Når lojale supportere snakker om laget sitt, bruker de ofte spesielle navn for å tydeliggjøre hvilket lag de snakker om, i stedet for bare å si navnet på nasjonen. Vi svensker bruker for eksempel de blågule når vi snakker om landslaget vårt, men hvilke navn bruker egentlig de andre nasjonene? Vi har samlet de ulike kallenavnene som ofte brukes når man snakker om de 24 EM-lagene.

Gruppe A

Tyskland

Fotballgale tyske fans har flere kallenavn på landslaget sitt, men de er alle relativt like:

 • Nationalelf (National-alven)
 • DFB-Elf (DFB-alven, der DFB står for Deutscher Fussball-Bund)
 • Die Nationalmannschaft (landslaget, kort sagt)
  󠁧󠁢󠁢󠁳󠁣

Skottland

Skottlands landslag har egentlig ikke noe offisielt kallenavn, men de utrolig hengivne fansen pleier å gå under navnet The Tartan Army etter lagets VM-sang fra 1978. Ordet tartan refererer til det typiske rutete mønsteret som ofte forbindes med skotske klær.

Ungarn

Magyarene er den etniske gruppen som er hjemmehørende i Ungarn, og nasjonen kaller seg Magyarország. Ungarerne refererer imidlertid vanligvis til landslaget som magyar válogatott eller, mer enkelt, válogatott (landslaget).

Sveits

Det flerspråklige Sveits har tre vanlige kallenavn som fungerer på alle språk som snakkes i landet:

 • A-laget
 • Nati (landslaget)
 • Rossocrociati (Røde Kors)

Gruppe B

Spania

Spania var tidligere kjent som La Furia Española, det spanske raseriet, etter lagets sterke prestasjoner under OL i 1920. I dag er navnet forkortet til La Roja, som ganske enkelt betyr «de røde».

Kroatia

På 1990-tallet ble navnet Vatreni skapt etter fotballsangen 11 Vatrenih, som betyr de elleve brennende. Kockasti (de rutete) har også blitt brukt i noen sammenhenger.

Italia

Italienerne omtaler landslaget sitt som De blå, Gli Azzurri eller La Nazionale (landslaget).

Albania

I likhet med andre land er Albanias kallenavn knyttet til klærne deres og nasjonens flagg:

 • Kuqezinjtë (De røde og blå)
 • Shqiponjat (Ørnene)

Gruppe C

Slovenia

Slovenias landslag kalles vanligvis bare landslaget, som på det nasjonale språket heter Reprezentanca.

Danmark

Danskene kalles som oftest de rødhvite (De Rød-Hvide). Et annet navn er Danish Dynamite etter EM-sangen fra 1984.

Serbia

Serbia er et annet lag som kaller på ørnene, Orlovi, også fra landets flagg.

󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿England

Three Lions er uten tvil et av de mest kjente kallenavnene i internasjonal fotball, og navnet er hentet fra fotballforbundets symbol. De tre løvene er også et symbol på den britiske kongefamilien.

Gruppe D

Polen

Her har vi flere fotballørner i det polske laget som kalles Orły (ørnene). Et annet navn er de hvit-røde (Biało-czerwoni) som, i likhet med Danmark, refererer til flagget og lagets hjemmebane.

Nederland

Det nederlandske landslaget har den litt annerledes fargen oransje på klærne, noe som gjenspeiles i navnet Oranje (de oransje). Under lagets sterke periode med to strake VM-sølvmedaljer på 1970-tallet ble også navnet Clockwork Orange skapt, men dette navnet brukes ikke så ofte i dag.

Østerrike

Østerrike går rett på sak og kaller laget sitt for Das Team.

Frankrike

Franskmennene kaller laget sitt for De blå, Les Bleus, basert på fargen på klærne deres.

Gruppe E

Belgia

Belgia bruker kallenavnet «de røde djevlene», som kan oversettes til De Rode Duivels (nederlandsk), Les Diables Rouges (fransk) og Die Roten Teufel (tysk) på de tre offisielle språkene i landet.

Slovakia

Det er mange fugler blant kallenavnene, men i Slovakia handler det ikke om ørner, men snarere om falker. Sokoli (falkene) og Repre (representantene) er navnene som vanligvis brukes av både fans og media.

Romania

Romanias flagg inneholder svart, rødt og bolt, noe som har gitt laget kallenavnet Tricolorii (trefargen).

Ukraina

Akkurat som vi kaller landslaget vårt for Blått og Gult, gjør ukrainerne det samme med sitt Synio-Zhovti. Ifølge UEFA skal fargene representere den blå himmelen og de gule kornåkrene.

Gruppe F

Tyrkia

Tyrkerne låner også fra flagget sitt, og kaller laget sitt Halvmåne og stjerner (Ay-Yıldızlılar) og bruker noen ganger navnet Bizim Çocuklar, som betyr våre gutter.

Georgia

Georgias menn kalles ofte korsfarerne (Jvarosnebi) som en hentydning til de religiøst inspirerte kampene i middelalderens kongedømme Georgia.

Portugal

Portugiserne har tre vanlige kallenavn:

 • A Seleção (Utvalgte)
 • Equipa das Quinas (Skjoldenes lag)
 • Lusos (Lusitanerne)

Skjoldlaget refererer til de fem skjoldene som finnes på landslagets emblem. Lusitania er en romersk provins som i dag er en del av både Portugal og Spania.

Tsjekkia

Tsjekkias supportere har også tre navn å velge mellom:

 • Národní tým (Landslaget)
 • Repre (Representanter)
 • Hrdí lvi (Stolte løver)

Národní tým (eller bare Národ’ák) brukes ofte sammen med Repre, som er en forkortelse for Reprezentace. Navnet Stolte løver har nylig blitt introdusert i forbindelse med utviklingen av to maskoter for landslaget, som et nikk til det tsjekkiske riksvåpenet.