EM i fotball 2008, offisielt UEFA Euro 2008, var den 13. utgaven av Europamesterskapet i fotball for menns nasjonallag. Turneringen ble arrangert av Østerrike og Sveits fra 7. juni til 29. juni 2008, og markerte første gang disse to nasjonene var vertskap for et stort internasjonalt fotballmesterskap. Med 16 deltakende nasjonallag ble Europas fotballelite samlet for å kjempe om mesterskapstittelen gjennom intense og minneverdige kamper.

Vinneren av Euro 2008

Spania vant UEFA Euro 2008 og avsluttet dermed en 44-års ventetid på en stor internasjonal tittel siden deres seier i EM 1964. De beseiret Tyskland i finalen med en seier på 1-0, takket være et mål av Fernando Torres. Denne seieren markerte begynnelsen på en dominerende æra i internasjonal fotball for Spania.

Finalen

Finalen ble spilt på Ernst-Happel-Stadion i Wien, Østerrike. Kampen ble avgjort av et øyeblikk av genialitet fra Fernando Torres, som løftet ballen over Tysklands målvakt Jens Lehmann i det 33. minutt. Spanias kontroll over spillet og evnen til å beholde besittelsen gjennom sin karakteristiske tiki-taka-stil var avgjørende for deres seier.

Nøkkelspillere

Flere spillere spilte nøkkelroller i Spanias triumf: Fernando Torres, som scoret det eneste målet i finalen. Xavi Hernández, som ble kåret til turneringens beste spiller for sin eksepsjonelle evne til å styre spillet på midtbanen. Iker Casillas, Spanias kaptein og målvakt, som sørget for at laget holdt nullen i finalen.

Turneringsoversikt

Euro 2008 var preget av flere bemerkelsesverdige hendelser og oppsiktsvekkende prestasjoner: Russland, under ledelse av Guus Hiddink, nådde semifinalen etter å ha slått Nederland i en av turneringens mest underholdende kamper. Tyrkia imponerte med sine dramatiske comebacks, spesielt i kvartfinalen mot Kroatia, hvor de sikret seieren i straffesparkkonkurransen. Østerrike og Sveits, som vertsnasjoner, leverte en velorganisert turnering, selv om ingen av dem kom videre fra gruppespillet. Spanias seier i Euro 2008 var ikke bare et resultat av individuell dyktighet, men også et uttrykk for lagets enhet og taktiske disiplin. Denne triumfen banet vei for ytterligere suksess i årene som fulgte, inkludert seier i VM 2010 og Euro 2012, og etablerte Spania som en dominerende kraft i verdensfotballen.