Kroatia og Albania fikk æren av å åpne andre runden i EM 2024, der det var store svingninger i hvem som hadde overtaket. Det hele endte med poengdeling i en gruppe der lagene nå vil være under ekstremt press i den siste serierunden.

Begge lagene gikk inn til møtet med null poeng på tavlen, etter innledende 0-3-tap mot Spania for Kroatia og 1-2 mot Italia for Albania. Møtet var dermed ekstremt viktig for å holde liv i drømmen om et sluttspill-avansement fra gruppe B.

Kroatia gjorde tre endringer i startelleveren sammenlignet med åpningskampen mot Spania: Josip Juranovic, Ivan Perisic og Bruno Petkovic kom inn fra start, mens Josip Stanisic, Marin Pongracic og Ante Budimir gikk av.

Første omgang

Mot Italia sjokkerte Albania publikum på stadion i Dortmund med en tidlig ledelse. Det tok mindre enn et halvt minutt for Nedim Bajrami å komme på scoringslisten. I kampen mot Kroatia skulle det ikke gå fullt så fort, men etter elleve minutters spill kunne Qazim Laçi frelse publikum i Hamburg på en lignende måte. Det var Albania som startet kampen sterkest med flere fine angrep før målet kom. Men etter målet begynte Kroatia å komme mer og mer inn i kampen, og leverte mange baller inn i det albanske straffefeltet.

Men Albania slo ikke av på farten. Etter en drøy halvtime hadde de skapt flere farlige situasjoner, der Kristjan Asllani kunne komme helt fri mot Kroatias keeper Dominik Livaković. Albania var veldig aggressive i presspillet, mens Kroatia opptrådte veldig usikkert. Det albanske laget, som før turneringsstart ble sett på som den store bokseposen i dødens gruppe, viste tydelig at prestasjonen mot Italia ikke var et engangstilfelle, men at de hadde kommet til EM for virkelig å utfordre.

Laget fortsatte å presse selv mot slutten av første omgang, der det var et ønske om flere mål. Kroatia hadde riktignok 63 % av ballbesittelsen i de første 45 minuttene, men det var Albania som vant kampen om avslutninger, og Kroatia fikk faktisk ikke et eneste skudd på mål. Et av de nærmeste skuddene kom på et frispark, der Luka Modrić løftet ballen inn til keeper Thomas Strakosha som klarte å avverge. Ivan Perišić fikk også en ball som havnet via pannen i armene på Strakosha.

Andre omgang

Kroatia startet andre omgang med to endringer på midtbanen, der Luka Sučić og Mario Pašalić erstattet Lovro Majer og Marcelo Brozović. Laget fikk innledningsvis en del tid i angrepssonen der flere baller ble levert mot det albanske målet. Det var mange spark fra Strakoshas, men Kroatia var veldig flinke til å snappe opp ballen i forsvarssonen og vende spillet tilbake mot ham.

Et hjørnespart slått av Modrić kunne godt ha blitt konvertert til en utligning etter en drøy time, men i stedet ble ballen nikket utenfor mål av Josip Šutalo. Gjennom disse angrepene viste Albania et samlet lag som gjorde alt for å hindre motstanderne i å komme gjennom.

Etter nesten tjue minutters forsvarsspill klarte Albania å komme seg helt frem til det kroatiske målet, der en ball ble plassert rett på Livaković. På dette tidspunktet valgte Albania å bytte ut spissen Jasir Asani med midtbanespilleren Taulant Seferi.

Kroatias jakt på utligning ble deretter intensivert, og i det 74. minutt kunne Andrej Kramarić utligne til 1-1 ved å trille ballen i det nedre hjørnet etter først å ha tunnlet Albanias Elseid Hysaj. En utmerket bursdagsgave til målscoreren som fyller 33 år i dag.

Kampen hadde så vidt kommet i gang etter scoringen før laget igjen var i førersetet med et farlig angrep der både Mario Pašalić og Ante Budimir var på ballen før Strakoshas fikk tak i den. Men i det neste angrepet kom 2-1 ved innbytter Luka Sučić, hvis skudd prellet av på Albanias Klaus Gjasula, også han en nykommer, og gikk i mål.

Mens Kroatia byttet ut en spiss og en midtbanespiller med en midtbanespiller og en back, valgte Albania å sette inn spissene Mirlind Daku og Arbër Hoxha med litt over fem minutter igjen. Dette økte lagets offensive kraft, og Daku var svært nær en retur i kampens nittende minutt. I samme situasjon fikk Livaković et slag på nesen og måtte lappes sammen før kampen kunne spilles igjen.

Seks minutter på overtid var akkurat det Albania trengte for å presse videre. Lagets momentum var det samme som i kampens innledning, og i det 95. minutt kunne Klaus Gjasula ta revansje for det tidligere selvmålet da han dundret inn 2-2, som også ble kampens sluttresultat. En virkelig overraskende innsats fra Albania, mens Kroatia ikke ser ut til å ha funnet veien i det hele tatt i dette mesterskapet.

Mandag neste uke er siste runde i gruppe B, der Albania møter Spania. Parallelt møter Kroatia Italia, der en seier er nødvendig for at både Albania og Kroatia skal ha en sjanse til å nå EM-sluttspillet. Før det møtes de to store nasjonene Spania og Italia torsdag kveld.

 

Kroatia – Albania 2-2 (0-1)

11′ 0-1 Qazim Laçi
74′ 1-1 Andrej Kramarić
76′ 2-1 Klaus Gjasula (selvmål)
90+5′ 2-2 Klaus Gjasula