Noen av verdens største talenter spiller EM i sommer. Nedenfor lister vi opp noen unge spillere du bør holde et øye med under mesterskapet, lag for lag. For å komme med på listen må spilleren være født i 2002 eller senere.

Listen er komplett over spillere født 2002-2007 i EM. Den yngste spilleren av dem alle er Lamine Yamal, født i 2007 (13. juli). Han deler en plass på listen med mange spillere fra alle nasjonene. Faktisk har alle EM-landene minst én spiller på listen, dvs. minst én spiller som er født i 2002 eller senere.

Gruppe A

Tyskland

Florian Wirtz, Bayer Leverkusen (2003)
Maximilian Beier, TSG Hoffenheim (2002)
Jamal Musiala, FC Bayern München (2003)

Kommentar:
20 år gamle Aleksandar Pavlovic ville blitt lagt til listen ovenfor hvis han ikke hadde blitt tvunget til å forlate EM-troppen to dager før åpningskampen. Men: Tyskland har noen unge spillere å glede seg over uansett. Maximilian Beier sies å være på vei opp, men kan komme inn og rive forsvar fra hverandre med sin überhurtighet. Jamal Musiala er allerede en stor stjerne i Bayern, og en nøkkel i Tyskland. Det samme er fyren på den andre fløyen: Florian Wirtz. En av Tysklands beste spillere, allerede i så ung alder, og en total bidragsyter til Bayer Leverkusens suksessrike sesong i Tyskland og Europa. Det ble tvitret etter hans første Bundesligakamp (18. mai 2020) at han kommer til å bli best i verden. Han er på god vei til å bli det.

Skottland

Tommy Conway, Bristol City (2002)

Kommentar:
Vil bli overrasket om Conway får mye spilletid. Spissen kom inn sist av alle som erstatter for Ben Doak, som på sin side hadde erstattet Lyndon Dykes. Her er det Hearts-helten Shankland som tar føringen. Men Conway fortjener en plass på listen på grunn av sin alder, men også på grunn av sine ti Championship-mål denne sesongen.

 

Sveits

Ardon Jashari, FC Luzern (2002)
Leonidas Stergiou, VfB Stuttgart (2002)
Fabian Rieder, Rennes (2002)

Kommentar:
Dette over er vel ingen nøkkelspillere, ingen av dem. Selv om de er dyktige spillere nå og for fremtiden. Mange vil ha sett Fabian Rieder for Young Boys i Champions League tidligere. Erfaren til tross for sin unge alder. Ardon Jashari forlater Sveits til fordel for Belgia og Club Brugge til neste sesong, et modent trekk. Leonidas Stergiou ble nummer to med Stuttgart i Bundesliga denne sesongen, med 15 kamper.

 

Ungarn

Milos Kerkez, Bournemouth (2003)
Botond Balogh, Parma (2002)
Mihaly Kata, MTK Budapest (2002)
Marton Dárdai, Hertha Berlin (2002)
Krisztofer Horvath, Kecskemet

Kommentar:
Ungarn har fem spillere som oppfyller kravene til listen. Milos Kerkez er på god vei til å bli en fast Premier League-spiller, og forsvarsspilleren jages av større PL-klubber etter sin debutsesong for Bournemouth. Det er også litt hjemmelaget i Kata og Horvath, men også tysk i Marton Dardai. Betyr etternavnet Dardai og kombinasjonen Hertha Berlin noe for deg? Ja, det gjør det. Det er klart at han er sønn av Hertha Berlin-legenden Pal Dardai. Pappa Pal har over 60 landskamper for Ungarn og spilte 14 sesonger som spiller for Hertha Berlin. Som trener har far Pal Dárdai hatt 248 opptredener som trener, senest denne sesongen. Finnes det bare én Pal Dárdai (?), spør du. Selvsagt ikke. Pal Dárdai den andre har en far som heter Pal Dárdai og en annen sønn som heter Pal Dárdai. Sistnevnte heter nå «Palko» for å unngå forvirring og spiller også for Hertha Berlin, men er ikke tatt ut i EM-troppen (til tross for en tidligere landskamp). En tredje bror Dárdai, broren til Palko og Marton, spiller også for Hertha Berlin (som 18-åring). Ungarn har håp for fremtiden der. Men til dette EM er bare én Dardai tatt ut, og ingen Pal.

 

Gruppe B

Spania

Lamine Yamal, FC Barcelona (2007)
Fermin Lopez, FC Barcelona (2003)
Nico Williams, Athletic Bilbao (2002)
Pedri, FC Barcelona (2002)

Kommentar:
*Googler: «kan man spille EM i fotball når man er barn?»* Svaret ser ut til å være ja. Lamine Yamal er bare 16 år gammel. Men han fyller 17 dagen før EM-finalen. Lamine Yamal er den yngste spilleren noensinne i en EM-tropp, og blir den yngste til å spille hvis han får spilletid. Et supertalent, uten tvil. Fermin Lopez fra Barcelona er der for å se og lære, men Pedri, et annet Barca-talent (riktignok fra Kanariøyene), er noe helt annet. Han er komplett allerede, og er en viktig del av Spanias midtbane. Nico Williams valgte en annen vei enn broren Iñaki og valgte å spille for Spania. Baskeren er superrask og teknisk, og en joker.

 

Albania

Medon Berisha, Lecce (2003)
Kristjan Asllani, Inter (2002)
Mario Mitaj, Lokomotiv Moskva (2003)

Kommentar:
Mario Mitaj er den faste venstrebacken i Albania, enn så lenge. Det kan avhenge litt av hvordan Sylvinho ønsker å forme seg, ettersom to av Albanias beste spillere er høyrebacker i Ivan Balliu og Elseid Hysaj, hvorav sistnevnte kan veksle på venstrebacken. Men Mitaj er i utgangspunktet et godt og stabilt valg. Ikke superberømt med tanke på klubbtilknytningen hans. Hva med Kristjan Asllani? Albanias midtbanehåp for fremtiden. Spiller for Inter til tross for at han ikke har fått mye spilletid denne sesongen, men han har ferdigheter som gjør ham ekstra interessant for fremtiden.

Kroatien

Martin Baturina, Dinamo Zagreb (2003)
Luka Sucic, RB Salzburg (2002)
Josko Gvardiol, Manchester City

Kommentar:
Josko Gvardiol er ikke lenger et talent, han er en toppback i Europa. Han har ikke dominert i Manchester City i år, men for Kroatia er han generalen på backen. Luka Sucic er født i Østerrike, akkurat som landslagskollega Mateo Kovacic. Andre likheter? Begge er født og oppvokst i Linz nord i Østerrike. Ellers er Sucic venstrefotet og litt mer offensivt orientert. Martin Baturina kommer fra en fin sesong i den hjemlige ligaen og kjemper med Sucic om en plass på den offensive midtbanen.

Italia

Riccardo Calafiori, Bologna (2002)

Kommentar:
Veldig interessant forsvarsspiller, som har et bredt repertoar. Kan spille midtstopper, venstreback og vingback. En del av det suksessrike Bologna-laget i løpet av sesongen, et Bologna som sikret seg en Champions League-plass fra Serie A. To landskamper på kontoen og en liten joker. Fast i Bologna, og fikk en fin utvikling under Thiago Motta.

 

Gruppe C

Slovenia

Benjamin Sesko, RB Leipzig (2003)
Adrian Zeljkovic, Spartak Trnava (2002)
Zan Vipotnik, Bordeaux (2002)

Kommentar:
Hvor mange ganger har du hørt at en spiller ser ut som Zlatan? MANGE! Men her har vi Benjamin Sesko fra RB Leipzig med 14 mål i Bundesliga i løpet av sesongen. 195 centimeter, rask, teknisk, fysisk og en god avslutter. Minner meg hundre prosent om en ung Zlatan Ibrahimovic. Benjamin Seskos barndomsidol? Den store Zlatan. Sesko er Slovenias offensive stjernespiller og kan suppleres av spissen Zan Vipotnik.

Danmark

Rasmus Höjlund, Manchester United (2003)
Victor Kristiansen, Bologna (2002)

Kommentar:
Victor Kristiansen er utlånt fra Leicester og har imponert for Bologna i løpet av sesongen. En komplett venstreback! Men han må unnskylde seg for at Danmarks fremtidige målmaskin Rasmus Höjlund fortjener mer glans. Ingen supersesong i United, men han briljerte mot slutten. Ekstremt rask og løpsvillig, med nese for mål. Fikk sitt store gjennombrudd i Atalanta, og vil snart vokse inn i PL-drakten. Da vil Danmark ha en gullklump å glede seg over i mange år fremover, allerede deres første ni.

Serbia

Petar Ratkov, RB Salzburg (2003)
Lazar Samardzic, Udinese (2002)

Kommentar:
Spillerne ovenfor er ikke med i EM for å erstatte Dusan Vlahovic/Aleksandar Mitrovic eller Dusan Tadic/Sergej Milinkovic-Savic. Men det er noe der for fremtiden. Ratkov er en stor spiss på 193 centimeter (ja, en serbisk spiss), men er der for å se og lære. Samardzic er tyskfødt, men er litt lenger ned på rangstigen og scoret seks mål for Udinese i Serie A denne sesongen. Definitivt en joker å kaste inn på en allerede komplett sentral midtbane, der konkurransen altså er knallhard.

 

England

Adam Wharton, Crystal Palace (2003)
Jude Bellingham, Real Madrid (2003)
Cole Palmer, Chelsea (2002)
Kobbe Mainoo, Manchester United (2005)

Kommentar:
Forrige sesong slapp Sveriges landslagstrener Jon Dahl Tomasson løs en Adam Wharton på den sentrale midtbanen. Utrolig med ballen, gänglig, hardtarbeidende. Og deilig. Halvannet år senere var han en del av Englands EM-tropp og fast inventar i Crystal Palace. Ikke fast i England, men han kan bli noe helt spesielt. Hva med Jude Bellingham? Også et talent som er med i EM-troppen for å se og lære. Jude Bellingham var en av verdens beste spillere denne sesongen, og kronet sesongen med Real Madrid med Champions League-tittel og ligatittel. Det stemmer, han scoret også 19 ligamål på 28 kamper. Bellingham kommer til EM som Englands største nøkkelspiller, og virker som en herlig person. Cole Palmer må vente på spilletid før straffesparkkonkurransen, og Kobbe Mainoo er superinteressant. Men ikke god nok akkurat nå. Eller er han det?

 

Gruppe D

Polen

Kacper Urbanski, Bologna (2004)
Nicola Zalewski, Roma (2002)

Kommentar:
Kacper Urbanski fikk spille en del under årets sesong i Bologna og er et stort talent å holde øye med i polsk fotball. En annen som har vært under lupen er Nicola Zalewski. Han er født i Italia og vokste opp i storklubben Roma, men har alltid spilt for Polen. Siden U16 har Zalewski valgt Polen, noe som har gledet mange polakker. En rask og teknisk dyktig vingback som er nyttig i et Polen som har brukt mye av sine vingspillere.

Nederland

Bart Verbruggen, Brighton (2002)
Ryan Gravenberch, Liverpool (2002)
Ian Maatsen, Borussia Dortmund (2002)
Brian Brobbey, Ajax (2002)
Xavi Simons, RB Leipzig (2003)

Kommentar:
Brighton-keeper Bart Verbruggen ble førstevalg i Premier League etter hvert som sesongen skred frem. Han ser også ut til å bli førstevalget for Nederland i EM, ettersom han spilte i begge kvalifiseringskampene til EM. Spennende og moderne keeper. Ryan Gravenberch har ikke blitt det Ryan Gravenberch skulle bli, og han har ikke en gitt plass i Nederland. Det kan imidlertid ha åpnet seg litt for føttene hans med tanke på at Frenkie de Jong er ute av spill, det samme er hardtarbeidende Koopmeiners. Hva med Ian Maatsen? Syndebukk i Champions League-finalen. Ble tatt ut som siste mann da EM-troppen ble offentliggjort 7. juni. Tilbake i troppen noen dager senere etter de Jongs og Koopmeiners’ skader. Uklart hvordan han vil bli brukt. Brian Brobbey vil heller ikke bli mye brukt, selv om han er noe for fremtiden. Her og nå og i fremtiden kan imidlertid Xavi Simons levere. Han har endelig blomstret opp, det evige supertalentet. Et talent som ble kjent i FC Barcelona allerede da han var 7/8 år gammel. Rimelig? Vel, nei. Men nå er herren blitt litt eldre, og han har endelig tatt igjen talentet sitt. Han spiller på et godt nivå, på lån fra Paris Saint-Germain, og har en lysende fremtid foran seg. Både i EM og etter det.

Østerrike

Leopold Querfeld, Rapid Wien (2003)

Kommentar:
Stort potensial i denne midtstopperen. Her og nå vil han kjempe for mye om spilletid med sent utviklede Gernot Trauner, Kevin Danso, Stefan Posch eller Philipp Leinhart. Men han er i en 26-mannstropp, litt på bekostning av David Alaba (langtidsskadet) og må se og lære. Sterk fysisk og en god header.

 

Frankrike

Warren Zaire-Emery, PSG (2006)
Bradley Barcola, PSG (2002)
Eduardo Camavinga, Real Madrid (2002)

Kommentar:
Den suksessrike midtbanespilleren Zaire-Emery er definitivt kommet for å bli i verdenstoppen, og han er i Frankrike for å konkurrere allerede i år. Zaire-Emery er den nest yngste i EM og den eneste 06-eren på listen, og er en meget dyktig fotballspiller som spiller meget modent for sin alder. Det samme er Eduardo Camavinga, som har vært et supertalent i noen år, hvor han allerede har nådd toppen i Real Madrid hvor han vanligvis får spille. En interessant spillertype, flott å se på. Det samme er Bradley Barcola, som PSG signerte fra rivalene Lyon foran denne sesongen. Smart og oppfinnsom, men likevel rett på mål. Jeg skulle ønske vi fikk se Barcola i EM, for å tilføre noe annerledes til et fransk lag.

 

Gruppe E

Belgia

Arthur Vermeeren, Atletico Madrid (2005)
Zeno Debast, Anderlecht (2003)
Johan Bakayoko, PSV Eindhoven (2003)
Aster Vranckx, VfL Wolfsburg (2002)
Jeremy Doku, Manchester City (2002)

Kommentar:
Royal Antwerp mener alvor med sine investeringer. Dette ble tydelig demonstrert da de (Mark van Bommel) våget å slippe Arthur Vermeeren for et par år siden. Et stort talent etter belgisk målestokk, et stort talent etter europeisk målestokk. Han hører hjemme i Atletico Madrid. Kommer ikke til å gjøre så mye av seg i dette EM, men i fremtiden kan hans smartness brukes på den belgiske midtbanen. En interessant midtstopper er Zeno Debast. Han kom nylig til Sporting Lisboa etter årene i Anderlecht. Ekstremt spennende, og en personlig favoritt med sitt fine pasningsspill. En personlig favoritt er også Jeremy Doku fra Man City. Ut med ballen på fløyen og det går unna. Rask og ekstremt god i en mot en-situasjoner. Den hardtarbeidende midtbanespilleren Vranckx kommer til å bli stor i fremtiden, og er allerede på et høyt europeisk nivå. Det gjenstår å se om han og Onana kan danne en sterk tomannsmidtbane bak Kevin De Bruyne, eller om Domenico Tedesco velger andre veier. Johan Bakayoko har scoret 12 mål og ni målgivende pasninger på 33 kamper med et vanvittig PSV Eindhoven i år, og er litt av en joker. Selv om han også har fått en del spilletid under trener Tedesco. Kvintetten over er et godt bevis på at Belgia tør å slippe til unge talenter, og at Belgia fortsetter å produsere gode fotballspillere også i det neste tiåret.

Slovakia

Leo Sauer, Feyenoord (2005)
Sebastian Kosa, Spartak Trnava (2003)
Adam Obert, Cagliari (2002)
Tomas Rigo, Banik Ostrava (2002)
Tomas Suslov, Hellas Verona (2002)

Kommentar:
Som vi har lengtet etter å bedømme Slovakias fotballtalentfabrikk. Fem spillere født i 2002 eller senere, det er bra. Hvem er det som kan konkurrere på alvor da? Egentlig bare Tomas Suslov for øyeblikket. Et tidlig talent som allerede har 28 landskamper på samvittigheten (før EM). Tre mål og fem målgivende pasninger i debutsesongen i Serie A. Absolutt mest assosiert med sin tid i nederlandske Groningen. Tomas Rigo, Sebastian Kosa og Adam Obert er på vei opp, der sistnevnte kanskje er den som er nærmest spilletid for øyeblikket. Jeg ser ikke Leo Sauer som spesielt viktig for Slovakia akkurat nå. Men han er spennende. En teknisk kantspiller og en spillertype som Slovakia ikke har klart å produsere særlig ofte. Har nok hatt godt av å spille i en toppklubb i en god liga, der landslagsbacken David Hancko absolutt har vært en god støtte i Feyenoord.

Romania

Radu Dragusin, Tottenham Hotspur (2002)

Kommentar:
Ikke verdens beste akkurat nå, men akk så viktig for Romania. Radu Dragusin er en av grunnene til at Romania har sluppet inn syvende færrest mål av alle i EM-kvalifiseringen. Styrken hans er fysikken og hurtigheten, og han liker å vise det frem kanskje litt for ofte. Noen ganger lurer man på om han gir en spiss rom til å vise frem sitt fine forsvarsspill og sine gode taklinger. En morsom forsvarsspiller, om det finnes slike.

Ukraina

Ilya Zabarnyi, Bournemouth (2002)
Heorhyi Sudakov, Shakhtar Donetsk (2002)
Volodymyr Brazhko, Dynamo Kiev (2002)
Vladyslav Vanat, Dynamo Kiev (2002)

Kommentar:
Mange har sett Zabarnyi i Bournemouth og Premier League. Noen husker kanskje også at han startet åttedelsfinalen i EM mot Sverige under EM 2021, med suksess. Da som 18-åring. I troppen den gang var også Heorhyi Sudakov, som trolig kommer til å starte i år. Det er et skyhøyt potensial i ham. Dribler, god pasningsspiller og et godt distanseskudd. Kan godt komme ut i en topp fem-liga snart. Det er jeg sikker på at Brazhko og Vanat også kan gjøre. Duoen har imidlertid ikke samme status, selv om de har gjort suksess i Dynamo Kiev denne sesongen.

Gruppe F

Tyrkia

Semih Kilicsoy, Besiktas (2005)
Kenan Yildiz, Juventus (2005)
Arda Güler, Real Madrid (2005)
Ahmetcan Kaplan, Ajax (2003)
Bertug Yildirim, Rennes (2002)

Kommentar:
Tyrkia mistet Enes Unal like før EM, noe som er et tap på spiss-posisjonen. Kan Bertug Yildirim kanskje gå inn og erstatte ham? Papprena ser imidlertid bra ut. To mål på tre landskamper. Målene kom i september 2023 mot Japan (vennskapslandskamp) og Armenia i EM-kvalifiseringen. Null mål på 21 kamper med Rennes denne sesongen. Hva med Arda Güler? Han er i startelleveren. Født i 2005 og Tyrkias store fremtidshåp, nå i Real Madrid, noe som selvsagt er unikt og flott. Han får selskap av to 05-kamerater i Yildiz og Kilicsoy. Førstnevnte har fortsatt 27 kamper i Juve i løpet av sesongen (for det meste innbyttere) og kan fortsatt være spissen som Tyrkia leter etter. 90 minutter mot Italia og 20 minutter mot Polen (én assist). Ahmetcan Kaplan er nylig innkalt og er en spennende midtstopper for fremtiden. Semih Kilicsoy har vært et lyspunkt i et falmet Besiktas denne sesongen, og jages av enda større klubber fra øverste hylle i Europa. En joker som i et ganske falmet Tyrkia kan bringe glede i spillet.

Georgia

Gabriel Sigua, FC Basel (2005)

Kommentar:
Den eneste unggutten blant debutantene. De som kjenner georgisk fotball vet at de alltid er flinke til å få frem talenter tidlig, med gode ungdomslag oftere enn seniorlag. Dette talentet, Gabriel Sigua, er en høy og staselig sentral midtbanespiller med fremtiden foran seg. Han kom til Basel i fjor sommer og fikk 17 kamper i den sveitsiske ligaen, for det meste som innbytter.

Portugal

Joao Neves, SL Benfica (2004)
Nuno Mendes, PSG (2002)
Antonio Silva, SL Benfica (2003)
Francisco Conceicao, Porto (2002)

Kommentar:
Fire sterke spillere i Portugal. Joao Neves har det største potensialet og har blomstret opp i Benfica, har lenge blitt sett på som et supertalent og kom tidlig frem. Nærmest spillet er imidlertid venstrebacken Nuno Mendes, som stormer frem på venstrekanten. Midtstopper Antonio Silva kan kanskje ikke konkurrere med Pepe og Ruben Dias, men han er der og peser. Det samme gjelder Francisco Conceição, selv om han kanskje er den som er lengst unna spilletid for øyeblikket. Han blomstret opp i år under far Sergio i FC Porto.

Tsjekkia

Matej Jurasek, Slavia Prag (2003)
Martin Vitik, Sparta Prag (2003)
Adam Hlozek, Bayer Leverkusen (2002)

Kommentar:
Praha-guttene Jurasek og Vitik kommer neppe til å spille så mye i sommer, men kan se og lære. En annen Praha-gutt, Adam Hlozek, vil imidlertid spille en avgjørende rolle. Han vokste tross alt opp utenfor Brno, men det var i Sparta Praha han kom frem. Ble den yngste Sparta-spilleren i den tsjekkiske ligaen med sine 16 år og tre måneder. Var et stort talent og fikk mye spilletid tidlig, og det store gjennombruddet kom i 2020/21 med 15 mål i ligaen. Flyttet i 2022/23 til Bayer Leverkusen hvor han fortsatt spiller i dag. Var stort sett reserve under årets suksessrike sesong, men scoret fem ganger på 23 kamper. Gitt i Tsjekkia. Kraftig kantspiller, som også kan spille spiss.