Frankrike møter Spania i semifinalen i EM 2024 etter en straffesparkkonkurranse mot Portugal, der franskmennene tok fem av fem straffespark og tok seg til en ny semifinale i mesterskapet.

Den ene storkampen etter den andre. Etter Spania mot Tyskland i Stuttgart var det tid for Portugal mot Frankrike i Hamburg, for å finne en motstander til Spania i den kommende EM-semifinalen. Frankrike var på forhånd små favoritter, selv om Portugal hadde sett sterke ut i løpet av turneringen.

Det var Portugal som startet best i angrep, med Rafael Leao som kreativ på venstrekanten. De skapte ingen store sjanser, men de var litt mer frekke fremover. Generelt var det god kvalitet, men to ganske «redde» lag som ikke tok for mange store sjanser. Frankrike flyttet posisjonene sine fremover etter pause og begynte å kontrollere kampen mer og mer med lengre angrep.

Første omgang forble målløs etter en begivenhetsløs første omgang… I andre omgang var det Portugal som skapte de beste målsjansene i de første 15 minuttene, og Mike Maignan viste klasse i det franske målet. Så snudde det den andre veien, og Randall Kolo Muani var nær ved å utligne for Frankrike, men da måtte den portugisiske midtstopperen Ruben Dias agere keeper med et perfekt skudd. Bare noen minutter senere fikk Eduardo Camavinga en stor sjanse inne i straffefeltet, men skuddet hans gikk like utenfor for Frankrike.

Kampen var sjansefattig i første omgang, men åpnet seg mer opp i andre omgang. Ousmane Dembélé ble byttet inn for Frankrike i de siste 25 minuttene og var kreativ på høyresiden, noe som bidro til at franskmennene ble mer dominerende med ballen og skapte lengre sekvenser på portugisisk halvdel. Portugal tok seg imidlertid sammen til det siste kvarteret.

Det siste kvarteret var kontrollert, og lagene hadde noen forsøk på mål hver, men ingen mål skilte lagene etter ordinær tid. Dermed gikk også dagens andre kvartfinale til ekstraomganger, mellom to dyktige og stabile landslag.

Portugal hadde ballen i store deler av det første kvarteret av ekstraomgangene, og hadde den beste sjansen da Rafael Leao var nær ved å utligne, men Dayot Upamecano blokkerte Milan-stjernens skudd fra å gå i mål. I det andre kvarteret av ekstraomgangene valgte Didier Deschamps overraskende å bytte ut Kylian Mbappé til fordel for Bradley Barcola. Sistnevnte kom inn med friske bein og utfordret en gang, men ellers måtte han fokusere på forsvaret og på å se Ousmane Dembélé utfordre mer på høyresiden. Dembélé var banens beste spiller etter at han kom inn, og han var franskmannens trussel, men avslutningene sviktet ham hver gang etter de fine sololøpene hans.

Nuno Mendes hadde så den beste sjansen i det andre kvarteret, da han ikke klarte å utnytte Portugals skarpe kontring. Kampen gikk til straffesparkkonkurranse, noe Portugal var kjent med siden seieren mot Slovenia i åttedelsfinalen. Målvakten Diogo Costa sto frem med tre (!) strafferedninger, og dermed så det ut til at portugiserne hadde overtaket før straffesparkkonkurransen.

Frankrike vant myntkastet og valgte å skyte først. Ousmane Dembélé tok den første straffen og slo dermed Costas turneringsrekord. Portugals første straffe ble tatt av Cristiano Ronaldo, som også scoret. Begge lagene scoret også i strafferunde to, og Frankrike scoret i strafferunde tre. Men så steg Joao Felix opp for Portugal og skjøt ballen i stolpen og bommet på sitt straffespark.

Da Bradley Barcola deretter scoret for Frankrike, var Portugal under press. Men Nuno Mendes satte ballen i nettet for portugiserne før franskmennene gikk inn i strafferunde fem, der Theo Hernandez skulle ta Frankrikes femte straffe. Han gjorde ingen feil og satte ballen klinisk i mål og avgjorde kvartfinalen.

Frankrike er dermed videre til semifinalen i fotball-EM 2024, der Spania venter i neste runde. I morgen spiller Nederland mot Tyrkia og England mot Sveits for å avgjøre lagene i den andre semifinalen. Portugal og Cristiano Ronaldo er ute av EM 2024.

 

Portugal – Frankrike 0-1 (0-0) etter straffer

Se en alltid oppdatert oversikt over sluttspillkampene her, og hvem som sender kampene.