Søndag kveld ble den første gruppen, gruppe A, i årets Europamesterskap i fotball avsluttet. To lag er videre til åttedelsfinalene, mens et tredje lag fortsatt venter på sin endelige dom. Vi oppsummerer alt du trenger å vite om lagenes fremgang i mesterskapet.

Endelig stilling i gruppe A

#
Lag
KS
S
U
T
M
P
1
Tyskland
3
2
1
0
8 - 2
7
2
Sveits
3
1
2
0
5 - 3
5
3
Ungarn
3
1
0
2
2 - 5
3
4
Skottland
3
0
1
2
2 - 7
1

Gruppevinner: Tyskland, 7 poeng

Det tyske landslaget har hatt stor publikumsoppslutning gjennom alle kampene, og går inn til kveldens siste oppgjør med EM-finalen sikret. Møtet med Sveits handlet egentlig mer om å befeste posisjonen i gruppen, der man med tanke på potensiell fremtidig motstand kunne få en fordel ved et eventuelt tap. Til slutt var uavgjort mot Sveits nok til å sikre gruppeseieren.

Tyskland spiller i åttendedelsfinalen
Tyskland skal spille den andre åttendedelsfinalen, som spilles i Dortmund lørdag 29. juni. Avspark er satt til kl. 21.00, og kampen sendes på TV2 Direkte og TV 2 Play.

Hvem møter Tyskland i åttedelsfinalen?
Motstanderne blir nummer to i gruppe C, en gruppe som først avgjøres tirsdag kveld. Alle lagene i gruppen – England, Danmark, Slovenia og Serbia – har mulighet til å bli nummer to, så Tyskland må vente til da for å se hvem som blir deres fremtidige motstandere.

Gruppetoer: Sveits

Sveits startet mesterskapet med seier mot Sveits, etterfulgt av en delt poengsum mot Skottland etter et tidlig selvmål. Før siste kampdag hadde laget en fot indirekte i åttedelsfinalen, men det måtte en god prestasjon mot Tyskland til for ikke å legge alt i hendene på Skottland. De tok en tidlig ledelse, som de holdt frem til ekstraomgangene, da tyskerne klarte å utligne og ta med seg noen av poengene.

Når spiller Sveits sin åttedelsfinalekamp
Lørdag 29. juni spiller Sveits sin åttedelsfinale, som også blir den aller første sluttspillkampen i dette mesterskapet. Kampen spilles på Olympiastadion i Berlin med avspark kl. 18:00. Kampen vil bli sendt på NRK1.

Hvem møter Sveits i åttendedelsfinalen?
I henhold til sluttspilltreet vil nummer to i gruppe A møte nummer to i gruppe B i åttedelsfinalen, en plass som enten Italia eller Albania vil ta. Hvilket lag som ender her, får vi vite mandag kveld.

Kan gruppetreer Ungarn ta seg til sluttspillet?

Ungarn gikk inn til den siste gruppespillkampen uten poeng, men klarte å score 1-0 i det 100. minutt. Dermed gikk laget forbi Skottland på tabellen og endte på tredjeplass med tre poeng. Målforskjellen ender på -3, og spørsmålet er om dette er nok til å avansere som en av de fire beste gruppetreerne.

Dessverre er det mye som tyder på at det kan bli vanskelig, men det endelige svaret på dette spørsmålet får vi først på onsdag når de siste kampene er spilt.

Det blir ikke avgjort før flere av gruppene har spilt sin siste kamp om hvilke av gruppetreerne som tar seg videre til åttedelsfinalene. Ungarn ligger som nummer 3 blant alle treerne, hvor de fire beste tar seg videre. Slovenia (gruppe C), Albania (gruppe B) og Tsjekkia (gruppe F) ligger bak Ungarn med en kamp mindre spilt.

Hvem kan Ungarn møte i åttendedelsfinalene?
Tredjeplassen i gruppe A vil møte enten Spania (vinneren av gruppe B), vinneren av gruppe E eller Portugal (vinneren av gruppe F). Hvem av disse motstanderne blir avgjort når alle gruppene er ferdigspilt, når det blir klart hvilke fire gruppevinnere som går videre.