Gruppespillet i EM er vel og bra, men alle lagene i fotball-EM har som mål å forlenge oppholdet i Tyskland ved å spille i det påfølgende sluttspillet. Totalt går 16 av 24 lag videre til finalen, og alt avhenger av hvor mange poeng de tar i de tre innledende kampene.

Gruppevinnere og nummer to går automatisk videre

Lagene som ender øverst i sine respektive EM-grupper kan se frem til å gå videre i turneringen, ettersom de automatisk kvalifiserer seg til sluttspillet. Det er ikke mulig å beregne på forhånd hvor mange poeng som trengs for å bli blant de to beste på tabellen, men hvis man ser på tidligere mesterskap med samme oppsett, har det holdt med minimum 3 poeng, men vanligvis trenger man minst 4-6 poeng for å bli nummer to i gruppen.

Grunnen til at det ikke finnes noe fast tall, er at alt avhenger av hvor mange poeng de resterende lagene i gruppen har tatt. I en gruppe der lagene har delt poeng, kreves det som regel færre poeng for å nå andreplassen, ettersom avstanden til motstanderne blir mindre. Men samtidig kan uavgjort i bunnen av tabellen være nok til å nå sluttspillet til tross for få poeng.

I gruppe B i EM 2020 endte for eksempel Belgia på ni poeng etter tre strake seire mot Danmark, Finland og Russland, som alle endte på tre poeng etter én seier og to tap hver. Her var det målforskjellen som til slutt sendte Danmark videre til mesterskapet som gruppetoer, til tross for fattige tre poeng.

Slik kan gruppetreerne nå åttedelsfinalene

Gruppevinnerne og -toere fyller tolv av de seksten sluttspillplassene, noe som gir plass til ytterligere fire lag. Det er her gruppetreerne har sjansen til å gå videre. Hvilke tre lag som går videre, avhenger av hvordan de har prestert i forhold til de andre lagene på samme tabellplassering.

Etter gruppespillet rangeres gruppetreerne i en egen tabell, der man ser på poeng, målforskjell, antall mål og seire for å sette dem opp i riktig rekkefølge. De fire beste lagene på denne rangeringen belønnes med en plass i EM-sluttspillet.

Dette var rangeringen av treergruppen i EM 2020:
Portugal, 4 poeng, MF +1, 7 mål
Tsjekkia, 4 poeng, MF +1, 3 mål
Sveits, 4 poeng, MF -1
Ukraina, 3 poeng, MF -1
Finland, 3 poeng, MF -2
Slovakia, 3 poeng, MF -5

Hvilke lag møter hverandre i sluttspillet?
Organiseringen av åttendedelsfinalene er delvis bestemt av følgende nøkkel:

Åttedelsfinale 1: Vinner Gruppe A – To Gruppe C
Åttedelsfinale 2: Andreplass Gruppe A – Andreplass Gruppe B
Åttedelsfinale 3: Vinner Gruppe B – Tredjeplass Gruppe A/D/E/F
Åttedelsfinale 4: Vinner Gruppe C – Tredjeplass Gruppe D/E/F
Åttedelsfinale 5: Vinner Gruppe F – Tredjeplass Gruppe A/B/C
Åttedelsfinale 6: Andreplass Gruppe D – Andreplass Gruppe E
Åttedelsfinale 7: Vinner Gruppe E – Tredjeplass Gruppe A/B/C/D
Åttedelsfinale 8: Vinner Gruppe D – Andreplass Gruppe F

Hvilken gruppetreer som skal spille i hvilken kamp, avhenger av hvilke gruppetreere som faktisk går videre. Til dette finnes det en tilleggsnøkkel som UEFA bruker.

Potensielle returkamper på et tidlig stadium

Allerede i kvartfinalene kan vi få se lag fra de samme EM-gruppene kan møte hverandre igjen. Hvilke lag dette kan være, avhenger helt og holdent av hvilke gruppetreere som går videre. For eksempel kan de tre beste fra gruppe D møte den beste fra samme gruppe i en eventuell kvartfinale, dersom de tre beste fra gruppe E og F også når sluttspillet.

>> GUIDE: Alt om sluttspillet i fotball-EM 2024