Velobet

I dag startet EM-kvalifiseringen til neste års EM. Norge spiller i gruppe A, og de to beste fra gruppen får en billett til EM som spilles i Sveits. EM spilles i juli 2025. Norge startet med naboen Finland som første motstander. Norge er nummer 16 på verdensrankingen, Finland nummer 27. Og det ble en opptur, til tross for flere forfall pga skader.

Ada Hegerberg, kaptein Maren Mjelde, Caroline Graham Hansen og Frida Maanum, fire sentrale spillere for Norge, måtte alle stå over kveldens kamp pga skader. Men det skulle vise seg at laget klarte seg helt ypperlig uten de mest profilerte spillerne. Det ble hele fire mål mot Finland i åpningskampen på vei mot EM.

– Vi ser bredden i troppen i dag og jeg er veldig fornøyd. Jeg er veldig glad på spillernes vegne for at vi viser den bredden med mange ute. Det er ikke bare elleve spillere som tar et lag til mesterskap, sa landslagssjef Gemma Grainger til TV 2.

Norges nye landslagstrener såg Sophie Román Haug med neseblod etter et sammenstøt med en finsk spiller. Men bare litt neseblod stopper ikke Román Haug, og sammen med resten av mannskapet tok de opp kampen mot våre naboer.

Det kom tidlig gode sjanser, men først etter 24 minutter kom det første målet. Et innlegg fra Tuva Hansen inn til Sophie Roman Haug i en duell og via en finsk stopper kom ballen til Ildhushøy som sikkert prikket hun ballen i det lengste hjørnet.

Roman Haug var hele tiden en trussel i boksen. Ti minutter før pause trodde de fleste på Ullevaal at 2–0 skulle sitte, men selv med god tid gikk headingen rett på målvakten. En slik sjanse lar hun ikke gå fra seg to ganger. Reiten spilte trekant med Sævik og kom seg fram på den venstre siden. Reitens innlegg til Sophie Román Haug var ypperlig, og med hodet ble ballen sendt i mål.

Norge gikk dermed til pause med 2-0.

Andre omgang fortsette som den første. Finland var framme noen ganger, men aldri farlig. Mens mot siste halvdelen av kampen, punkterte Thea Bjelde kampen. Haavi sendte ballen tilbake til Bjelde som skyter via Natalia Kuikka som er uheldig og setter målvakten Tinja-Riikka Korpela ut av spill og ballen gikk i mål. 3-0 til Norge etter 78. minutt.

Og apropos tre, kun tre minutter senere fikk Norge det fjerde målet for kampen. Innbytter Lisa Naalsund la inn og tilbake i feltet hvor innbytter Elisabeth Terland kom stormende. Brighton-toppscoreren med 12 ligascoringer, satte inn mål for landslaget i sin andre kamp på rad.

Dette er en veldig god, men kanskje også en forventet seier mot det antatt svakeste laget i gruppen. Både Nederland og Italia er høyere rangert enn Norge. Nederland som nummer 8 og Italia 14. Italia vant i kveld mot Nederland. Norges neste kamp er borte mot Nederland om fire dager.

Norge – Finland 4-0
24′ Celin Bizet Ildhusøy
41′ Sophie Romàn Haug
78′ Thea Bjelde
81′ Elisabeth Terland