England er klar for EM-finalen mot Spania på søndag. Dette etter at Ollie Watkins reddet England i ekstraomgangene i Dortmund, der Nederland nå er ute av mesterskapet.

Onsdag kveld ble den andre semifinalen i EM spilt i Tyskland, da Nederland og England møttes på Westfalenstadion i Dortmund. Vinnerne skal spille én kamp til i EM: den store finalen mot Spania søndag 14. juli.

Nederland startet best og truet Englands forsvarslinje med en gang. Og så ga det uttelling. I det syvende minutt tok Xavi Simons saken i egne hender da han vant ballen høyt og avanserte før han satte ballen i det lengste hjørnet til 1-0 for Nederland.

Etter Simons’ drømmemål skapte England litt mer fremover, og Harry Kane fikk en god mulighet etter et kvarter, men avslutningen gikk like over. Denzel Dumfries traff imidlertid Kanes ben med støvlene, og Felix Zwayer (dommer) løp ut til VAR-skjermen for å se på situasjonen og deretter dømme straffespark for England. Fra elleve meter tok Harry Kane selv straffesparket, og Bayern München-stjernen gjorde ingen feil da han dunket inn 1-1 i venstre hjørne, og kampen fikk en pangstart.

Phil Foden var nær ved å fullføre en engelsk snuoperasjon bare minutter etter Kanes utligning, men ballen ble klarert på streken av den uheldige Denzel Dumfries. Sistnevnte var deretter nær ved å score for Nederland etter en halvtime, da han headet ballen i tverrliggeren. Et par minutter senere traff Phil Foden stolpen fra langt hold. Det var med andre ord en begivenhetsrik første halvtime, og spesielt England spilte veldig fin fotball.

Etter Nederlands mål overtok England første omgang fullstendig. Første omgang endte 1-1. Til andre omgang gjorde begge lagene ett bytte hver. Memphis Depay gikk av i første omgang for Nederland, og Joey Veerman kom inn, men i pausen kom også Wout Weghorst inn for å skape en nederlandsk trussel på topp. For England kom Luke Shaw inn på venstre vingback i stedet for Kieran Trippier.

Det høye tempoet som skylte over kampen i første omgang, dabbet litt av i andre omgang. Nederland fikk mer kontroll på ballen og tempoet gikk ned, mens England ikke fikk den samme energien i angrepene sine. Nederland var heller det laget som var best i andre omgang, og de presset ned et England som så slitne ut. Men engelskmennene hadde faktisk den første ballen i nettet i andre omgang. Det var da Phil Foden la en ball inn til Kyle Walker, som igjen slo et hardt innlegg til Bukayo Saka, som sendte ballen i mål. Men målet ble annullert for offside. Etter det underkjente målet ble Phil Foden og Harry Kane byttet ut til fordel for Cole Palmer og Ollie Watkins.

Mot slutten av den ordinære spilletiden ble det skapt få, men ingen store sjanser fra noen av sidene. Ingen av lagene ønsket å risikere for mye i en så kritisk situasjon som det var med bare noen få minutter igjen av EM-semifinalen. Det var i hvert fall følelsen. Men så, ut av absolutt ingenting, kom avgjørelsen for England. Kampens siste innbyttere, Cole Palmer og Ollie Watkins, sto bak. Førstnevnte spilte en perfekt ball i dybden til sistnevnte, som med to berøringer mottok ballen og skjøv den inn i det lengste hjørnet til en fantastisk avslutning.

Målet for England kom da det første minuttet av tilleggstiden tikket av gårde, og nå trengte Nederland en siste fremstøt som ingen andre. Men de klarte ikke å skape noe. England vant 1-2 og er dermed klar for finalen i EM 2024 mot Spania søndag 14. juli, en kamp som spilles på Olympiastadion i Berlin og sendes på NRK1.

Nederland – England 1-2 (0-0)

’7 1-0 Xavi Simons
’18 1-1 Harry Kane
’90+1 1-2 Ollie Watkins