Tyrkia tok tre poeng i gruppe F mot debutantene Georgia, og vant 3-1 i Dortmund etter to tyrkiske drømmemål, med Arda Güler som kampens helt.

Tirsdag kveld startet gruppe F sitt EM-eventyr i Tyskland, med Tyrkia og Georgia på banen. Sistnevnte debuterer i EM og hadde med seg et stort publikum til Tyskland i åpningskampen, men måtte se seg slått på tribunen av de titusener av tyrkere som hadde reist dit. Det er en stor tyrkisk fanskare i Tyskland, særlig i Dortmund der kampen ble spilt. Dessverre skal det ha vært slagsmål inne på stadion mellom grupper av supportere før kampen.

Hyllest, slagsmål og en anspent atmosfære var noe av utgangspunktet for kampen. Men det var en kamp. Tyrkia startet best og hadde et mål etter ti minutter fra føttene til Kaan Ayhan. Men Tyrkia skulle få uttelling senere. De presset på mot et lavtliggende Georgia, noe som bar frukter da forsvarsspiller Mert Muldür satte inn et drømmemål på volley til 1-0 for Tyrkia.

Men tyrkerne var ikke fornøyd med det. Bare to minutter senere kom det mål igjen da tyskfødte Kenan Yildiz kunne slo inn det andre etter en rask tyrkisk omstilling. Men målet viste seg å være en knepen offside, og målet ble annullert. Men Tyrkia hadde likevel fått ekstra fart under føttene. Det trodde de i hvert fall. Men i stedet, bare fire minutter etter Yildiz’ underkjente mål, kom 1-1-utligningen for Georgia ut av ingenting.

Spissen Georges Mikautadze raket ballen inn ved nærmeste stolpe og ble Georgias historiske første målscorer i et fotballmesterskap noensinne. Tyrkia eide første del av omgangen, men Georgia spyttet på seg selv i andre omgang, som endte 1-1.

Tyrkia hadde litt mer ballbesittelse igjen i starten av andre omgang og presset georgierne, som bare gikk i angrep noen få ganger. Det skulle vise seg å lønne seg for Georgia, for etter 65 minutter steg det tyrkiske supertalentet Arda Güler opp og sendte inn nok et drømmemål til 2-1. Real Madrid-midtbanespilleren plukket opp ballen med venstre og borret den inn i det lengste hjørnet til tyrkisk ledelse.

Georgia endret lite etter Gülers drømmemål for å forsøke å skape press for en utligning mot slutten av kampen. Men de slet med å skape noen sjanser i det hele tatt mot et hardtarbeidende Tyrkia, som var aggressive. Men akkurat da det så ut til at kampen var over, kom den med tre minutter igjen av overtiden, da målscorer Mikautadze var nær ved å score en historisk utligning. De hadde også et skudd på mål i det aller siste minuttet.

Det ble ingen utligning, men Tyrkia kunne i stedet ta med seg tre poeng fra sin EM-debut etter at de også avgjorde kampen i tom kasse til 3-1 på kampens siste spark da Georgias keeper var oppe i banen i angrep. Gruppe F inneholder også Portugal og Tsjekkia, som møtes tirsdag kveld med avspark kl. 21.00.

Tyrkia – Georgia 3-1 (1-1)

’25 1-0 Mert Muldür
’32 1-1 Georges Mikautadze
’66 2-1 Arda Güler
’90+5 3-1 Kerem Akturkoglu