EM i fotball 1976, offisielt UEFA Euro 1976, ble arrangert i Jugoslavia fra 16. juni til 20. juni. Denne utgaven av Europamesterskapet fortsatte å følge formatet med fire nasjoner i sluttspillet, en tradisjon som startet fra turneringens begynnelse. Euro 1976 er særlig kjent for introduksjonen av straffesparkkonkurransen som en avgjørende faktor i fotballturneringer, noe som bidro til et av de mest dramatiske og minneverdige øyeblikkene i mesterskapets historie.

Vinneren av Euro 1976

Tsjekkoslovakia vant UEFA Euro 1976 og sikret sin første og eneste Europamesterskapstitel. De beseiret Vest-Tyskland i finalen etter straffesparkkonkurranse med resultatet 5-3, etter at kampen endte 2-2 etter ekstraomganger. Seieren var et høydepunkt i tsjekkoslovakisk fotball og er spesielt husket for Antonín Panenkas berømte chip i den avgjørende straffen.

Finalen

Finalen ble spilt på Røde stjerne stadion i Beograd, hvor Tsjekkoslovakia og Vest-Tyskland leverte en kamp fylt med spenning og vendinger. Etter at kampen endte uavgjort, gikk den til den første straffesparkkonkurransen i EM-historien. Det var her Antonín Panenka introduserte sin nå legendariske «Panenka-straffe», som lurte Sepp Maier og sikret seieren for Tsjekkoslovakia.

Nøkkelspillere

Tsjekkoslovakias triumf var et resultat av innsatsen fra flere nøkkelspillere: Antonín Panenka, kjent for sin avgjørende og stilige straffe. Ivo Viktor, målvakten som spilte en nøkkelrolle gjennom hele turneringen og i straffesparkkonkurransen. Karol Dobiaš og Ján Švehlík, som scoret målene for Tsjekkoslovakia i selve finalen.

Turneringsoversikt

Euro 1976 huskes ikke bare for finalen, men også for de følgende aspektene: Formatet med kun fire lag i sluttspillet, noe som skapte intens konkurranse og direkte eliminering i semifinalene. Semifinalen mellom Tsjekkoslovakia og Nederland, hvor Tsjekkoslovakia imponerte med en seier på 3-1 mot det nederlandske laget, som var blant favorittene. Introduksjonen av straffesparkkonkurransen som en avgjørende metode i turneringsspill, et format som siden har blitt en integrert del av fotballturneringer verden over. Tsjekkoslovakias seier i Euro 1976 forble en stolt og varig arv i nasjonens fotballhistorie, og turneringen selv bidro til å forme fremtidige generasjoner av fotball, både med hensyn til regler og den dramatiske naturen av internasjonal konkurranse.