1-1 var resultatet etter 120 spilte minutter, og kvartfinalen mellom England og Sveits ble avgjort på straffesparkkonkurranse. To lag som er like dårlige på straffekonk, og endelig gikk det Englands vei. 

Kvartfinalen mellom England og Sveits på Düsseldorf Arena begynte med at Sveits var nær ved å sette inn støtet med en gang. Ricardo Rodriguez kastet et innkast mot keeper Yann Sommer, som ble tvunget til å rydde ballen unna. England la tidlig press, men Sveits skapte en kontringssjanse da Remo Freuler avanserte fremover, men den engelske debutanten Ezri Konsa blokkerte innlegget hans med hælen.

England forsøkte stadig å finne Bukayo Saka på høyresiden, blant annet med et innlegg som ble vinket av for offside, men som ellers kunne ha blitt farlig. Sveits begynte å trille ballen mer og lette etter innlegg, men tempoet var lavt med mye ballrulling i backlinjen fra begge lag. Spillet føltes helt klart avventende til å begynne med.

Englands neste sjanse kom da Declan Rice hadde et godt skudd fra utenfor straffefeltet, men avslutningen hans ble stoppet av sveitsiske forsvarere. Like etter ropte Harry Kane på straffespark, men dommeren vurderte situasjonen som ingenting.

Etter 20 minutter hadde England en gyllen mulighet til å ta ledelsen. Saka slo en perfekt pasning inn foran mål, men ingen engelske spillere var på plass for å utnytte sjansen, og ballen ble klarert til corner. England fortsatte å dominere kampen, mens Sveits slet med å stå imot presset. Fabian Schär fikk gult kort etter å ha stoppet Jude Bellingham.

I sluttminuttene av første omgang skapte Saka igjen en god mulighet, denne gangen for Kobbie Mainoo, men en sveitsisk forsvarsspiller kastet seg og blokkerte skuddet til corner. Første omgang var relativt kjedelig med null skudd på mål, og det var tydelig at det måtte mer til for å bryte dødvannet og komme til en avgjørelse.

Andre omgang
Til tross for Englands tidlige press i starten av andre omgang, var det Sveits som hadde omgangens første sjanse, et tamt skudd fra Breel Embolo. Sveits hadde sin første corner etter 60 minutter, som ble etterfulgt av en ny, men ingen av dem resulterte i noe farlig. Det ble imidlertid klart at Sveits hadde tatt over mer av spillet. Ruben Vargas forsøkte å finne Embolo i straffefeltet, men England fikk ryddet ballen unna. Sveits foretok et dobbeltbytte, der Vargas og Reider gikk ut, mens Silvan Widmer og Steven Zuber kom inn.

Harry Kane fikk gult kort etter å ha gitt den sveitsiske midtstopperen Manuel Akanji en albue i ansiktet, noe som viste at England var rystet av Sveits’ overtak. Sveits’ press ga til slutt uttelling da Ndoye kom frem på høyresiden og slo en ball som ble styrt og landet for føttene til Embolo, som enkelt raket den inn i et åpent mål.

England svarte med et trippelbytte. Trippier, Konsa og Mainoo gikk av, og inn kom Eberechi Eze, Cole Palmer og Luke Shaw. Sekunder etter byttet endret kampen seg da Bukayo Saka kom inn fra høyresiden og satte ballen i mål via den bortre stolpen. Det var Englands første skudd på mål, og det resulterte i en utligning.

Tempoet økte betraktelig etter Englands utligning. Widmer fikk en advarsel for å ha stoppet Palmer under et engelsk kontringsangrep. Sveits tabbet seg deretter ut, noe som ga England muligheten til å vinne ballen tilbake og få et frispark i god posisjon. Sveits kontret raskt etter det mislykkede frisparket, men Ndoyes skudd gikk høyt over. 1-1 etter ordinær tid, med tre minutter ekstraomganger og tre minutter til ekstraomganger.

Forlengelsen startet i et ganske lavt tempo, der det føltes som om begge lag hadde mer å tape enn å vinne. England var litt mer offensive, og Declan Rice avfyrte et langskudd mot det lengste hjørnet, men Yann Sommer i det sveitsiske målet gjorde en god redning.

Sveits gjorde et nytt bytte, og Denis Zakaria kom inn. Dårlig kommunikasjon i det sveitsiske forsvaret ga England en ny sjanse. Jude Bellingham forsøkte seg to ganger til og fikk til slutt det andre skuddet med venstrefoten, men Sommer fanget ballen sikkert.

Det andre overtidskvartalet begynte med Sveits i ballbesittelse. Begge lagene gjorde også bytter; Embolo ble erstattet av Shaqiri for Sveits, og Kane ble erstattet av Toney for England, noe som tydet på at England forberedte seg på en mulig straffesparkkonkurranse, med tanke på Toneys imponerende strafferekord. Kort tid etter byttet England ut Foden og satte inn Trent Alexander-Arnold.

Sveits fikk en god sjanse da ballen nådde Widmer som ikke helt fikk tak i den, men klarte å få en corner. Hjørnet resulterte i et skudd i stolpen, som var en av de beste sjansene på overtid. Sveits gjorde to bytter til og presset hardt, men etter 120 spilte minutter endte ekstraomgangen målløs, og kampen går til straffesparkkonkurranse.

England begynner å skyte, og Cole Palmer setter den kjølig i venstre hjørne. Akanji går deretter frem for Sveits og bommer med en veldig svak straffe. Bellingham svarer med et nytt mål for England. Sveits sender sin andre midtstopper Schär fremover, som triller den i mål. Saka tar også straffen sin.

Presset øker når Shaqiri stiger opp, men han holder Sveits inne i kampen. Ivan Toney forbedrer sin straffestatestikk når han scorer Englands fjerde straffe, og Amdouni klarer også å score. Men det er Trent som stiger frem og sikrer det engelske laget en semifinaleplass etter 5-3-seier etter straffesparkkonkurranse. Hvem de møter, avgjøres i den senere kvartfinalen, der Nederland møter Tyrkia.

England – Sveits 2-1 etter straffer (0-0)

75’ 0-1 Breel Embolo
80’ 1-1 Bukayo Saka