Spania spilte en perfekt første omgang mot Kroatia. Det ga spanjolene en 3-0-ledelse til pause og en komfortabel seier. Lamine Yamal (16) skrev historie som den yngste EM-debutanten noensinne, og han leverte en målgivende pasning i sin debut.

Lørdag kveld gikk det første toppoppgjøret i EM 2024 av stabelen da Spania og Kroatia tørnet sammen i et møte mellom to av de beste europeiske nasjonene på 2010-tallet. Spania stilte med en ung spiller fra start i EM-premieren, og Lamine Yamal ble med sine 16 år og 338 dager den yngste spilleren noensinne til å starte i et europamesterskap.

Det er en stor kroatisk tilhørerskare i Tyskland. Det kom tydelig fram Berlin der titusener møtte opp for å heie på Kroatia. De kroatiske supporterne bød på en fotballfest i starten, med nydelig sang, mens Spania spilte det beste spillet innledningsvis, med mye ballbesittelse.

Kroatia begynte å komme inn i kampen offensivt etter ca. 15 minutter. Men selv Spania kan være enkle i sitt spill nå for tiden. Da en kroatisk langball ble vunnet av Spania, kunne Fabian Ruiz slå en perfekt pasning til Alvaro Morata, og kapteinen gjorde ingen feil da han trillet inn 1-0 for Spania etter en drøy halvtime.

Spania ville ha mer. Bare noen minutter senere økte Fabian Ruiz til 2-0 i spansk favør. Ruiz var en av overraskelsene i startoppstillingen, men han viste med en gang i EM-premieren at han er på laget for å bli med en målgivende pasning og et mål i løpet av tre minutter. Det var noen skjebnesvangre minutter for kampen med femten minutter igjen av første omgang, og Kroatia så ut til å ha blitt sjokkert.

Men det skulle bli verre. På det nest siste sparket i første omgang mottok 16 år gamle Lamine Yamal ballen på høyresiden etter en dødball, og kantspilleren sendte inn et perfekt innlegg som Dani Carvajal stormet frem og gjorde det til 3-0 (!) i spansk favør etter 45 minutter.

Spania var nær ved å øke ledelsen da 16 år gamle Lamine Yamals knallharde skudd ble reddet av Kroatias keeper Livakovic. Yamal var i sekvensen nær en ny assist i kampen etter en fin aksjon, etter en corner. Kroatia var også nær scoring, men Ante Budimir og Andrej Kramaric fikk ikke hodet på ballen etter et klabb og babb.

Kroatias trener Zlatko Dalic trodde nok kampen var over etter 65 minutter da han valgte å bytte ut midtbanespillerne Luka Modric og Mateo Kovacic, antakelig for å spare duoen til fremtidige kamper. Andre omgang døde litt for tidlig, og det ble aldri noen spenning i kampen. Mange avbrytelser, bytter og andre ting påvirket andre omgang i Berlin.

Kroatia hadde imidlertid en god sjanse til å redusere da Unai Simon mistet ballen fra sin keeperposisjon. Det tvang Rodri til å felle Bruno Petkovic i straffefeltet, noe som førte til et kroatisk straffespark. Petkovic fikk sjansen fra elleve meter, men bommet på straffen. Men på returen stakk Ivan Perisic til og kunne spille tilbake til Petrovic, som i sin tur trillet inn 3-1 med et puff. Men pusten ble til skuffelse da målet ble annullert, og Ivan Perisic ble dømt for å ha vært for tidlig inne i straffefeltet på returen. Og resultattavlen viste fortsatt 3-0 i spansk favør.

Spania tok til slutt en komfortabel seier, og imponerte stort i premieren når det gjaldt effektivitet. Kroatia spilte bra, men Spania vant kampene i de to straffefeltene. 3-0 ble resultatet mot Kroatia i det som har blitt kalt «dødens gruppe», i gruppe B der også Italia og Albania er å finne. Sistnevnte spiller i kveld med avspark kl. 21.00.

Spania – Kroatia 3-0 (3-0)

’28 1-0 Alvaro Morata
’31 2-0 Fabian Ruiz
’45+2 3-0 Dani Carvajal

Slik startet lagene

Spania

Unai Simon
Dani Carvajal, Robin Le Normand, Nacho Fernandez, Marc Cucurella
Pedri (ut ’60), Rodri (ut ’86), Fabian Ruiz
Lamine Yamal (ut ’86), Alvaro Morata (ut ’67), Nico Williams (ut ’67)

Innbyttere:
Dani Olmo (’60), Mikel Oyarzabal (’67), Mikel Merino (’67), Martin Zubimendi (’86), Ferran Torres (’86).

Kroatia

Dominik Livakovic
Josip Stanisic, Josip Sutalo, Marin Pongracic, Josko Gvardiol
Luka Modric (ut ’65), Marcelo Brozovic, Mateo Kovacic (’ut 65)
Lovro Majer, Ante Budimir (ut ’56), Andrej Kramaric (’ut 72)

Innbyttere:
Ivan Perisic (’56), Mario Pasalic (’65), Luka Sucic (’65), Bruno Petkovic (’72).