Det gjenstår kun en runde av gruppespillet for alle gruppene i årets fotball-EM for menn. To gruppevinnere er på plass før siste runde, og et lag er kvalifisert uten at endelig plass er avgjort. Men kun ett lag er helt uten mulighet til å ta seg til sluttspillet.

Hva må til for lagene gjør for å gå videre? 

Gruppe A

Tabell etter to runder:
Tyskland: 6 poeng MF: +6
Sveits: 4 poeng MF: +2
Skottland: 1 poeng MF: -4
Ungarn: 0 poeng: MF: -4

Tyskland
Laget er allerede klart for sluttspillet, enten som gruppeleder eller gruppetoer. Hvis de tar minst ett poeng mot Sveits, vinner de gruppen.

Sveits
En seier mot Tyskland vil gi dem gruppeseier, uavgjort vil gi dem andreplassen, og et tap kan fortsatt gi dem avansement, så lenge Skottland ikke slår Ungarn.

Skottland
Kan klatre opp til andreplassen, men trenger en større seier i siste runde, mens Sveits blir uten poeng. Dermed står begge lagene med fire poeng, og målforskjellen avgjør.

Ungarn
Er i utgangspunktet ute av kampen om sluttspillplass. En seier mot Skottland vil gi dem tredjeplassen i gruppen, men spørsmålet er om tre poeng vil være nok til å gå videre.

Søndag 23. juni kl. 21.00
Sveits – Tyskland (NRK1)
Skottland – Ungarn (NRK3)

Vinneren av gruppe A spiller åttendedelsfinale mot nummer to i gruppe C. Gruppetoeren møter toeren i gruppe B i åttedelsfinalen. Hvis laget på tredjeplass også går videre, møter de enten vinneren av gruppe B, E eller F.

Gruppe B

Tabell etter to runder:
Spania: 6 poeng MF: +4
Italia: 3 poeng MF: 0
Albania: 1 poeng MF: -1
Kroatia: 1 poeng MF: -3

Spania
Spania leder gruppe B med seks poeng. Selv om Italia skulle tangere dette tallet, kan de ikke passere med tapet i det innbyrdes møtet.

Italia
Italia er relativt trygge som gruppetoere med mindre det blir en total flopp mot Kroatia. Hvis de vinner, går de videre som gruppetoer.

Hvis kampen ender uavgjort, vil de gå opp på fire poeng og en posisjon som Albania ikke kan ta fra dem på grunn av head-to-head-regelen.

Taper de i stedet, ser situasjonen tøffere ut, ettersom Kroatia klatrer forbi og skyver laget ned på tredjeplass, eller en potensiell fjerdeplass hvis Albania skulle vinne mot et Spania som kanskje sparer krefter til åttendedelsfinalen.

Albania
Albania går egentlig bare for seier i kampen mot Spania, ettersom det er det som kreves for å komme seg til sluttspillet. Skulle de klare dette, kan de bli nummer to eller tre i gruppen, der poengene bør være nok til å gå videre selv som en av de beste gruppetreerne.

Kroatia
Kroatia har ikke prestert i det hele tatt som mange hadde håpet i dette mesterskapet, og vil se på møtet med Italia som en skikkelig må-vinn-kamp.

Uavgjort kan gi dem muligheten til å gå forbi Albania, men to poeng vil ikke være nok til å gå videre fra gruppespillet. Seier er det eneste de kan sikte mot, og med litt flaks kan de seile opp til andreplassen i pulje B.

Vinneren av gruppe B spiller åttendedelsfinale mot nummer tre i gruppe A, D, E eller F. Nummer to i gruppen spiller åttendedelsfinale mot nummer to i gruppe A. Hvis nummer tre i gruppen også går videre, møter de enten vinneren av gruppe E eller F.

Mandag 24. juni kl. 21.00
Albania – Spania (TV2 Sport 1)
Kroatia – Italia (TV2 Direkte)

Gruppe C

Tabell etter to runder:
England 4 poeng MF +1
Danmark 2 poeng MF: 0
Slovenia 2 poeng MF: 0
Serbia 1 poeng MF: -1

England
England topper tabellen med fire poeng for øyeblikket, men kan fortsatt falle ned til både andre- og tredjeplass. Hvis England vinner den siste kampen mot Slovenia, vil de gå opp syv poeng og sikre gruppeseieren.

Ved uavgjort vil de stå igjen med fem poeng, et tall som Danmark kan ta og føle på, ettersom alt handler om målforskjell i kampen om gruppeseier.

Taper de i stedet, vil Slovenia skyve England ned på andreplassen, som da kan bli til tredjeplass hvis Danmark også vinner mot Serbia.

Danmark
Det danske landslaget kan faktisk havne på hvilken som helst plass i gruppen etter siste dag av gruppespillet. En seier mot Serbia vil bringe dem opp på fem poeng, et tall som Slovenia også kan nå hvis de slår England. I så fall vil det være målforskjellen som avgjør hvem som ender øverst, ettersom Slovenia og Danmark spilte uavgjort mot hverandre. Samtidig må man ikke glemme England, som også kan ende opp på fem poeng hvis de spiller uavgjort i den kampen.

Hvis Danmark og Serbia spiller uavgjort, vil danskene ende på tre poeng, noe som kan være nok til andreplass hvis England tar poeng mot Slovenia. Men også her kan det bli et spørsmål om målforskjell, eller til og med disiplinærpoeng, som avgjør.

Ved tap vil Serbia skyve Danmark ned på tredjeplassen, som også kan ende med en fjerdeplass hvis Slovenia gjør det bra mot England.

Slovenia
Slovenia kan også ende på nesten hvilken som helst plassering i gruppe C. En seier mot England vil bringe laget opp på fem poeng, et tall som Danmark også vil nå med en seier. Dette vil gi laget første- eller andreplass i gruppen.

Uavgjort vil gi tre poeng, noe som betyr at laget vil ende på tredjeplass i gruppen, med mindre Serbia slår Danmark. Slovenia ville i så fall bli skjøvet ned til fjerdeplass.

Serbia
Serbia har egentlig ikke råd til å gå for noe annet enn seier i kampen mot Danmark. Det vil flytte laget opp på andreplass, så lenge Slovenia ikke slår England. Da vil Serbia ende på tredjeplass i gruppen, sannsynligvis med nok poeng til å gå videre selv fra denne posisjonen.

Hvis Serbia bare tar ett poeng mot Danmark, vil de rykke opp til to poeng, som Slovenia også vil ende på hvis de taper mot England. Da vil kampen om tredjeplassen avgjøres på målforskjell.

Hvis de ikke får poeng i det hele tatt, vil de befeste sin posisjon som nummer fire i gruppen.

Vinneren av gruppe C spiller åttendedelsfinale mot tredjeplassen i gruppe D, E eller F. Andreplassen spiller åttendedelsfinale mot vinneren av gruppe A. Hvis tredjeplassen også går videre, møter de enten vinneren av gruppe E eller F.

Tirsdag 25. juni kl. 21.00
England – Slovenia (NRK1)
Danmark – Serbia (NRK3)

Gruppe D

Tabell etter to runder:
Nederland 4 poeng MF: +1
Frankrike 4 poeng MF: +1
Østerrike 3 poeng MF:+1
Polen 0 poeng MF:-3

Nederland
Nederland topper for øyeblikket gruppe D, takket være at de har scoret flere mål enn Frankrike på andreplass, som ligger like bak. En seier mot Østerrike vil bringe dem opp på sju poeng, et tall som bare franskmennene kan utfordre. Hvis begge vinner sine kamper, vil det igjen være et spørsmål om målforskjell eller antall scorede mål som vil avgjøre hvem som vinner gruppen.

Hvis Nederland bare tar ett poeng, vil de ende på fem poeng, noe som fortsatt kan være nok til å vinne gruppen hvis Polen utfordrer Frankrike og tar poeng. Hvis Frankrike vinner, vil Nederland i så fall ende som gruppetoer.

Taper Nederland i stedet, rykker Østerrike opp til seks poeng, mens Frankrike bare trenger ett poeng for å skyve Nederland ned til tredjeplass.

Frankrike
I likhet med Nederland kan Frankrike bli nummer én, to eller tre i gruppe D. Hvis de slår Polen, kan de vinne gruppen avhengig av hvordan Nederland gjør det.

Uavgjort mot Polen vil gi fem poeng, noe som kan være nok til andreplass, eller tredjeplass dersom Østerrike slår Nederland og rykker opp.

Hvis Frankrike taper mot Polen, er gruppeseieren borte, og de ender enten på andre- eller tredjeplass.

Østerrike
Østerrike står for øyeblikket på tre poeng og går egentlig bare for seier mot Nederland. Det vil bringe laget opp på seks poeng, noe som kan være nok til gruppeseier. En seier for Frankrike vil bringe dem opp på sju poeng, noe som vil gi dem andreplassen.

Uavgjort mot Nederland vil gi fire poeng, det samme som Frankrike vil stå igjen med hvis de taper mot Polen. Ettersom Frankrike vant mot Østerrike, kan ikke laget rykke opp til andreplassen med dette resultatet.

Hvis gruppespillfinalen ender med tap for Østerrike, vil de bare ende på tredjeplass i gruppen.

Polen
Polens sjanser til å ta seg videre er allerede over, ettersom de trenger en seier for å gå opp til Østerrikes nåværende tre poeng. På grunn av innbyrdes oppgjør, der Østerrike vant 3-1, vil laget uansett ende på fjerdeplass.

Tirsdag 25. juni kl. 21.00
Nederland – Østerrike (TV2 Sport 1)
Frankrike – Polen (TV2 Direkte)

Gruppe E

Tabell etter to runder:
Romania 3 poeng MF: +1
Belgia 3 poeng MF: +1
Slovakia 3 poeng MF: 0
Ukraina 3 poeng MF: -2

Alle lag står med tre poeng. I denne gruppen kan alt skje, og før siste runde er også tredjeplassen kvalifisert til sluttspillet. Alle lag kan vinne gruppen, og alle lag kan havne på siste plass.

Vinneren av gruppe E spiller åttendedelsfinale mot tredjeplassen i gruppe A, B, C eller D. Andreplassen spiller åttendedelsfinale mot andreplassen i gruppe D. Hvis tredjeplassen også går videre, møter den enten vinneren av gruppe B eller C.

Onsdag 26. juni kl. 18.00
Slovakia – Romania (NRK2)
Ukraine – Belgia (NRK1)

Gruppe F

Tabell etter to runder:
Portugal 6 poeng MF: +4
Tyrkia 3 poeng MF: -1
Tsjekkia 1 poeng MF: -1
Georgia 1 poeng MF: -2

Portugal
Er sikret videre avansement, vil enten blir gruppevinner eller gruppetoer. Møter Georgia i siste kamp.

Tyrkia
Møte Tsjekkia i siste runde. Med seier eller uavgjort er Tyrkia videre, men med tap havne de bak Tsjekkia. Da avhenger de av at Georgia taper mot Portugal for å unngå sisteplass i gruppen.

Tsjekkia
Med seier mot Tyrkia går de forbi dem på tabellen. Så lenge Georgia ikke vinner mot Portugal, tar de andre plass i gruppen. Dersom Georgia vinner mot Portugal samtidig som Tsjekkia vinner, havner de på like mange poeng. Da vil målforskjellen spille inn.

Georgia
Ved tap er Georgia ute av EM. Ved uavgjort mot Portugal, kan de komme på tredjeplass i gruppen dersom Tsjekkia vinner. Men med seier kan de komme på andreplass dersom Tyrkia-Tsjekkia blir uavgjort.

Vinneren av gruppe F spiller åttendedelsfinale mot tredjeplassen i gruppe A, B eller C. Andreplassen spiller åttendedelsfinale mot vinneren av gruppe D. Hvis tredjeplassen også går videre, møter laget enten vinneren av gruppe B eller C.

Onsdag 26. juni kl. 21.00
Georgia – Portugal (TV2 Direkte)
Tsjekkia – Tyrkia (TV2 Sport 1)

Ranking av tredjeplass i gruppene før siste runde:

Topp 4 avanserer til sluttspillet

Pos. Gruppe Lag MF Poeng
1. D Østerrike +1 3
2. E  Slovakia 0 3
3. C  Slovenia 0 2
4. B  Albania -1 1
5. F Tsjekkia -1 1
16. A  Skottland -4 1