EM i fotball 1980, offisielt UEFA Euro 1980, ble arrangert i Italia fra 11. juni til 22. juni. Dette mesterskapet markerte en viktig endring i turneringsformatet, da det for første gang ble utvidet til å inkludere åtte lag i sluttspillet, opp fra fire lag i de tidligere turneringene. Euro 1980 tilbød fotballfans over hele Europa spennende kamper, taktisk innovasjon, og en mulighet til å se noen av tidens største fotballtalenter i aksjon.

Vinneren av Euro 1980

Vest-Tyskland vant UEFA Euro 1980 og sikret dermed sin andre EM-tittel. De beseiret Belgia i finalen med en seier på 2-1, en prestasjon som bekreftet deres status som en av de ledende fotballnasjonene i Europa. Denne seieren var et vitnemål om det tyske lagets styrke, disiplin og evne til å prestere under press.

Finalen

Finalen ble spilt på Stadio Olimpico i Roma, hvor Vest-Tyskland og Belgia møttes i en nervepirrende kamp. Målene for Vest-Tyskland ble scoret av Horst Hrubesch, som fant nettet både tidlig i kampen og med en avgjørende heading i det 88. minutt. Belgia’s mål, et straffespark konvertert av René Vandereycken, ga midlertidig håp om en comeback, men Hrubesch’s sene mål sikret den tyske seieren.

Nøkkelspillere

I Vest-Tysklands triumf utmerket flere spillere seg: Horst Hrubesch, finalens helt med sine to avgjørende mål. Karl-Heinz Rummenigge, som var en konstant trussel mot motstandernes forsvar gjennom hele turneringen. Bernd Schuster, midtbanespilleren kjent for sin evne til å organisere spill og skape målsjanser.

Turneringsoversikt

Euro 1980 introduserte flere nyheter i turneringsformatet: For første gang ble lagene delt inn i to grupper med fire lag hver, hvor vinnerne av hver gruppe gikk direkte til finalen, mens andreplassene spilte om tredjeplassen. Italia, som vertsnasjon, endte på fjerdeplass etter å ha tapt kampen om tredjeplassen mot Tsjekkoslovakia. Turneringen viste frem fotballens taktiske utvikling, med større fokus på forsvarsspill og midtbanekontroll. Vest-Tysklands seier i Euro 1980 forsterket landets rykte som en fotballsupermakt, og turneringen selv er husket for sitt bidrag til fotballens historie, både gjennom innføringen av et nytt format og de minneverdige prestasjonene på banen.