EM i fotball 1996, offisielt UEFA Euro 1996, fant sted i England fra 8. juni til 30. juni. Denne turneringen var spesiell da det var første gang 16 lag deltok, en økning fra det tidligere formatet med 8 lag. Euro 1996 er også kjent for å introdusere «Golden Goal»-regelen i et stort internasjonalt mesterskap. Med et vertskap fullt av fotballhistorie og -tradisjon, var dette mesterskapet en feiring av fotballkultur, preget av minneverdige øyeblikk og overraskende resultater.

Vinneren av Euro 1996

Tyskland vant UEFA Euro 1996 og sikret med det sin tredje Europamesterskapstitel. De beseiret Tsjekkia i finalen med en seier på 2-1 etter ekstraomganger, med det avgjørende målet scoret ved «Golden Goal»-regelen. Oliver Bierhoff ble helten ved å score det avgjørende målet, som markerte første gang denne regelen avgjorde et stort internasjonalt mesterskap. <h2>

Finalen

Finalen ble avholdt på Wembley Stadium i London, en arena med rik fotballhistorie. Tsjekkia tok ledelsen gjennom et straffespark av Patrik Berger, men Tyskland utlignet ved Oliver Bierhoff før han igjen scoret «Golden Goal» i ekstraomganger. Dette historiske målet ikke bare sikret Tyskland seieren, men demonstrerte også spenningsnivået som «Golden Goal»-regelen kunne tilføre kamper.

Nøkkelspillere

Flere spillere utmerket seg i turneringen: Oliver Bierhoff, som scoret både utligningsmålet og det avgjørende «Golden Goal» i finalen. Matthias Sammer fra Tyskland, som ble kåret til turneringens beste spiller for sin sentrale rolle i forsvaret og på midtbanen. Tsjekkias Karel Poborský, som var blant turneringens mest spennende spillere og scoret et av mesterskapets mest minneverdige mål mot Portugal.

Turneringsoversikt

Euro 1996 var preget av flere minneverdige øyeblikk og tendenser: England, som vertsnasjon, nådde semifinalen hvor de ble slått ut av Tyskland på straffespark, noe som fortsatte deres langvarige utfordringer i straffesparkkonkurranser. «Fotballen kommer hjem» ble et populært slagord, som reflekterte fotballsportens røtter og Englands rolle i dens historie. Turneringen viste viktigheten av taktisk fleksibilitet og forsvarsspill, med Tysklands suksess som et eksempel på effektiv tilpasning til konkurransen. Tysklands seier i Euro 1996 styrket deres posisjon som en av de ledende fotballnasjonene i verden, og turneringen selv er husket for å ha fremmet både sportslig innovasjon og feiringen av fotballkulturen.