Italia er ute av EM 2024 i Tyskland. Sveits dominerte kampen og vant 2-0, og ble dermed det første laget som tok seg til kvartfinalen i EM 2024.

Lørdag kveld 29. juni ble den aller første åttedelsfinalen i EM 2024 spilt da Sveits og Italia tørnet sammen på Olympiastadion i Berlin foran et fullsatt stadion. Kampen var svært interessant, i en sluttspillhalvdel som regnes som litt «lettere». Italia var favoritter på forhånd, men Sveits har imponert så langt i mesterskapet.

Italia lå ganske lavt i forsvaret i første omgang, mens Sveits dominerte med fint angrepsspill. Breel Embolo hadde kampens første virkelig hete målsjanse etter 23 minutter, da spissen ikke klarte å overliste Donnarumma i det italienske målet på frisparket sitt. Italia satset mye på raske kontringer, og Federico Chiesa hadde en god sjanse bare et par minutter etter Embolos missede sjanse.

Sveits’ bredde av spillere og store bevegelse satte kjepper i hjulene for italienerne. Og til slutt kom et sveitsisk ledermål. Etter 37 minutter kom en perfekt pasning fra Ruben Vargas til Remo Freuler, som tok med seg ballen i full fart og satte inn 1-0 for Sveits på volley, meget fortjent. Sveits var nær ved å øke ledelsen før pause, da Fabian Rieders knallharde frispark nesten gikk i mål, men Italia ble reddet av kaptein Gianluigi Donnarumma mellom stolpene. Sveits ledet fortjent 1-0 etter første omgang, mot et lavt og passivt Italia.

Italia snakket nok om å flytte opp posisjonene i pausen, men de fikk en skikkelig kalddusj med en gang. Bare et halvt minutt (!) ut i andre omgang økte Sveits til 2-0 da Ruben Vargas vinklet et perfekt skudd i det lengste hjørnet, og Italia var rystet. Italias første skudd på mål kom fem minutter ut i andre omgang, da Fabian Schär headet ballen på egen stolpe, og midtstopperen var nær ved å bringe Italia inn i kampen igjen.

Italienerne skapte noen flere sjanser mot det siste kvarteret av andre omgang. Men for å være helt ærlig var de aldri nærmere enn Schärs avslutning mot eget mål. Sveits hadde full kontroll på begivenhetene og viste at de kommer til å bli en styrke å regne med under EM 2024 i Tyskland. Kampen endte 2-0 i sveitsisk favør.

I kvartfinalen møter de vinneren av kampen mellom England og Slovakia. Kampen spilles lørdag 6. juli kl. 18.00 i Düsseldorf

Sveits – Italia 2-0 (1-0)

’37 1-0 Remo Freuler
’46 2-0 Ruben Vargas

Slik startet lagene

Sveits

Yann Sommer –
Fabian Schär, Manuel Akanji, Ricardo Rodriguez –
Michel Aebischer (ut ’90+2), Remo Freuler, Granit Xhaka, Fabian Rieder (ut ’71)
Ruben Vargas (ut ’71), Breel Embolo (ut ’77), Dan Ndoye (ut ’77)

Innbyttere:
Steven Zuber (’71), Leonidas Stergiou (’71), Kwadwo Duah (’77), Vincent Sierro (’77), Renato Steffen (’90+2)

Italia

Gianliuigi Donnarumma –
Giovanni Di Lorenzo, Gianluca Mancini, Alessandro Bastoni, Matteo Darmian (ut ’75)
Bryan Cristante (ut ’75), Nicolo Fagioli (ut ’86), Nicolo Barella (ut ’64) –
Stephan El Shaarawy (ut ’46), Gianluca Scamacca, Federico Chiesa.

Innbyttere:
Mattia Zaccagni (’46), Mateo Retegui (’64), Andrea Cambiaso (’75), Lorenzo Pellegrini (’75), Davide Frattesi (’86).

 

Se en alltid oppdatert oversikt over sluttspillkampene her, sammen med hvem som sender kampene.