Den første fasen av Europamesterskapet i fotball 2024 er nå over, med en rekke tall å se på rundt lagenes og enkeltspillernes prestasjoner. Vi har oppsummert noen av nøkkeltallene, som peker mot en turnering med mange overraskelser og svingende resultater.

Mål og målscorere

I løpet av de 36 kampene har det blitt scoret 81 mål, et tall som kan sammenlignes med de 94 målene som ble scoret i gruppespillet i EM 2020. Det gir et snitt på 2,25 mål pr kamp.

Fire kamper har endt målløse, mens den mest målrike kampen inneholdt seks mål: åpningskampen mellom Tyskland og Skottland, som endte 5-1, der skottenes mål var et tysk selvmål.

Tyskland er også det laget som har scoret flest mål i turneringen så langt. Samtidig er Skottland den nasjonen som har sluppet inn flest mål, noe som i stor grad skyldes møtet med tyskerne.

Spania er på sin side det eneste laget som ikke har sluppet inn ett eneste mål i løpet av sine 270 minutter på banen.

Hele sju av turneringens mål har blitt scoret som selvmål, og to av Portugals scoringer i gruppespillet kom takket være en sisteberøring fra motstanderen.

En annen interessant statistikk er tidspunktet for målene i løpet av kampen. Vanligvis er det det siste kvarteret av kampen som er mest målrikt, men her er det i stedet det andre kvarteret av første omgang, dvs. minutt 16-30, som har levert flest mål. Lagene har vært tilbøyelige til å ta en tidlig ledelse, noe som kan legge press på motstanderne i pausen.

Et stort antall spillere har nettet i løpet av kampene, men bare seks har klart å gjøre det mer enn én gang. Disse stjernene topper for øyeblikket scoringslisten, og med avansement til åttedelsfinalene har alle gode muligheter til å beholde denne posisjonen hvis de fortsetter å levere.

EM 2024: Toppscorere (etter gruppespillet)

  1. Georges Mikautadze, Georgia – 3 mål
  2. Niklas Füllkrug, Tyskland – 2 mål
  3. Cody Gakpo, Nederland – 2 mål
  4. Răzvan Marin, Romania – 2 mål
  5. Jamal Musiala, Tyskland – 2 mål
  6. Ivan Schranz, Slovakia – 2 mål

Flertallet av disse navnene var ikke spådd til å innta disse posisjonene. Snarere var det stjerner som Lukaku, Mbappé og Ronaldo det ble snakket om før mesterskapet startet. Her er det bare franskmannen som har klart å levere med sitt ene straffesparkmål mot Polen. Det er imidlertid disse navnene som topper listen over spillere med flest skudd på mål, Ronaldo på delt tredjeplass med Tysklands Kai Havertz og Belgias Kevin De Bruyne, som også har scoret én gang hver.

Poeng

Et lag kunne maksimalt ta ni poeng fra gruppespillet, og i årets mesterskap var det bare ett lag som klarte dette: Spania. Med fem mål foran og ikke et eneste bak, har de klart å holde nullen, noe kun Italia klarte i forrige mesterskap. Laget vant deretter hele turneringen, noe som forsterket Spanias posisjon som en av årets gullfavoritter.

En annen interessant faktor er at ikke et eneste lag forlater mesterskapet uten poeng. Albania, Polen og Tsjekkia var de «dårligste» på dette grunnlaget, og alle forlot EM med ett poeng.

Av de 36 kampene endte 14 av disse uavgjort, noe som betyr at begge lagene gikk fra banen med ett poeng hver. Samtidig betydde dette at 14 poeng ble «tapt» i løpet av gruppespillet i EM, der gruppe C bare hadde 13 poeng, ettersom fem av seks oppgjør endte uavgjort. Vanligvis står det 18 poeng på spill i en EM-gruppe, noe ingen av gruppene klarte å fordele.