I morgen sparkes semifinalene i EM 2024 i gang i Tyskland. Den forrige EM-semifinalen for herrer ble spilt for tre år siden. Nedenfor ser vi tilbake på EM-semifinalene fra EM 2020 (spilt i 2021).

6. juli og 7. juli 2021 ble semifinalene i EM 2020 spilt. Et år senere enn forventet, på grunn av COVID-19, kunne Italia og Spania, samt England og Danmark, spille semifinaler om kun to finaleplasser på Wembley. To av årets semifinalelag spilte altså semifinale for tre år siden, men da med andre resultater og utfall.

I årets EM har vi sett mange kamper som har gått til ekstraomganger og straffesparkkonkurranser nå i sluttspillet. Den første semifinalen mellom Spania og Italia endte i straffesparkkonkurranse, og England mot Danmark endte i ekstraomganger. Akkurat slik vi liker det. Tøffe og jevne kamper er akkurat det du kan forvente deg når de beste lagene møter hverandre på slutten av turneringen.

Semifinale 1

Italia – Spania, 2-1 e.str
Italia tok seg til EM-finalen, der de til slutt tok med seg gullet hjem. Semifinalen mot Spania ble en jevn affære. Federico Chiesa ga Italia ledelsen ganske sent i kampen, femten minutter ut i andre omgang. Lenge så det ut til at Chiesas mål ville være nok til at Italia kunne vinne. Men i det 80. minutt dukket Alvaro Morata opp og utlignet for Spania, slik at kampen måtte ut i ekstraomganger. Der ble det ikke scoret flere mål, og kampen måtte avgjøres på straffesparkkonkurranse. Etter at begge lagene bommet i den første straffesparkrunden, satte Italia fire straffer på rad, mens Spania bommet på én, noe som var nok til italiensk seier. Italia vant etter straffesparkkonkurranse og tok seg til EM-sluttspillet i 2020.

Semifinale 2

England – Danmark, 2-1 eeo
Danmark tok seg hele veien til semifinalen etter det tunge som skjedde med Christian Eriksen i åpningen mot Finland. Vel i semifinalen tok imidlertid den danske sagaen slutt, da England ble for tunge over 120 minutter. Mikkel Damsgaard ga danskene ledelsen med en superavslutning til 0-1, det siste målet i danskerens karriere faktisk (utrolig). Så gikk det bare noen minutter før Simon Kjær scoret et uheldig selvmål rett før pause. Andre omgang ble målløs, og kampen gikk til ekstraomganger. Der ble Harry Kane helten med sitt mål i det første kvarteret av ekstraomgangen, som avgjorde semifinalen. England tok seg til finalen på hjemmebane, og Wembley er den endelige arenaen for EM 2020.