Kroatia er langt unna å nå åttedelsfinalene i EM 2024, etter at bronsemedaljørene fra VM i 2022 tapte må vinne-kampen mot Italia etter at italienerne utlignet til 1-1 på det siste sparket i kampen. Kroatia endte på tredjeplass i gruppen og er den femte dårligste gruppetreeren på dette stadiet, noe som gjør sjansene deres for å nå åttedelsfinalene veldig små.

Mandag kveld var det duket for et heftig oppgjør i Leipzig. Kroatia hadde bare ett poeng før kampen og trengte tre for å gå forbi Italia, et Italia som hadde tre poeng og lå på andreplass før thrilleren.

To tungvektere i europeisk fotball på 2010-tallet, og ett lag som ville bli skuffet. Parallelt spilte Spania (klare gruppevinnere) mot Albania. En albansk seier der ville ryste opp i det hele, men ellers var forutsetningene for Italia mot Kroatia klare: Et italiensk poeng betydde avansement, og Kroatia måtte ta tre for å drømme om åttedelsfinalen.

Publikum fikk se Kroatia skape kampens første store sjanse gjennom Luka Sucics langskudd, men Italia skapte kampens første supersjanse. Nicolo Barella lurte hele Europa da han ikke skjøt etter en halvtime, men i stedet slo et perfekt innlegg til Alessandro Bastoni, som utvilsomt testet Dominik Livakovics målvaktsferdigheter i den kroatiske boksen.

Kroatia hadde behov for å gå fremover, men ble ofte stoppet av Italias fem bakre og sentrale midtbane, før sjansene kom mot Gianluigi Donnarumma. Kroatia slet med å finne nettmaskene, og lagene gikk til pause med 0-0. Kroatia startet godt i andre omgang, bedre enn de spilte i første omgang. De ble også belønnet ganske raskt da de ble tildelt et straffespark syv minutter ut i omgangen etter at Davide Frattesi hadde fått ballen på hånden i straffefeltet.

Fra elleve meter steg kaptein Luka Modric opp for å ta straffesparket. Men Real Madrid-midtbanespilleren bommet på straffen etter en fin redning fra Gianluigi Donnarumma. Men Modrić skulle få sin hevn. Bare et halvt minutt etter straffesparket var Modrić på plass på en Donnarumma-retur og satte inn 1-0 for Kroatia, og to tredjedeler av Leipzig-publikummet kunne juble.

Italia flyttet sine posisjoner fremover etter Kroatias 1-0-mål. Italia presset kroatene og var nær en utligning med noen gode angrep og spesielt gode dødballer. Italia var i en ganske vanskelig posisjon. De trengte å gå for et mål, men de ønsket ikke å slippe inn noe, ettersom de kunne miste litt momentum som et av de fire beste lagene hvis de tapte. Men de gikk for 1-1, noe som i så fall mest sannsynlig ville slå ut Kroatia (som bare ville ha to poeng blant de tre beste i EM).

Kroatia viste klassen sin i forsvaret på slutten av kampen, og spilte kompakt og for hele nasjonen i jakten på åttedelsfinalene. Italia jaget og jaget, men kroatene drepte mye tid. Italia fikk åtte minutters tilleggstid til å jage enda mer. Men Kroatia drepte enda mer tid ved å lykkes i forsvar og med ballen. Og Kroatia, som hadde kniven på strupen, så nok en gang ut til å være i klar bane. Men på kampens aller siste spark, etter at Riccardo Calafiori rykket opp fra midtstopperposisjonen, avgjorde Italia begivenhetene. Mattia Zaccagni fikk ballen på et frispark og boret den inn i det lengste hjørnet til 1-1 i kampens 98. minutt i en vanvittig avslutning på den skjebnesvangre kampen.

Kampen var en superthriller, og inneholdt et drama utenom det vanlige. Zaccagnis mål ga Italia ett poeng og andreplassen i gruppe B, noe som betyr åttendedelsfinale mot Sveits 29. juni i Berlin. Kroatia endte på tredjeplass i gruppen og er nå den nest dårligste gruppetreeren av alle. Kroatias håp om å nå åttedelsfinalene er at mange resultater går toppnasjonens vei, og veien dit er nesten umulig. Slovenia må tape med mer enn tre mål mot England, og fra gruppe F må gruppetreeren der ikke gå forbi Kroatia.

Kroatia – Italia 1-1 (0-0)

’55 1-0 Luka Modric
’90+8 1-1 Mattia Zaccagni