EM i fotball 1964, offisielt kalt UEFA European Nations’ Cup 1964, ble arrangert i Spania fra 17. juni til 21. juni. Dette var den andre utgaven av Europamesterskapet i fotball, en turnering som samlet Europas beste landslag for å konkurrere om kontinentets mest prestisjefylte nasjonale fotballtittel. Med et begrenset antall deltakende lag, tilbød turneringen intens konkurranse og dramatiske oppgjør som har blitt et kjært minne for fotballfans.

Vinneren av Euro 1964

Spania vant UEFA Euro 1964 og sikret dermed sin første Europamesterskapstitel. Vertsnasjonen triumferte over Sovjetunionen i finalen med en seier på <i>2-1</i>. Dette var en historisk seier som feiret Spanias fotballtalent og evnen til å prestere på høyeste nivå på hjemmebane.

Finalen

Finalen ble spilt på Estadio Santiago Bernabéu i Madrid, hvor Spania og Sovjetunionen møttes i en nervepirrende kamp foran et lidenskapelig hjemmepublikum. Målene for Spania ble scoret av Jesús María Pereda og Marcelino. Sovjetunionen utlignet midlertidig gjennom Galimzyan Khusainov, men Marcelinos seiersmål sikret Spanias historiske triumf.

Nøkkelspillere

Flere spillere utmerket seg i Spanias triumf: Jesús María Pereda, som scoret åpningsmålet og spilte en nøkkelrolle på midtbanen. Marcelino, som scoret det avgjørende seiersmålet i finalen. Luis Suárez, midtbanedirigenten hvis spillfordeling og tekniske dyktighet var avgjørende for Spanias suksess.

Turneringsoversikt

Høydepunkter fra Euro 1964 inkluderer: Formatet med kun fire lag i sluttspillet, som bidro til direkte og intens konkurranse fra semifinalene. Spanias semifinaleseier over regjerende mestere Ungarn, et lag som var kjent for sin ekstraordinære dyktighet og som favoritter til å vinne turneringen. Sovjetunionens vei til finalen, inkludert en overbevisende seier over Danmark i semifinalen. Spanias seier i Euro 1964 er et minneverdig øyeblikk i nasjonens fotballhistorie, et symbol på nasjonal stolthet, og et bevis på landets evne til å arrangere og vinne en stor internasjonal turnering. Denne triumfen bidro til å forme fundamentet for fremtidig suksess i spansk fotball.