Kampen svingte i flere retninger, men til slutt var det favorittene som stakk av med seieren i gruppespillfinalen mellom Nederland og Østerrike. Det ble en relativt målrik affære, der en rekke stjerner gjorde seg bemerket.

Nederland hadde tre endringer i startelleveren fra forrige kamp, med Joey Veerman på midtbanen, mens Xavi Simons ble droppet. Donyell Malen kom inn som tredjeangriper, og i backlinjen erstattet Lutsharel Geertruida Denzel Dumfries.

Østerrike valgte å spare Christoph Baumgartner fra start og ga i stedet plass til Patrick Wimmer på hans plass. Konrad Laimer og Phillipp Mwene ble også utelatt. Alle tre hadde én advarsel hver, noe som kan være grunnen til at de ble satt på benken, alt for å ha dem tilgjengelige til en eventuell åttedelsfinale.

Første omgang

Kampen hadde bare så vidt begynt på Olympiastadion i Berlin før Østerrike tok ledelsen. Laget hadde spilt mesteparten av første omgang på motstandernes banehalvdel, og etter en vending på egen banehalvdel fikk Alexander Prass slått et meget fint innlegg som ble blokkert av Nederlands Donyell Malen. Skuddet gikk imidlertid rett i mål og ga 1-0 til Østerrike.

Et drøyt kvarter ut i kampen fikk Tijjani Reijnders det første skuddet på mål for Nederland, et dårlig skudd med høyrefoten som gikk utenfor. Malen var nær ved å utligne for Nederland kort tid senere da han fikk løpe seg fri mot mål. Avslutningen var imidlertid svak og gikk også utenfor.

I løpet av kort tid fikk både Stefan Posch og Patrick Wimmer hvert sitt gule kort. Nederland benyttet deretter anledningen til å bytte inn Xavi Simons for å gi laget litt mer offensivt overtak. Laget fikk deretter mer offensivt spill, der Sabitzer og Arnautovic var nære på i en situasjon like før pause.

Det ble imidlertid 0-1 til pause, noe som sammen med resultatet i parallellkampen gjorde at Østerrike vant gruppen og skjøv Nederland ned på tredjeplass.

Andre omgang

Lagene rakk bare å gå inn på banen før Cody Gakpo scoret den etterlengtede utligningen for Nederland. Spissen mottok ballen på venstrekanten, vendte inn og satte ballen i lengste stolpe.

Det tok imidlertid ikke lang tid før Romano Schmid satte inn 2-1 til Østerrike. Floria Grillitsch reddet ballen fra å gå ut av spill med et skudd bakover som Schmid klarte å fange opp med pannen. En ball som ifølge UEFA ville ha gitt det 900 EM-målet gjennom tidene.

Målet ble etterfulgt av tre bytter på kort tid for begge lag, blant annet kom Baumgartner på banen for Østerrike.

Med et kvarter igjen av den ordinære spilletiden ga Nederlands styrkeinnsprøytning uttelling. Memphis Depay kunne sette ballen i nettet i en situasjon som ble gransket i det lange VAR-rommet, da det ble stilt spørsmål ved om stjernen ikke hadde hånden på ballen. Til slutt ble målet godkjent, og Nederland var tilbake i kampen. Men bare to minutter senere var Østerrike tilbake i ledelsen. Marcel Sabitzer kom seg fri på venstresiden og satte ballen ved keeperens nærmeste stolpe.

Baumgartner klarte også å sette ballen i mål, men dette ble raskt avblåst for offside. Nederland jaget kampen helt til slutt, og Wout Weghorst var nære på med en heading høyt over mål. Men nærmere kom de ikke. Østerrike gikk seirende ut av den viktige kampen der de nå sikrer seg spill i EM-sluttspillet.

Nederland – Østerrike 2-3 (0-1)

6′ 0-1 Danyell Malen (selvmål)
47′ 1-1 Cody Gakpo
59- 1-2 Romano Schmid
75′ 2-2 Memphis Depay
80′ 2-3 Marcel Sabitzer

Lagoppstillingene

Nederland (4-3-3): Verbruggen – Geertuida, De Vrij, Virgil, Aké (ut 66′) – Reijnders (ut 66′), Schouten, Veerman (ut 35′) – Malen (ut 72′), Depay, Gakpo

Innbyttere: Simons (in 35′), Wijnaldum (in 66′), van de Ven (in 66′), Weghorst (in 72′)

Østerrike (4-2-3-1): Pentz – Posch, Wöber, Lienhart (ut 69′), Prass – Seiwald, Grillitsch (ut 69′) – Wimmer (ut 64′), Sabitzer, Schmid (ut 90+2′) – Arnautovic (ut 78′)

Innbyttere: Baumgartner (in 64′), Laimer (in 69′), Querfeld (in 69′), Gregoritsch (in 78′), Weimann (in 90+2′)