EM i fotball 2000, offisielt UEFA Euro 2000, ble arrangert av Belgia og Nederland fra 10. juni til 2. juli. Dette var første gang mesterskapet ble arrangert av to land, en milepæl i turneringens historie. Med 16 deltakende landslag var konkurransen preget av høy kvalitet og uforutsigbarhet, og turneringen er ofte omtalt som en av de mest underholdende i historien til Europamesterskapet i fotball. 

Vinneren av Euro 2000

Frankrike vant UEFA Euro 2000 og sikret dermed sin andre store internasjonale tittel på to år, etter å ha vunnet FIFA Verdensmesterskapet i 1998. De beseiret Italia i finalen med en seier på 2-1 etter golden goal i ekstraomgangene, en dramatisk avslutning som understreket deres status som en av fotballens supermakter på den tiden.

Finalen

Finalen ble spilt på Feijenoord Stadion, også kjent som De Kuip, i Rotterdam, Nederland. Italia tok ledelsen gjennom et mål av Marco Delvecchio, men Frankrike utlignet sent i kampen med et mål av Sylvain Wiltord. David Trezeguet scoret det avgjørende golden goal i ekstraomgangene, noe som sikret Frankrike EM-trofeet.

Nøkkelspillere

Frankrikes triumf ved Euro 2000 var et resultat av bidrag fra flere nøkkelspillere: Zinedine Zidane, som var turneringens mest fremtredende spiller med sin visjonære spillestil og evne til å kontrollere midtbanen. David Trezeguet, som scoret det avgjørende golden goal i finalen. Thierry Henry og Sylvain Wiltord, som begge spilte viktige roller i angrepet gjennom hele turneringen.

Turneringsoversikt

Euro 2000 er husket for flere minneverdige øyeblikk og overraskelser: Nederland, som en av vertsnasjonene, leverte sterke prestasjoner før de ble slått ut av Italia i semifinalen etter en dramatisk straffesparkkonkurranse. Portugal viste frem sin «gyldne generasjon» med spillere som Luís Figo og Rui Costa, og nådde semifinalen hvor de tapte mot Frankrike. Belgia, den andre vertsnasjonen, gikk ikke videre fra gruppespillet, noe som var en stor skuffelse for hjemmefansen. Frankrikes seier i Euro 2000 bekreftet deres dominans i internasjonal fotball på slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. Med en blanding av erfaring, talent, og taktisk raffinement, beviste de at suksess på hjemmebane kunne omskapes til internasjonal triumf.