Nederland var i en vanskelig situasjon mot Tyrkia. Så kom en rask snuoperasjon på seks minutter mot tyrkerne, og Cody Gakpo ble helten for sitt land. Nederland står nå overfor en semifinale mot England onsdag 10. juli. Tyrkia er ute av EM 2024.

Lørdag kveld ble den siste kvartfinalen i fotball-EM 2024 spilt da Nederland og Tyrkia møttes i Berlin. Vinnerne skulle møte England i EM-semifinalen 10. juli, som begge håpet å nå. Tyrkia hadde Hakan Calhanoglu tilbake på midtbanen og Samet Akaydin i det sentrale forsvaret, to spillere som hadde vært suspendert i åttedelsfinalen mot Østerrike. Derimot manglet Merih Demiral, som ifølge UEFA var utestengt i to kamper etter en upassende gest.

Tyrkia tillot Nederland å ha ballen i første omgang, da de forsvarte seg lavt. Men tyrkerne var også dyktige i forsvarsspillet og i kontringene sine, noe som gjorde at de hele tiden truet Nederland. Noe Tyrkia har truet i løpet av turneringen, er også dødballer, noe som vil bli farlig og avgjørende igjen. Med midtstopper Merih Demiral (to mål mot Østerrike) ute, steppet Samet Akaydin opp. På en corner i andre fase spilte Arda Güler et perfekt innlegg til Akaydin, som i sin tur headet inn åpningsmålet for Tyrkia.

Tyrkerne var det beste laget i første omgang og ga ikke Nederland et eneste skudd på mål i løpet av de første 45 minuttene. De satte seg også inn i kampen spillemessig og hadde mer ballbesittelse mot slutten av omgangen. Men i starten av andre omgang begynte Nederland å få kontroll på angrepsspillet sitt. Dette ble hjulpet av innbyttet av spissen Wout Weghorst, som kom inn som en trussel mot Tyrkias tre midtstoppere.

Nederland vokste inn i omgangen og fikk deretter en velfortjent utligning. Etter en kort corner og et senere innlegg dukket midtstopper Stefan De Vrij opp og nikket inn 1-1 i det 70. minutt. Men nederlenderne var ikke fornøyd med det. Seks minutter senere ble det 2-1 til de oransjefargede da Cody Gakpo utnyttet et kort innlegg til å skru inn seiersmålet for Nederland.

Tyrkia ble tvunget til å endre spillesystem og tankesett fullstendig i det siste kvarteret, da de i stedet for å forsvare en ledelse måtte jakte på en utligning. Med seks minutter igjen hadde tyrkerne en dobbel mulighet til å utligne. Først fant et lavt innlegg til slutt Zeki Celik, som hadde åpent mål og kunne banke ballen i mål, men Micky van de Ven blokkerte ballen fra å gå inn. I den påfølgende sekvensen fikk Kerem Akturkoglu sjansen ved bakre stolpe, men skuddet gikk utenfor via en nederlandsk forsvarer.

På overtid kom den neste store sjansen da Bart Verbruggen måtte gjøre en stor redning for å hindre Tyrkia i å utligne. Og Tyrkia utlignet aldri. Den tyrkiske sagaen fikk en slutt lørdag, da Nederland var det sterkeste laget i andre omgang, og nå skal Nederland møte England i semifinalen onsdag 10. juli. I den andre semifinalen møter Frankrike Spania.

Nederland – Tyrkia 2-1 (0-1)

’35 0-1 Samet Akaydin
’70 1-1 Stefan De Vrij
’75 2-1 Cody Gakpo