EM i fotball 2004, offisielt UEFA Euro 2004, ble arrangert i Portugal fra 12. juni til 4. juli. Dette mesterskapet var den 12. utgaven av Europamesterskapet i fotball for menns nasjonallag. Turneringen samlet 16 av Europas beste landslag i en intens konkurranse om æren av å bli kronet som Europas fotballmestere. Med en blanding av etablerte fotballnasjoner og overraskende utfordrere, ble Euro 2004 en turnering full av uventede resultater og hjertevarmende historier.

Vinneren av Euro 2004

Hellas vant UEFA Euro 2004 og sikret dermed sin første store internasjonale tittel i fotballhistorien. De beseiret Portugal i finalen med en seier på 1-0, takket være et mål av Angelos Charisteas. Hellas’ triumf er en av de største overraskelsene i internasjonal fotball, ettersom de var rangert som en av turneringens underdogs.

Finalen

Finalen ble spilt på Estádio da Luz i Lisboa, hvor Hellas og vertsnasjonen Portugal møttes til en tett og dramatisk kamp. Målet som sikret Hellas seieren kom fra en heading av Angelos Charisteas etter en hjørnespark i det 57. minutt. Hellas forsvarte seg heroisk resten av kampen og klarte å bevare sin ledelse mot et portugisisk lag som desperat jaktet på en utligning.

Nøkkelspillere

Selv om Hellas’ seier var en laginnsats, var det noen spillere som utmerket seg: Angelos Charisteas, målscoreren i finalen. Theodoros Zagorakis, kapteinen som ble kåret til turneringens beste spiller for sin innsats på midtbanen. Antonios Nikopolidis, målvakten som spilte en nøkkelrolle med flere viktige redninger gjennom turneringen.

Turneringsoversikt

UEFA Euro 2004 er husket for sine overraskelser og den utrolige historien om Hellas: Portugal, ledet av Luiz Felipe Scolari og med Cristiano Ronaldo i laget, nådde finalen som vertsnasjon, men klarte ikke å overvinne Hellas. England og Frankrike leverte en av turneringens mest minneverdige kamper, med Frankrike som vant 2-1 etter to sene mål. Tsjekkia imponerte med sin vei til semifinalen, anført av Pavel Nedved, en av turneringens fremste spillere. Hellas’ seier i Euro 2004 demonstrerte at suksess i fotball ikke alltid er forbeholdt de tradisjonelt dominerende nasjonene. Deres evne til å overkomme oddsene med taktisk disiplin og en sterk lagånd har inspirert mindre fotballnasjoner verden over.