Albania sjokkstartet mot Italia og tok ledelsen etter 22 (!) sekunder, det raskeste målet som noensinne er scoret i et EM. Deretter snudde Italia kampen i EM-åpningen og vant til slutt 2-1.

Sent lørdag kveld var det duket for et heftig oppgjør i Dortmund og på Westfalen stadion da Italia og Albania møttes i gruppe B. Tidligere på dagen hadde Spania slått Kroatia 3-0, og vinnerne av kveldskampen ville sammen med Spania toppe gruppen. Kampen var litt ekstra interessant på forhånd med tanke på det fotballmessige forholdet Italia og Albania har til hverandre (mange albanere spiller i Italia). Men også med tanke på den albanske befolkningen i Italia og den korte avstanden mellom nasjonene på kartet, og også med tanke på de diplomatisk nære relasjonene historisk sett.

Det var mange albanere i Dortmund for å være vitne til Albanias andre europamesterskap i historien. Albanerne overstrålte italienerne på tribunen, og det antas at var det opptil 50 000 (!) albanere på tribunen. På banen var Italia ganske store favoritter til å vinne, men stemningen gjorde det til en stor begivenhet.

Og det startet veldig bra i Dortmund, for Albania. 22 sekunder (!) tok det før Federico DiMarcos uforsiktige innkast havnet hos Nedim Bajrami som i sin tur satte ballen i det første krysset til 0-1 for Albania. Målet var det raskeste noensinne i EM-historien.

Den albanske ledelsen varte imidlertid ikke lenge. Etter ti minutter fikk Italia sin første corner i kampen, og etter en kort variant og et langt innlegg kunne Alessandro Bastoni nikke inn 1-1 alene ved bakre stolpe. Dette etter en flott start.

Den flyvende starten ble deretter enda bedre, for Italia. Bare fem minutter etter utligningen satte Italia inn 2-1, etter at Nicolo Barella fyrte av et direkte skudd etter en albansk klarering. Italienerne hadde deretter flere sjanser i første omgang, men Thomas Strakosha reddet Albania fra et tredje mål med en fin redning på Davide Frattesis avslutning. Første omgang endte 2-1 til Italia etter en målrik start på kampen.

I andre omgang steppet Albania opp litt mer, og ble tvunget til å heve forsvarslinjen. Men de kom ikke til mange sjanser, og det gjorde heller ikke Italia. Det ble en ganske svak andre omgang, der Albania måtte gi alt i en absolutt siste kraftanstrengelse i kampens siste minutter. I det 90. minutt fikk Rey Manaj en god sjanse, men Gianluigi Donnarumma reddet skuddet med hoften, i Albanias supersjanse til å utligne.

Albania fikk aldri utlignet. Til tross for et tidlig mål og en god albansk prestasjon, gikk Italia til slutt seirende ut av kampen med 2-1. Italia har dermed skaffet seg en god posisjon i «dødens gruppe» med tre poeng etter én runde. Dette sammen med Spania, som slo Kroatia 3-0 i dag.

Italia – Albania 2-1 (2-1)

’1 0-1 Nedim Bajrami
’11 1-1 Alessandro Bastoni
’16 2-1 Nicolo Barella