Det var mye underholdning i Köln da Skottland og Sveits møttes i den avgjørende andre kampen i årets mesterskap. Kampen endte riktignok uavgjort, men det var likevel et resultat som begge lagene kan være fornøyde med.

Dagen startet med at både Tyskland og Sveits sto med tre poeng i gruppe A. Tysklands seier mot Ungarn kvelden før la litt ekstra press på Sveits, som var nødt til å ta tre poeng mot Skottland for å sikre seg en plass i sluttspillet sammen med Tyskland. Ved et annet resultat må det avgjøres søndag.

I den sveitsiske troppen fikk Xherdan Shaqiri sjansen fra start i stedet for Kwadwo Duah, som scoret mot Skottland. Skottland valgte på sin side å bytte ut Ryan Porteous, som var suspendert i kampen, og Ryan Christie til fordel for Grant Hanley og Billy Gilmour.

Første omgang

Starten av kampen bød ikke på noe særlig, da begge lagene begynte med å kjenne litt på motstanderen. Men etter 13 minutter kom plutselig kampens første mål da Skottland klarte å snu spillet fra eget straffesparkfelt og helt frem til motstandernes banehalvdel. Der gikk et skudd fra Scott McTominay via foten til en sveitsisk spiller og inn i mål. Det var Skottlands andre mål i mesterskapet, og det andre som kom etter et selvmål fra motstanderne.

Sveits skulle imidlertid få en ball til seg selv, der Xherdan Shaqiri utnyttet skottenes balltap innad i laget. Chicago Fire-stjernen scoret sitt tiende mesterskapsmål med dette, og plasserte ballen høyt i venstre hjørne. Målet ga laget nytt liv, og blant andre Silvan Widmer hadde et fint skudd som gikk litt for høyt. Laget fortsatte å løpe i høy fart og satte skikkelig press på de skotske backene. Dan Ndoye plasserte for eksempel en ball som keeper Angus Gunn kunne redde fra nært hold. Situasjonen ble etterfulgt av en corner der returen kunne plasseres i det skotske målet. Etter videogjennomgang ble målet imidlertid avblåst for offside.

Skotsk corner i sluttminuttene, der Adams skudd endte over kortlinjen. Spillet vendte deretter mot det skotske målet, der Granit Xhaka fikk en stor sjanse som Gunn måtte dykke for å redde. Skottland, som hadde roet ned spillet, klarte å legge press på det sveitsiske forsvaret på overtid, men klarte aldri å få til noe virkelig skarpt foran mål.

Andre omgang

Da lagene kom tilbake på banen, var det først og fremst Skottland som satte press på sine motstandere. En stygg situasjon der den sveitsiske forsvarsspilleren Manuel Akanji landet på skulderen etter en kollisjon resulterte i kampens første gule kort til Scott McTominay, men til tross for dette fortsatte laget å presse på. På venstrekanten viste Andrew Robertson seg frem igjen, og klarte å spille ballen høyt opp i banen.

Sveits begynte sakte, men sikkert å sette seg, og Ruben Vargas kunne sette inn en avslutning som havnet i armene på Gunn. Ndoye kom enda nærmere med et skudd fra front, men igjen klarte Gunn å blokkere, og ballen gikk like utenfor mål. I samme situasjon pådro Kieran Tienery seg en lårskade og måtte bæres ut på båre. Samtidig ble Breel Embolo, målscoreren mot Ungarn, kalt inn for Sveits.

Et skudd mot det skotske målet fra Vargas på venstre side gikk dessverre langt utenfor. Billy Gilmour fikk deretter et skudd utenfra for Skottland, men det sveitsiske forsvaret klarte å blokkere det. Et frispark for Skottland kunne ha gitt dem ledelsen, men Grant Hanley mottok ballen med pannen og plasserte den rett i stolpen, et skudd som skapte et høyt brøl på stadion.

Momentumet skiftet etter da Skottland økte presset. Med null poeng på tabellen hadde laget et litt større press på seg sammenlignet med Sveits, som fortsatt ville ha en fot i EM-sluttspillet selv med uavgjort. I publikumskampen kunne man i hvert fall høre og se at Skottland hadde et overtak, da de nesten 40 000 tilreisende supporterne stadig sang kampsangene sine for å heie laget sitt frem til en ny ledelse.

Ndoye fikk en ny sjanse med et drøyt kvarter igjen på et lignende innlegg som sist. McTominay var også nær for Skottland, men det voldsomme skuddet hans ble blokkert av Rodríguez. Embolo kom seg fri mot det skotske målet og satte ballen i mål, men også dette målet ble underkjent for Sveits.

Sveits gjorde to bytter med fem minutter igjen av ordinær spilletid og fikk friske bein både i forsvar og angrep. Begge lagene presset på og utnyttet tiden de hadde med ballen godt. Et sveitsisk frispark fra Fabian Rieder ble møtt av Zeki Amdouni, som headet ballen like utenfor.

I de fire minuttene av tilleggstiden gjorde Skottland to endringer på angrepssiden for å øke sjansene for tre poeng. Laget fikk raskt i gang et skudd som dessverre gikk høyt over. Sveits på sin side senket tempoet og holdt stillingen 1-1 helt til sluttsignalet.

Med det delte poenget står Sveits med fire poeng før den siste kampen mot Tyskland, mens Skottland med sitt første poeng overtar tredjeplassen på tabellen. De møter Ungarn i sin siste gruppespillkamp på søndag, der en trepoenger vil bringe laget opp på fire poeng, noe som kan ta dem til sluttspillet som et av de tre beste lagene i gruppen.

 

Skottland – Sveits 1-1 (1-1)

13′ 1-0 Fabian Schär (selvmål, senere akkreditert til Scott McTominay)
26′ 1-1 Xherdan Shaqiri

Skottlands startellever: Gunn – Ralston, Hendry, Hanley, Tierney, Robertson – McTominay, Gilmour, McGregor, McGinn – Adams

Sveeits startellever: Sommer – Schär, Akanji, Rodriguez – Widmer, Xhaka, Freuler, Shaqiri – Aebischer, Ndoye, Vargas