Kampen i gruppe C ble en nervepirrende kamp, der Slovenia kunne juble for en meget sterk prestasjon mot England, som ikke helt fant fotfestet i kveld. Begge lagene kan imidlertid være fornøyde med utfallet, ettersom de begge er videre til åttedelsfinalene.

England lå øverst på tabellen før kampen og trengte egentlig bare ett poeng for å sikre seg en plass blant de to beste. Selv ved et eventuelt tap ville de fire poengene lagene hadde plukket opp fra starten av gruppespillet være nok til å ta dem videre, selv om de endte på tredjeplass på tabellen. For Slovenia, som lå på tredjeplass i gruppe C, var seier et must for ikke å legge EM-skjebnen i hendene på danskene.

Første omgang

Slovenia åpnet kampen med aggressivt spill både i forsvar og angrep. Det var også de som skulle skape kampens første sjanse, da Benjamin Šeško kunne nikke ballen i armene på Englands målvakt Jordan Pickford.

Etter en vaklende start var det mange tegn på at England forsøkte å spille mer målrettet og intenst. Phil Foden kunne for eksempel gå i høy fart mot Slovenias mål, men havnet i offside og mistet dermed sjansen.

Slovenias spill så langt var feilfritt. De løp hardt og gjorde det vanskelig for England å finne pasningsvinklene. Alt England gjorde måtte være i minst samme tempo.

Kieran Trippier fikk kampens første gule kort da han tråkket Žan Karničnik på tærne. Frisparket som fulgte resulterte i et skudd som ble styrt mot den bortre stolpen og gikk like utenfor mål.

Etter tjue minutter klarte Bukayo Saka å banke ballen i det slovenske målet fra kloss hold, men situasjonen ble raskt avblåst for offside. Kort tid etter ble Slovenias Erik Janza straffet med gult kort.

Like før pause kom kampens beste målsjanse så langt. Tippier la inn en meget stilig ball fra langt hold, der Harry Kane bare var centimeter unna å få tak i ballen før den trillet forbi mål.

Andre omgang

Kampens første bytte fant sted umiddelbart etter pause, da Conor Gallagher ble erstattet av Kobbie Mainoo. Engelskmennene presset hardt i de første minuttene, og blant andre Phil Foden var nær en scoring. En corner førte til ytterligere klabb og babb, og Slovenias Andraž Šporar fikk et spark i ansiktet og ble liggende foran mål. Situasjonen ble imidlertid løst, og han kunne raskt returnere til spill.

En time ut i kampen fikk Adam Čerin tak i ballen på midtbanen, men dessverre gikk langskuddet hans utenfor. Englands fans hadde nå tatt fullstendig over stadion med sine jubelrop og sang.

Ballbesittelsen bare vokste og vokste for England. Nå var tallene oppe i 75 prosent, noe som var en ganske stor økning sammenlignet med hvordan det så ut ved pause (nærmere 65/35).

Nok et gult kort til Englands Marc Guéhi etter at han dro i trøya til en slovensk spiller. Kort tid etter gjorde England sitt andre bytte i kampen da Saka ble erstattet av Cole Palmer.

Bare minutter senere ble det delt ut nok et gult kort, denne gangen til Slovenia. På dette tidspunktet hadde de fått flere advarsler enn danskene, som basert på stillingen ville bli nummer to i gruppen som følge av dette.

Med et kvarter igjen å spille hadde Declan Rice et farlig angrep som kunne ha gitt England ledelsen. I stedet gikk skuddet for langt utenfor. Situasjonen ble etterfulgt av Slovenias første bytte, der Josip Iličić kom inn.

England presset mye i angrepssonen, noe som resulterte i at Phil Foden også så det gule kortet. Han fikk også et hardt skudd på mål, men Timi Elšnik klarte å posisjonere seg og blokkere skuddet.

Med fem minutter igjen av ordinær spilletid satte England inn Trent Alexander-Arnold, en spiller som mange savnet i startoppstillingen. Samtidig forsterket Slovenia angrepet sitt med Žan Celar og Jon Gorenc Stanković. Anthony Gordon kom også inn for England før de fire minuttene av tilleggstiden.

Her hadde Palmer en stor mulighet til å score kampens første mål fra høyrekanten. Jan Oblak var imidlertid raskt på pletten og reddet situasjonen på streken. Trent Alexander-Arnold skulle også få sin sjanse, men det hele resulterte i et altfor høyt skudd.

Til tross for det målløse resultatet jublet fansen på begge sider høyt da sluttsignalet gikk, for det delte poenget betydde at begge lagene var videre til åttedelsfinalene. England som gruppeleder og Slovenia som gruppetreer, dette basert på UEFA-rankingen i forhold til Danmark, da det ikke var mulig å skille lagene på noen annen måte. Dette er lagets første avansement fra gruppespillet i EM.

England – Slovenia 0-0 (0-0)

Startoppstillingen

England: Pickford – Walker, Guehi, Stones, Trippier (ut 84′) – Gallagher (ut 46′), Rice, Bellingham – Saka (ut 71′), Kane, Foden (ut 89′)

Innbyttere: Mainoo (in 46′), Palmer (in 71′), Alexander-Arnold (in 84′), Gordon (in 89′)

Slovenien: Oblak – Karnicnik, Drkusic, Bijol, Janza (ut 90+1) – Stojanovic, Cerin, Elsnik, Mlakar (ut 86′) – Sporar (ut 86′)- Sesko (ut 75′)

Innbyttere: Iličić (in 75′), Celar (in 86′), Gorenc Stanković (in 86′), Balkovec (in 90+1)