EM i fotball 1968, offisielt kalt UEFA Euro 1968, var den tredje utgaven av Europamesterskapet i fotball og ble arrangert i Italia fra 5. juni til 10. juni. Dette mesterskapet markerte en viktig milepæl i fotballhistorien, ettersom det var første gang turneringen ble kalt «Europamesterskapet». Med sin unike blanding av talentfulle lag og spennende kamper, tilbød Euro 1968 fotballfans over hele kontinentet en uforglemmelig opplevelse.

Vinneren av Euro 1968

Italia vant UEFA Euro 1968, og sikret sin første Europamesterskapstitel. De vant over Jugoslavia i finalen, som måtte spilles om igjen etter en uavgjort 1-1 i den første kampen. I omkampen seiret Italia med 2-0, en triumf som feiret både lagets og vertsnasjonens fotballferdigheter.

Finalen og Omkampen

Finalen ble først spilt på Stadio Olimpico i Roma, hvor lagene endte uavgjort. Dette førte til en sjelden hendelse i fotballhistorien – en omkamp for å avgjøre Europamesterskapet. I omkampen, også spilt på Stadio Olimpico, scoret Italia to mål uten svar fra Jugoslavia, med scoringer av Luigi Riva og Pietro Anastasi, og sikret dermed mesterskapstitelen.

Nøkkelspillere

Italias triumf ble ledet av flere nøkkelspillere: Luigi Riva, kjent for sin kraftfulle skuddfot og scoring i finalen. Pietro Anastasi, som bidro med det andre målet i omkampen. Giacinto Facchetti, kapteinen som ledet forsvaret med autoritet og ro.

Turneringsoversikt

Euro 1968 bød på flere bemerkelsesverdige øyeblikk: Turneringens format med bare fire lag i sluttspillet, som skapte en intens og direkte konkurransesituasjon. Den uavgjorte finalen som førte til en omkamp, en unik hendelse i mesterskapets historie. Englands fravær i sluttspillet, til tross for å ha vunnet verdensmesterskapet to år tidligere, noe som overrasket mange fotballfans. Italias seier i Euro 1968 styrket landets posisjon som en av Europas fotballstormakter. Dette mesterskapet er husket for sin sportslige ånd, høydepunkter på banen, og som et viktig kapittel i fotballhistorien, som feiret både den italienske seieren og spillets globale appell.