EM i fotball 1984, offisielt UEFA Euro 1984, ble arrangert i Frankrike fra 12. juni til 27. juni. Denne turneringen samlet åtte av Europas topp landslag for å konkurrere om tittelen som kontinentets beste. Med spennende kamper, overraskende vendinger og eksepsjonelle individuelle prestasjoner, har Euro 1984 et spesielt sted i fotballhistorien og er ofte husket for den høye kvaliteten på fotball som ble spilt og de legendariske spillerne som deltok.

Vinneren av Euro 1984

Frankrike vant UEFA Euro 1984 og sikret dermed sin første store internasjonale tittel i fotball. De beseiret Spania i finalen med en seier på 2-0, en triumf som ble feiret av en hel nasjon og som markerte begynnelsen på en gyllen æra for fransk fotball. Denne seieren var et vitnesbyrd om lagets kvalitet og den taktiske dyktigheten til trener Michel Hidalgo.

Finalen

Finalen ble spilt på Parc des Princes i Paris, hvor Frankrike og Spania møttes i en intens kamp om Europamesterskapet. Målene kom fra Michel Platini, turneringens ledende målscorer, og Bruno Bellone. Platini’s mål fortsatte hans rekordbrytende målteft i turneringen, mens Bellone sikret seieren med en elegant avslutning.

Nøkkelspillere

I Frankrikes triumf var det flere nøkkelspillere som utmerket seg: Michel Platini, som med sine ni mål ikke bare ble turneringens toppscorer, men også satte en rekord for flest mål i et enkelt Europamesterskap. Jean Tigana og Alain Giresse, som dominerte midtbanen med sin kreativitet og arbeidskapasitet. Luis Arconada, Spanias målvakt, huskes dessverre for en feilberegning ved Platini’s mål, men hadde en ellers sterk turnering.

Turneringsoversikt

Euro 1984 huskes for flere minneverdige øyeblikk: Danmarks overraskende innsats, inkludert en seier over regjerende mester Vest-Tyskland i gruppespillet. Semifinalen mellom Frankrike og Portugal, ofte omtalt som en av de beste kampene i turneringens historie, hvor Frankrike vant 3-2 etter ekstraomganger. Michel Platini’s utrolige prestasjon, som scoret i hver kamp han spilte, og demonstrerte sin status som en av verdens beste spillere. Frankrikes seier i Euro 1984 var ikke bare en triumf av talent, men også et resultat av kollektiv innsats og en sterk vilje til å vinne. Turneringen satte en standard for fremtidige Europamesterskap og etterlot et varig inntrykk på fotballverdenen med sine minneverdige øyeblikk og legendariske spillere.