Ukraina kjempet hardt mot Belgia i den siste gruppespillkampen (0-0) og gikk glipp av åttedelsfinalen i EM 2024. Men på ukrainsk jord skjer det noe enda større og viktigere akkurat nå.
– «Folk dør hjemme akkurat nå», sier midtbanespilleren Ilya Zabarnyi.

Stuttgart, Tyskland

Onsdag kveld spilte Ukraina sin siste kamp i EM 2024, og klarte ikke å ta seg videre fra gruppe E, til tross for fire poeng. Et lag med fire poeng har aldri tidligere gått glipp av et EM-sluttspill.

– Det var en tøff kamp, men vi spilte bra. Men det er ikke alltid nok mot store lag, slik er det bare», sa midtbanespilleren Ilya Zabarnyi i mixed zone etter kampen i Stuttgart.

Zabarnyi, som tilhører engelske Bournemouth, ble deretter spurt om hvordan det føles å representere Ukraina i et stort mesterskap. Ikke minst med tanke på hvordan landet har det akkurat nå, etter Russlands invasjon av landet som startet i februar 2022.

– Først og fremst er det en god følelse (å spille EM for Ukraina, red.anm.), for vi trenger å vise hele verden at alle i Ukraina fortsetter. Og det er større enn fotballen i seg selv, sier Ilya Zabarniy.

Ukrainske fans holdt opp et banner med påskriften «Fred har en pris», et banner som måtte tas ned da UEFA mente at det politiske budskapet ikke hørte hjemme på stadion i Stuttgart. Ilya Zabarnyi mener budskapet var godt, og at verden må fortsette å følge med på hva som skjer for å kunne bidra til endring.

– Det er et godt budskap, slik at verden kan se det. Jeg tror vi må stoppe terrorismen i Ukraina, vi må stoppe den. Nå står vi her, men hjemme i Ukraina dør folk akkurat nå,» sier Zabarnyi.

Tusenvis av ukrainske fans hadde tatt turen til MHP Arena i Stuttgart for å overvære Ukrainas siste EM-kamp for denne gang, og for å vise sin støtte. De ukrainske spillerne takket også fansen etter kampen.

– Det er selvfølgelig et stort budskap til hele verden at så mange mennesker er her. Og jeg tror alle på laget vårt føler støtten. Men det viktigste i Ukraina akkurat nå er å stoppe krigen, sier Ilya Zabarniy til EM-fotboll.se og avslutter i mixed zone.

fotball-em.com er på plass i Stuttgart (Tyskland) for å dekke fotball-EM på stedet.