Wales – Danmark 0-4
  • Italia – Østerrike 2-1 etter ekstraomganger
  • Nederland – Tsjekkia 0-2
  • Belgia – Portugal 1-0
  • Kroatia – Spania 3-5 etter ekstraomganger
  • Frankrike – Sveits 3-4 etter straffer
  • England – Tyskland  2-0
  • Sverige – Ukraina 1-2 etter ekstraomganger