Georgias herrelandslag i fotball har nådd en historisk milepæl ved å ta seg videre til åttedelsfinalene i EM 2024 i Tyskland. Denne prestasjonen har blitt belønnet med en enorm økonomisk bonus fra den georgiske oligarken og tidligere statsministeren Bidzina Ivanishvili

Den uventede 2-0-seieren over Portugal i siste runde av gruppespillet innebar at Georgia, som deltok i sitt første store mesterskap, gikk videre til åttedelsfinalene som et av de tre beste lagene i gruppen. Den neste store utfordringen for laget blir å møte Spania, et av de sterkeste lagene i turneringen.

Som takk for innsatsen har tidligere statsminister Bidzina Ivanisjvili lovet å belønne laget med 30 millioner georgiske lari, noe som tilsvarer rundt €112 millioner. Han har også lovet å doble dette beløpet hvis Georgia klarer å slå Spania og avansere enda lenger i turneringen.

Bidzina Ivanisjvili er en av Georgias rikeste og mest innflytelsesrike personer. Formuen hans, som er anslått til rundt 53 milliarder kroner, har hovedsakelig kommet fra hans virksomhet i metall- og bankindustrien i Russland etter Sovjetunionens fall. Ivanisjvili har en kontroversiell bakgrunn med sterke bånd til Russland og president Vladimir Putin, noe som har ført til spekulasjoner om hans reelle makt i Georgia.

Den økonomiske belønningen og Ivanisjvilis løfter har vakt stor oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt. Lokale medier som Georgian Times og internasjonale nyhetskilder som Daily Mail og Sky News har rapportert om nyheten og spekulert i Ivanisjvilis innflytelse i georgisk politikk og økonomi.

Forventningene til kampen mot Spania er nå mildt sagt høye. Hvis Georgia tar en ny sjokkseier, vil Ivanisjvilis bonus dobles. Det vil være et ytterligere økonomisk løft for laget.

Det er tydelig at Georgias suksess i EM ikke bare har gitt landet stolthet, men også konkret økonomisk støtte fra en av landets mest fremtredende og kontroversielle personer.