EM i fotball 2020, offisielt UEFA Euro 2020, var en internasjonal fotballturnering for menns nasjonallag i Europa. På grunn av pandemien ble turneringen utsatt og fant sted fra 11. juni til 11. juli 2021, selv om den beholdt navnet Euro 2020. Dette mesterskapet var unikt ved at det ble arrangert over hele kontinentet for å markere 60-årsjubileet for turneringen.

Vinneren av Euro 2020

Italia vant UEFA Euro 2020 etter å ha slått England i finalen. Kampen, som ble avgjort gjennom straffesparkkonkurranse, endte med en seier på 3-2 til Italia etter at det sto 1-1 etter ekstraomgangene. Dette var Italias andre EM-tittel, med deres første seier tilbake i 1968.

Finalen

Finalen ble spilt på Wembley Stadium i London, Storbritannia. Luke Shaw scoret det raskeste målet i en EM-finale noensinne, bare 1 minutt og 57 sekunder inn i kampen, og ga England ledelsen. Italias Leonardo Bonucci utlignet til 1-1 i det 67. minutt, noe som sendte kampen til ekstraomganger og deretter straffesparkkonkurranse.

Nøkkelspillere

For Italia var målvakten Gianluigi Donnarumma avgjørende, spesielt i straffesparkkonkurransen, hvor han reddet to straffer. Leonardo Bonucci ble kåret til Man of the Match i finalen, mens Federico Chiesa også ble fremhevet for sin innsats gjennom turneringen. På Englands side var Harry Kane og Raheem Sterling blant de mest fremtredende spillerne, med Sterling som bidro betydelig til lagets vei til finalen.

Turneringsoversikt

UEFA Euro 2020 markerte det første paneuropeiske mesterskapet i fotballhistorien, med kamper spilt i 11 byer over hele Europa. Totalt 24 nasjonallag konkurrerte, og turneringen inkluderte bemerkelsesverdige øyeblikk som Sveits’ seier over Frankrike i åttendedelsfinalen og Spanias 5-3 seier over Kroatia i en av de mest spennende kampene. Turneringen belyste også viktigheten av lagånd og taktisk fleksibilitet, med mange lag som overrasket og nådde langt utover forventningene. Italia demonstrerte en bemerkelsesverdig evne til å kombinere solid forsvarsspill med effektiv angrepsfotball, noe som til slutt førte dem til å løfte trofeet.