EM i fotball 1972, offisielt UEFA Euro 1972, ble arrangert i Belgia fra 14. juni til 18. juni. Denne turneringen var den fjerde utgaven av Europamesterskapet i fotball og fulgte formatet med fire nasjoner i sluttspillet. Euro 1972 samlet noen av datidens beste europeiske fotballnasjoner i en kort, men intens konkurranse, og er kjent for å ha fremhevet den dominante fotballstilen til vinnerlaget.

Vinneren av Euro 1972

Vest-Tyskland vant UEFA Euro 1972 og tok hjem sin første EM-tittel. De demonstrerte overlegen fotball gjennom hele turneringen og beseiret Sovjetunionen i finalen med en overbevisende seier på 3-0. Denne triumfen markerte begynnelsen på en gylden æra for tysk fotball, som skulle fortsette å dominere internasjonale turneringer i årene som fulgte.

Finalen

Finalen ble spilt på Heyselstadion i Brussel, hvor Vest-Tyskland og Sovjetunionen konkurrerte om EM-tittelen. Målene ble scoret av Gerd Müller, som fant nettet to ganger, og Herbert Wimmer, som bidro med ett mål. Vest-Tysklands overlegne spill og taktiske disiplin under ledelse av trener Helmut Schön var nøkkelen til deres suksess.

Nøkkelspillere

Viktige bidragsytere til Vest-Tysklands seier inkluderte: Gerd Müller, en av tidenes største målscorere, som igjen beviste sin målteft i finalen. Franz Beckenbauer, som demonstrerte sin klasse som sweeper og lederskikkelse på banen. Günter Netzer, midtbanestrategen kjent for sin pasningsferdighet og spilloversikt.

Turneringsoversikt

Høydepunkter fra Euro 1972 inkluderer: Vest-Tysklands dominans, ikke bare i finalen, men gjennom hele turneringen, inkludert en imponerende seier på 2-1 mot Belgia i semifinalen. Sovjetunionens vei til finalen, inkludert en seier på 1-0 mot Ungarn i semifinalen. Turneringens format, med kun fire lag i sluttspillet, som skapte en intens og fokusert atmosfære rundt hvert oppgjør. Vest-Tysklands seier i Euro 1972 er et vitnesbyrd om landets fotballstyrke og dybde av talent, og satte standarden for europeisk fotball i årene som fulgte. Denne turneringen er et viktig kapittel i historien om europeisk fotball, og dens arv lever videre i minnene til fotballfans over hele verden.