Spania er klar for EM-finalen i 2024. Spanjolene snudde 0-1 mot Frankrike til 2-1-seier i München. 16 år gamle Lamine Yamal sto bak snuoperasjonen og ble den yngste spilleren noensinne til å score i EM-historien. Frankrike er ute av fotball-EM 2024.

Tirsdag kveld 9. juli ble den første av to semifinaler i EM 2024 spilt. Spania tok imot Frankrike på Allianz Arena i München i det som var ventet å bli en svært spennende kamp mellom to av Europas beste lag. Frankrikes landslagstrener valgte å droppe Antoine Griezmann til fordel for Ousmane Dembélé, mens Adrien Rabiot var tilbake på laget etter å ha vært suspendert. I den spanske leiren manglet Dani Carvajal og Robin Le Normand på grunn av suspensjon, og Pedri var også borte på grunn av skade. Inn kom Jesus Navas, Nacho Fernandez og Dani Olmo.

Spania skapte kampens første farlighet etter bare fem minutter da 16 år gamle Lamine Yamal slo et perfekt innlegg til Fabian Ruiz, som med pannen ikke fikk ballen ned, og sistnevnte endte over. Men det var ikke Spania som skulle score kampens første mål, det var Frankrike. Kylian Mbappé mottok ballen ute på venstresiden, og så slo han et perfekt innlegg til Randal Kolo Muani som headet bedre enn Fabian Ruiz. Dette ga Frankrike ledelsen til 0-1 etter ni minutter. Målet var Frankrikes første (!) scoring i turneringen.

Men Spania svarte raskt, og det var det 16 år gamle supertalentet Lamine Yamal som skulle score utligningsmålet. Yamal tok med seg ballen fra 35-40 meters hold og borret den inn i lengste stolpe til et drømmemål. Talentets mål var kanskje EMs vakreste så langt, og med sitt aller første EM-mål ble han EMs yngste målscorer noensinne, og det i en EM-semifinale.

Etter Yamals supermål var ikke spanjolene fornøyd med det. Tre minutter etter utligningen kom den spanske ledelsen da Lamine Yamal startet et angrep der Jesus Navas’ innlegg ble klarert til Dani Olmo, som i sin tur gjorde en fin redning før han skjøt ballen mot mål der Jules Koundé styrte ballen i egen boks. Tre mål på 25 minutter i München og en spansk snuoperasjon på bare tre minutter. Snakk om en drømmestart på kampen.

Første omgang endte 2-1 til Spania, og Frankrike måtte gjøre noe i andre omgang for å holde liv i gulldrømmen. Franskmennene gjorde noen tidlige bytter for å få inn litt offensiv kraft i starten av omgangen. Bradley Barcola, Antoine Griezmann og Eduardo Camavinga kom inn for å røre i gryten.

Frankrike hadde vanskelig for å få noe bitt i angrepsspillet sitt, da Spania som vanlig hadde suksess i sitt oppspill. Spanjolene slo ihjel litt tid mens Frankrike jaget. Kylian Mbappé, som spilte semifinalen uten maske på nesen, fikk en god mulighet med fem minutter igjen av ordinær spilletid. Han tok et patenterte løp forbi Dani Vivian, men avslutningen lot mye å ønske da den gikk noen meter over.

Franskmennene fikk fem minutter på overtid for å få det siste presset. Men det ble ikke noe av. Spania kontrollerte begivenhetene til slutt og vant EM-semifinale nummer én 2-1, noe som betyr at spanjolene er klare for finalen i EM 2024, som spilles søndag 14. juli. Frankrike er ute av fotball-EM 2024 og går glipp av nok et mesterskapsgull.

Spanien – Frankrike 2-1 (2-1)

’9 0-1 Randal Kolo Muani
’21 1-1 Lamine Yamal
’25 2-1 Dani Olmo