Spania er videre til semifinalen i fotball-EM 2024 etter en superthriller mot vertsnasjonen Tyskland, der Mikel Merino ble den spanske helten i det siste minuttet av ekstraomgangene. Tyskland er nå ute av Europamesterskapet 2024.

Fredag 5. juli ble kvartfinalene i fotball-EM 2024 sparket i gang i Tyskland. Hjemmenasjonen møtte tøffest mulig motstand i form av Spania, i det som har blitt kalt «den moralske finalen». To av EMs beste lag så langt møttes på MHP Arena i Stuttgart.

Spania fikk en tøff start på kampen da Pedri måtte gå ut etter bare syv minutter og ble erstattet av Dani Olmo. Etter byttet ble det en meget tett og jevn første omgang. To topplag som matchet hverandre, det skjedde ikke så mye i form av sjanser ettersom det var to veldig gode forsvar på banen. Første omgang endte 0-0.

I andre omgang skulle Stuttgart få hull på byllen, bare seks minutter ut i omgangen. Den 16 år gamle Lamine Yamal, som hadde vært så god gjennom hele mesterskapet, var ved målet som så mange ganger før. Kantspilleren holdt ballen og spilte den perfekt til en løpende Dani Olmo, som i sin tur skjøt ballen direkte i mål til 1-0, og dermed stilnet det tyske hjemmepublikummet.

Julian Nagelsmann gjorde noen offensive endringer med en gang for Tyskland, og sendte blant annet inn superinnbytteren Nicklas Füllkrug. Spania kontrollerte imidlertid ballen ganske godt med en gang, og brukte en del tid mens tyskernes jagde på. Etter 20 minutter med noen halvsjanser, kom en kjempesjanse med et kvarter igjen da innbytter Füllkrug skled (!) ballen i stolpen til Tysklands beste sjanse i kampen.

Tysklands neste sjanse kom like etter da Spania mistet ballen, og Tysklands Kai Havertz var nær ved å utnytte den ved å lobbe ballen over Unai Simon og i mål. Men Tyskland måtte fortsette å jage. Og det gjorde de, og de scoret. I det 89. minutt, da det tyske gullhåpet var i ferd med å løpe ut av hendene på dem, kom den tyske utligningen. Max Mittelstädt slo et langt innlegg til Joshua Kimmich, som nikket ballen ned til Florian Wirtz, som på sin side skjøt ballen i mål ved bakre stolpe med en halvvolley, og Tyskland var i ledelsen.

Den tyske utligningen sendte kampen ut i ekstraomganger, og følelsen var at Tyskland hadde mest energi etter andre omgang, mens Spania spilte stadig mer destruktivt og defensivt mot slutten av den ordinære spilletiden. I det første kvarteret av ekstraomgangen hadde lagene én god sjanse hver, med et skudd utenfra av Mikel Oyarzabal (Spania) og et skudd utenfra av Florian Wirtz.

I det andre kvarteret av ekstraomgangene oppsto det en kontroversiell situasjon der et tysk skudd traff en spansk hånd i straffefeltet, men dommer Anthony Taylor nektet å se på VAR-skjermen og sto fast på sin avgjørelse om ikke å dømme straffespark. Noe som i hvert fall vakte reaksjoner blant tyskerne. Senere i omgangen skapte Tyskland kampens beste sjanse så langt da Nicklas Füllkrug var på hugget igjen og skapte kaos. Spissen vred forsvarsspilleren sin i bakken og slo ballen mot mål, noe som tvang Unai Simon til nok en god redning.

Simons redning skulle vise seg å bli ekstremt viktig. For bare et par minutter etter Füllkrugs posisjon ble kampen avgjort. Et perfekt innlegg fra Dani Olmo nådde Mikel Merino, som i straffefeltet kunne nikke inn 2-1 for Spania og stilne hele Stuttgart og Tyskland. Nikket var perfekt og kom på et tidspunkt, i det 120. minutt, da Tyskland var i skikkelig trøbbel.

Tyskerne fikk tre minutter ekstra på seg til å finne en sen utligning. Lange baller og innlegg ble mantraet. Dermed kom kampens siste sjanse, der Nicklas Füllkrug igjen var først på ballen. Han fikk ballen på pannen, men headet like utenfor mål, og Tyskland måtte skuffet avslutte kampen. Tyskland er ute av EM 2024 etter et tungt tap i ekstraomgangene mot Spania, som nå er det første laget som har nådd semifinalen i EM 2024.

Vertsnasjonen og Toni Kroos’ EM-eventyr er over, og sistnevnte har nå spilt sin aller siste fotballkamp i karrieren.

Spania – Tyskland 2-1 (0-0) eeo

’51 1-0 Dani Olmo
’89 1-1 Florian Wirtz
’120 2-1 Mikel Merino