Tyskland er videre til kvartfinalen i fotball-EM 2024 mot Spania eller Georgia. Dette etter to raske mål i andre omgang, som sendte Danmark hjem fra EM.

Sent lørdag kveld var det duket for en svært spennende kamp i Dortmund, da hjemmenasjonen Tyskland tok imot Danmark på Westfalenstadion. Tyskland var favoritter mot et solid Danmark, et Tyskland som fant nettmaskene allerede etter tre minutter da Nico Schlotterbeck headet ballen i mål. Men Dortmund-backen måtte stoppe feiringen, da Michael Oliver underkjente målet etter et uautorisert publikum på forhånd. Fortsatt 0-0, men en flott start på kampen.

Kasper Schmeichel ble satt på prøve i de første ti minuttene med flere sjanser mot den danske keeperen, som startet kampen på en god måte. Danmark fikk litt bedre kontroll på det tyske angrepet etter ca. 15 minutter og utover. Ofte kontret danskene ganske alene i egne angrep, men også det gikk bra i noen tilfeller. Med en halvtime spilt fikk Christian Eriksen en drømmesjanse på et frispark rett fra straffesparkfeltlinjen. Men stjernen skjøt frisparket rett i muren.

Omtrent 35 minutter ut i kampen begynte det å tordne og lyne rett ved stadion, og kampen ble umiddelbart stoppet. Omtrent 35 minutter senere kunne dommeren starte kampen igjen. Da kom Tyskland tilbake i spill og skapte to gode sjanser direkte mot Kasper Schmeichel, som fortsatte å storspille. Danmark hadde også sine sjanser, blant annet en kontring på Rasmus Höjlund, men første omgang ble målløs.

I andre omgang fikk Danmark en drømmestart på kampen. Etter et langt frispark mot bakre stolpe ble ballen sendt inn i straffefeltet, og etter litt flipperspill i feltet kunne Joachim Andersen skyte inn sitt første landslagsmål for Danmark til 0-1 for Danmark, bare noen minutter ut i andre omgang. Men Andersens mål ble også underkjent, i likhet med Tysklands i starten av første omgang. Det var offside (med en halv tå) før ballen ble sparket inn. Kampen snudde etter det underkjente målet, og i den påfølgende situasjonen traff ballen hånden til Joachim Andersen, som fikk et tysk straffespark. Snakk om en rask snuoperasjon i Dortmund.

Det danske 0-1-målet ble i stedet til 1-0 for Tyskland etter at Andersens hånd stoppet et tysk innlegg, og fra elleve meter steg Kai Havertz opp og trillet inn 1-0 på aller beste måte i Schmeichels venstre hjørne.

Kai Havertz var svært nær ved å øke til 2-0 fem minutter etter straffesparket, men avslutningen gikk like utenfor. Men Tyskland skulle få en ny sjanse til å øke til 2-0. Etter en perfekt langball fra Nico Schlotterbeck kom Jamal Musiala på ballen. Kasper Schmeichel så ut til å gå etter ballen, men nølte, så Musiala kom først og kunne trille inn 2-0 på en perfekt måte, og danskene så ut til å være sjanseløse.

Kasper Hjulmand gjorde alt for å få et dansk angrep på slutten ved å gjøre flere offensive endringer. Danmark fikk litt mer trykk når de var desperate, men Tyskland hadde ganske god kontroll på kampen.

Det danske EM-eventyret tok slutt på lørdag. De forlater EM 2024 som åttendelsfinalister, men uten en eneste seier i turneringen. Tyskland er derimot videre til EM-kvartfinalen hjemme mot Spania eller Georgia (avgjøres i morgen, søndag). Kampen endte 2-0 i tysk favør.

Tyskland – Danmark, 2-0 (0-0)

’54 1-0 Kai Havertz
’68 2-0 Jamal Musiala

Slik startet lagene

Tyskland

Manuel Neuer
Joshua Kimmich, Antonio Rüdiger, Nico Schlotterbeck, David Raum (ut ’80)
Robert Andrich (ut ’64), Toni Kroos
Leroy Sané (ut ’88), Ilkay Gündogan (ut ’64), Jamal Musiala (ut ’80)
Kai Havertz

Innbyttere:
Emre Can (’64), Nicklas Füllkrug (’64), Florian Wirtz (’80), Benjamin Henrichs (’80), Waldemar Anton (’88).

Danmark

Kasper Schmeichel
Joachim Andersen, Andreas Christensen (ut ’80), Jannik Vestergaard
Alexander Bah (ut ’80), Thomas Delaney (ut ’69), Pierre-Emile Höjbjerg, Joakim Maehle
Andreas Skov Olsen (’69), Rasmus Höjlund (ut ’80), Christian Eriksen

Innbyttere:
Christian Nörgaard (’69), Yussuf Poulsen (’69), Jacob Bruun Larsen (’80) , Jonas Wind (’80), Victor Kristiansen (’80).

 

Se en alltid oppdatert oversikt over sluttspillkampene her, og hvem som sender kampene.