Det var virkelig spenning helt til siste slutt da førsteplassen i gruppe A skulle avgjøres. Men resultatet kom på overtid, der en tysk innbytter scoret kampens viktigste mål.

 

Sveits – Tyskland

Til tross for at det tyske laget allerede hadde sikret seg avansement, valgte de å ikke gjøre noen endringer i startelleveren. Sveits, derimot, gjorde noen få endringer sammenlignet med tidligere kamper. Breel Embolo startet på topp, mens Dan Ndoye ble flyttet ned på midtbanen sammen med Michel Aebischer og Fabian Rieder, som også fikk sin første start.

Første omgang
Til tross for at Tyskland ikke hadde det samme presset på seg før kampen, der mye fortsatt snakket om en lettere reise gjennom sluttspillet dersom de ble nummer to i gruppen, satte laget inn et høyt gir fra start. Allerede i kampens tredje minutt kom den første hjørnesparket, som også ga den første målsjansen da Kai Havertz headet ballen rett i hendene på Yann Sommer.

Begge lagene hadde sine sjanser til å angripe, men det var først og fremst tyskerne som klarte å komme langt nok frem til å faktisk utfordre. I det 17. minutt ble et skudd blokkert, gikk høyt og havnet utenfor straffesparkfeltet. Florian Wirtz klarte å snappe det opp og spille det videre til Robert Andrich, som fikk til et knallhardt skudd som ble plassert utrolig stilig i mål.

Etter protester fra det sveitsiske laget om situasjonen da ballen først ble skutt vekk fra målfeltet, der tyske Jamal Musiala felte en sveitsisk spiller, ble målet underkjent.

I første omgang var det en rekke situasjoner der spillere kolliderte med hverandre, uten at det fikk direkte konsekvenser. Men til slutt ble det første gule kortet delt ut til Dan Ndoye etter at han felte forsvarsspilleren Antonio Rüdiger.

Ndoye var også involvert i kampens neste hendelse, der han klarte å ta ledelsen for sitt Sveits med sitt aller første mål i landslagstrøya. Bare minutter senere var han på pletten igjen med et farlig skudd som gikk like utenfor mål.

Tyskland følte seg litt stresset etter målet, og det påfølgende angrepet deres førte bare til en corner uten særlig uttelling. I stedet pådro Jonathan Tah seg et gult kort etter et høyt hopp opp mot Embolo, noe som også betydde at den høye backen går glipp av Tysklands kommende åttendedelsfinale. Det virket også som om energien til publikum gikk ned, ettersom jubelen var litt mindre enn tidligere.

I sluttminuttene økte imidlertid tempoet for Tyskland, som på kort tid leverte tre skudd på mål. Det ga imidlertid ingen uttelling, og Tyskland gikk til pause med sitt første underskudd i mesterskapet.

Andre omgang
Sveits var de som fikk omgangens første angrep, da de klarte å komme seg helt frem til målfeltet før ballen ble sluppet. Bare minutter senere var Tysklands Musiala på plass og sendte et hardt skudd rett på Sommer.

Skuddet ble etterfulgt av en lang periode med spill i den tyske angrepssonen. Toni Kroos fikk avfyrt et skudd fra straffefeltet som dundret i muren like utenfor mål. Tyskland fortsatte å vokse inn i kampen, men Sveits jobbet hardt for å holde laget unna en utligning.

Med en drøy time spilt gjorde Tyskland to endringer i backlinjen, da Schlotterbeck og Raum erstattet Tah og Mittelstädt. Kort tid etter forsterket Sveits angrepet da Ndoye, Rieder og Embolo alle ble byttet ut. Samtidig kom Beier inn for Andrich på den tyske midtbanen.

Sveits’ Xhaka ble deretter vist et gult kort. Frisparket som fulgte resulterte i en ball som gikk høyt og over mål. Tyskland var nære på igjen i det 70. minutt da Joshua Kimmich forsøkte å avslutte fra kort hold, men Manuel Akanji gjorde en meget god blokkering. Sveits viste også aggressivitet når de vant ballen i andre omgang.

Med et drøyt kvarter igjen valgte Tyskland å sette inn ni friske bein i angrepsspillet i form av Niclas Füllkrug og Leroy Sané. Sané var rask til å komme seg fremover og viste seg frem ved flere anledninger, men igjen holdt Sveits sammen på sitt sterke forsvar.

Sveits’ Silvan Widmer får nok et gult kort med ti minutter igjen av kampen, noe som betyr at han går glipp av lagets neste kamp. Frisparket ble bokset ut av den sveitsiske keeperen, og Sanés skudd på returen gikk høyt og langt utenfor.

I det 84. minutt klarte Ruben Vargas å sette ballen i mål for Sveits, men akkurat som i Tysklands tilsvarende situasjon i starten av kampen, ble det annullert, denne gangen for offside.

Kort tid etter var Tyskland svært nær å få den etterlengtede utligningen da skuddet deres etter en corner ble plassert på toppen av tverrliggeren. Xhaka var også på pletten for Sveits med et hardt skudd som Neuer reddet meget godt.

Fire ekstra minutter ble lagt til på klokken, og det var her kampens andre gyldige mål skulle komme. I det 92. minutt kunne den tyske innbytteren Füllkrug motta et innlegg fra venstre og nikke inn 1-1 til jubel fra det tyske publikummet. Tyskland vinner dermed gruppe A med syv poeng.

Sveits – Tyskland 1-1 (1-0)

28′ 1-0 Dan Ndoye
90+2′ 1-1 Niclas Füllkrug

Slik startet lagene

Sveits (3-4-3-1): Sommer – Schär, Akanji, Rodriguez – Widmer, Freuler, Xhaka, Aebischer- Ndoye (ut 65′), Rieder (ut 65′) – Embolo (ut 65′)

Innbyttere: Duah (65′), Vargas (65′), Amdouni (65′)

Tyskland (4-2-3-1): Neuer – Kimmich, Rüdiger, Tah (ut 61′), Mittelstädt (ut 61′) – Andrich (ut 65′), Kroos – Musiala (ut 76′), Gündogan, Wirtz (ut 76′) – Havertz

Innbyttere: Schlotterbeck (61′), Raum (61′), Beier (65′), Sané (76′), Füllkrug (76′)